Framtidens sport är här för att stanna

esport framtidens sport Sportidealisten

2018 är året då e-sport är på riktigt. Efter att du läst detta inlägg kommer du ha bra koll på e-sport, du kommer ha en god insikt i e-sportens potential och olika användningsområden och du kommer förmodligen bli lite mer intresserad av att ta del av utvecklingen som sker just nu.

E-sport är ett av de hetaste ämnena inom sportens värld och media. Enligt Newzoo (ledande företag inom marknadsintelligens) har e-sportens ekonomi det senaste året ökat till mer än $493 miljoner och det har en årlig ökning på 52%. E-sport underhåller en publik på mer än 148 miljoner e-sports-fantaster och ytterligare 144 miljoner tillfälliga tittare som kolla de stora internationella eventen.


European Association for Sport Management Sportidealisten Idrottsvetare EASM2018 OS Sport Management Game
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Guiden för att jobba i sportbranschen

Enligt BusinessInsider är e-sportmarknadens nuvarande värde cirka $900 miljoner. De populäraste e-sporterna är League of LegendsDota 2 och Call of Duty. För att få ytterligare en inblick inom detta område så slog världsmästerskapet 2017 i Dota 2 rekord för största prispengen i e-sportens historia på $24,787,916. Det bör även nämnas att detta rekord har slagits varje år sedan 2014.

1.1 miljarder dollar ($) är de förväntade intäkterna för e-sport 2019

Vad är e-sport?

Men innan du läser vidare så kommer här en förklaring till e-sport. Enligt den svenska e-sportföreningen, är e-sport en förkortning av “elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Newzoo definierar e-sport som “competitive gaming in an organized format; an event or league, organized by a third party, with a specific goal (i.e. winning a tournament or prize money), with a clear distinction between players and teams who are competing against each other for a chance to reach that goal.”

Så låt mig berätta varför vi alla som arbetar eller vill arbeta med sport bör anpassa oss och komma in i det digitala rummet.

Samhället är mer tekniskt kunnigt än det någonsin varit. Det är ingen nyhet att vi tittar mindre på TV och lyssnar mindre på radio och läser mindre tidningsnyheter och istället tittar på, lyssnar och läser genom våra smartphones och andra mobila enheter. Traditionell media kan inte nå det nya digitala utrymmet. Enligt den globala esports marknadsrapporten 2016 underhåller e-sport en ung och önskvärd demografisk grupp med entusiaster mellan 21 och 35 år som representerar 54 % av e-sportens publik. Kanske är du som läser inte den här entusiasten ännu, men både du och jag beter oss förmodligen på liknande sätt som e-sports publiken.

Jag är inte förvånad över den här kommande trenden och det borde inte du heller vara. Enkelheten att spela spel över hela världen med endast en konsol (PC/PS4/Xbox etc.) är smittsamt och kan bidra till en stor passion inom e-sporten världen över. Jag menar, det är samma passion som fotbollen spridits världens över med dess enkelhet av en fotboll.

De klassiskt stora sporterna, fotboll, ishockey och basket har funnits som spelsimuleringar ett tag som med exempelvis EA Games spel med FIFA18, NHL18 och NBA18 m.fl. Men vi har aldrig sett de växa till e-sporter – de har varit roliga spel att spela med vänner. Med förbättringar från år till år har de nu blivit väldigt realistiska – nära till verklighetsupplevelser (se video nedan) – och idag kan vi se de som ett verktyg för att lära oss sporten, reglerna eller varför inte träna på moment som hörnor i fotboll, straffkast i NBA och andra praktiska färdigheter för att komplettera regelbunden träning.

 

Innehållet som ökar värdet

Följande två punkter är några förbättringar som gjordes till FIFA17 som ökar förhållandet mellan fotbollsspelare, fans och potentiella fans:

  • Fler nya fotbollsplaner tillagda – Detta gör det möjligt för fler människor att jämföra och känna på en verklighetsupplevelse av en arena.
  • Atmosfären för en matchdag – Förbättrade ljudupplevelser från en arena, vilket tillåter alla att få en glimt av det verkliga livet på en arena + att de har lagt till mer än 500 nya sånger som sjungs på arenorna och mycket mer.

FIFA-potentialen är enorm, både utifrån ett marknadsföringsperspektiv av en sponsor och av en klubb. FIFA har visat sig engagera och påverka amerikaner som från mitt eget och medias perspektiv kan vara svåra att konvertera till fotbollsintresserade, då de har sina egna klassiska sporter med basket, amerikansk fotboll, ishockey och baseboll. För att ge ett exempel på FIFAs inverkan på amerikaner så sa en amerikanare följande:

“Honestly, it’s all thanks to Fifa,” he says of the long-running video game series, “Without it, I would never have been exposed to soccer and would never have grown to love the game.” – Garcia, a Bronx boy raised on the Knicks and the Yankee.

Enligt en undersökning gjord av ESPN har en tredjedel av de amerikanare som köpt FIFA blivit fotbollsfans och cirka 50 % av dessa har blivit även mer intresserade av sporten fotboll.

E-sportens påverkan på fotbollen

Som en fortsättning på ämnet fotboll och USA så har den amerikanska fotbollsligan MLS (Major League Soccer) nyligen gått ut med nyheten att de nu går in i e-sport också, eMLS. Men detta är inget nytt utan en trend som europeiska fotbollsligor redan påbörjat med sina egna virtuella fotbollstävlingar, såsom den holländska E- Divisie, den tyska virtuella Bundesliga, den franska e-ligue 1 och den italienska IGL.

MLS bygger dels vidare på deras fan-bas och de stärker även sitt varumärke. Detta är inte bara ett sätt att öka intresset för den amerikanska ligan i USA utan tillsammans med FIFA tillåts alla som spelar det världen över att få möjligheten att spela med deras MLS-lag och få ökat intresse för ligan och klubbarna.

Dessutom finns fotbollens Champions League som e-sport. Global eLeagues har startat upp den årliga ‘eFootball League’ med lag tillhörande fotbollsklubbar från 11 länder som spelar FIFA18 med en prispeng på $10,000.

Inte nog med att flertalet fotbollslag har startat upp ett e-sportlag, förra året under sommaren blev det holländska fotbollslaget, Heracles Almelo, det första fotbollslaget att starta en e-sports ungdomsakademi. Det tyska fotbollslaget Hertha Berlin, de har också börjat satsa på ungdomslag inom e-sport. Detta visar att inte bara fotbollstalanger utvecklas utan nu även e-fotbollstalanger. Dessutom kommer också de utvalda spelarna i akademin utbildas inom digitala medier.

Ett annat tyskt fotbollslag, Hamburg satsar på en avdelning för e-sport och de vill utveckla detta med skolor. Klubben har för avsikt att samarbeta med skolor för att inte bara delta i det konkurrerande spelrummet genom att spela utan också genom att stödja hållbar tillväxt genom utbildning och coaching.

Fotbollsklubbar som West Ham; Valencia, PSG och många andra, samt lag från flera andra sporter, signerar nu e-sportspelare. Det ger ett stort värde för båda parter. Vad det här gör är att det engagerar fans från både e-sporter och en sportklubb. En sportklubb kan locka till sig fler e-sportsfans eftersom de har signerat en e-sportstjärna och e-sport kan få fler fans eftersom idrottsföreningarnas fans kanske börjar titta på eller spela exempelvis FIFA. Följande bild är bara en liten översikt på olika sportklubbar som tagit klivet till e-sporten.

Esport Sportidealisten

Alla tittar på e-sporten

Fler och fler av de stora företagen har klivit in i e-sporten för olika sponsorskap, t.ex. Intel, Coca Cola, Red Bull mm. När e-sportsmarknaden växer kommer fler sponsorer och investerare att strömma in i branschen, vilket kommer att skapa ett blomstrande tillfälle för alla berörda aktörer. Utöver detta har Newzoo pekat på följande tre saker varför konsumentvarumärken och sport går in i e-sporten:

1. En annan mediaförbrukning än äldre konsumenter.

2. Spel har blivit en global åskådarsport: Live streaming-tjänster har mer än 100 miljoner unika tittare varje månad. E-sportevenemang attraherar upp till 100 000 besökare under en helg.

3. Det är en mångmiljonindustri som skapas: Intäkter genererade från souvenirer, biljettförsäljning, media rättigheter, reklam och sponsring uppgick redan till cirka 0,5 miljarder dollar 2016. Om e-sportens intäkter per fan var liknade basketligan NBA, skulle det lätt bli ett företag på 2,5 miljarder dollar idag. Därav intresset av traditionella medier och investerare.

Några år från nu kommer e-sporten ha överträffat basketbollen i genomsnittlig årlig intäkt per fans! Jag menar, genom att titta på dessa siffror är potentialen för engagemang tydligt och möjligheterna till marknadsföring är enorma. Detta är varför du ska involvera dig i e-sporten.

Sportidealistens lärdomar

Vad kan vi dra slutsatsen av? Tja, vi kan se att den globala sporten fotboll har blivit mer attraktivt tack vare EA Sports franchise FIFA. Tillsammans med en förbättrad teknik har spelet FIFA blivit mer realistiskt och autentiskt. Spel som FIFA är inte längre bara ett roligt spel att spela med vännerna. Det har nu också ett pedagogiskt syfte (att lära sig rörelser som kan implementeras i verkligheten) och i USA har FIFA blivit ett rekryteringsverktyg på jakt efter nya fans av fotbollen.

E-sporten har visat att de är på riktigt. De har stort engagemang, det tar mindre tid att titta på ett FIFA-spel än en riktig fotbollsmatch. Fler e-sportspel kan spelas under samma period av en 90 minuters fotbollsmatch och fler fans kan titta på live streaming sändningar då de i stort sett är gratis. Alla ovan nämnda punkter ger fler möjligheter för marknadsförare att marknadsföra varumärken.

Detta är varför du som både sportmarknadsförare och som sportklubb eller sportorganisation bör fundera att involvera er i e-sport:

  • E-sport är lika populärt som baseball eller ishockey (i USA)
  • E-sport är mindre tidskrävande och kostnadseffektivt att konsumera och titta på
  • Det finns minst tjugo miljoner e-sport fans
  • Gaming ger upprepade meddelanden
  • Det är en sorts community, ett samhälle som förbinder nya relationer på ett unikt sätt

Frågan som återstår att se är om detta e-sportandet kan bli något med landslag också? När kommer vi se ett fotbolls-VM som stundar i Ryssland fast som e-fotbolls-VM? Idag brukar de flesta e-sportslagen inom fotboll spela 1 mot 1 eller 2 mot 2 men det skulle också vara intressant att ha 11 mot 11 som i verkligheten, men detta är förmodligen något som kommer dröja om du frågar mig.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Framtidens sportupplevelser!
Framtidens barn och ungdomsidrott
Framtidens motionsidrott?
Framtidens motionsidrott av goda exempel
Framtidens sportutbildningsteknik

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s