Lärdomar från planen

Lärdomar från planen

Vad lär vi oss på planen/arenan/hallen eller vad nu spelytan heter för din idrott? Oavsett vad du utövat eller utövar så lär vi oss faktiskt sjukt mycket och har mer erfarenheter än vad vi kanske vanligtvis tänkt på.

Via sport-och utvecklingsorganisationen SportAndDev har jag funnit lite lärdomar att belysa.

Lärdomar från planen (Lessons from the pitch)

Domaren och den tidigare fotbollsspelaren Camine Sangiovanni har delat med sig av sina lärdomar via fotbollen. Han har spelat fotboll över 20 år och vid 29 års ålder så blev han domare. Han har både dömt fotboll i Schweiz och internationellt och är nu även tränare för juniorer. Camine berättar att hans tid inom fotbollen har berikat honom på flera sätt, speciellt hans sociala färdigheter.

Som en ung kille som spelade fotboll, så lärde han sig hur man ska bete sig i ett lag och hur man handskas med andra barn.
Han säger att han har lärt sig, hur man integreras in i ett lag, anpassar sig och ställer upp för sina lagkamrater. Även lärdomar för att genomföra och uppnå mål som ett lag. Som idrottare så uppfostras du i en kamratskap och respekterar dina lagkamrater och motståndare berättar Camine.
Dessutom så deltar du och hjälper till inom föreningslivet, han menar att en klubb endast fungerar om den har volontärskap som kan hålla den vid liv.
Som domare har han lärt sig hur man hanterar andra människor, han fick även förståelse för att ingen gillar en domare. På planen så tar han beslut och ser till att fotbollsreglerna följs. På grund av detta kan en domare ofta bli kritiserad och det är inte alltid lätt, vilket han har upplevt genom alla år som domare. Detta är även det viktigaste han lärt sig om hantering av kritik.
Att döma, menar Camine är en skola om livet. Du lär dig så sjukt mycket om dig själv, tar ansvar för dina beslut, respekterar och förhandlar med spelare, tränare, klubbrepresentanter och åskådare.

Ytterligare vad fotbollen har bidragit till är förmågan att använda och fortsätta utveckla respekt till andra och att bete sig och kunna applicera detta i det riktiga livet. Du lär dig att handskas med med- och motgångar och speciellt i moment som inte går bra. Du lär dig dessutom att hjälpa andra.

Som avslutning så beskriver Camine några viktiga sociala problem som han och hans kollegor försöker lösa idag.

I början av en säsong så har de alltid ett fokus som ska implementeras, några av de viktigaste är “protect the image of the game” och “protect the players”. Man kan säga att de har ansvar för att se till att matcher blir rättvisa. Speciellt har det varit viktigt i den Schweiziska ligan, där matcherna är tv-sända.

Varför är detta viktigt?

Fotboll eller annan sport är inte bara en hobby, det är en plattform för erfarenheter och lärdomar för livet. Dessutom kan du som atlet eller ledare, fortsätta använda dina erfarenheter genom att till exempel bli domare.

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s