Digitala trender 2.0

Digitala medier 2.0 Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sportjobb Idrottsjobb Sporttrender Idrottstrender Sportmedia

Ett av världens äldsta sportevent, Wimbledon, det må vara en klassisk turnering med gamla traditioner men de glömmer aldrig bort att se framåt. De har tillämpat digitala verktyg som sociala medier som ett sätt att kommunicera och de har sett till att vara en del av det digitala samhället vi lever i dag.


Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sju Tips Fansengagemang
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Sju tips att skapa intresse och engagemang)

Dan McLaren som är grundare till Digital Sport, han har med hjälp av flera personer inom branschen satt ihop en trendrapport och det digitala inom sport. Han har ställt följande tre frågor:

  • Vad har varit dina höjdpunkter under de senaste 12 månaderna?
  • Vilka specifika möjligheter ser du fram emot inom digital sport 2018?
  • Vilka hot ser du för branschen inom digital sport?

I veckan inlägg kommer några av de mest omtalade ämnena att tas upp och dessutom handlar det även om framtidens mediabehov. Innan frågorna och behoven presenteras med citat från de intervjuade personerna har Leaders (ett företag som skapar event och nätverk mellan ledare inom sport på och utanför planen) tagit fram några siffror som visar på det digitala användandet i världen.

Digitala medier 2.0 Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sportjobb Idrottsjobb Sporttrender Idrottstrender Sportmedia

Internet users and their usage

3.419 billion total global internet users (46% of total population)

2.307 billion active social media users

1.968 billion active social media users via mobile

332 million number of new internet users from 2015 to 2016

283 million number of new social media users via mobile from 2015 to 2016

“I believe that the true democratization of football will happen when every club on the planet has a digital platform to understand their fans’ needs, likes and interests, to provide them with tailored products, services and experiences.” – Sebastián Lancestremère, General Manager för Microsofts sports business

Sporttrender Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare Sportjobb Idrottsjobb

Vad har varit dina höjdpunkter under de senaste 12 månaderna?

“Fler aktörer går in i sporträttighetssmarknaden som kommer från en icke-Tv sändningsbakgrund och kommer att vara innovativa med visningsupplevelsen”. – Andreas Heyden, CEO, DFL Digital Sports GMBH

“Det här är eran där sportkonsumtion och sportmedier är helt drivna och lever i ett digitalt utrymme. Det är enbart digitalt berättande. Ta till exempel tillkännagivandet av Manchester Uniteds rekordbrytande sommaröverföring denna säsong. Detta brukade bara sändas en gång på det mest traditionella sättet och kontrollerades genom en klubb och en chef i en bestämd händelse från en top-down hierarki. Men i år meddelades det till hela världen i alla våra personliga Instagram-berättelser. Dessutom, utan en antydan av störningar eller hinder från någon mer officiell media kapacitet. Så säger detta mycket om modern konsumtion idag, om hur vi förväntar oss att se vår talang, hur vi förväntar oss att omfamna en ny historia också”. – James Kirkham, Head of COPA90

“Esport hamnade också i rampljuset och jag kan se att det blir mer allmän uppmärksamhet i media under 2018. Men det behöver en uppsättning stjärnspelare som tävlar ansvarsfullt och respektfullt från toppen”. – Richard Clarke, Sports Digital Consultant

“Tillväxten av esport har varit fenomenal och det är värt att hålla ett öga på. Tanken att virtuella tecken och amatörlag som Hashtag United kan engagera miljontals fans runt om i världen är lysande”. – Alex Fenton, Lecturer in Digital Business, Salford University

Vilka specifika möjligheter ser du fram emot inom digital sport 2018?

”Jag förväntar mig att se stora utvecklingar inom områden som OTT, liveinnehåll på sociala medier som Facebook Watch, podcasts – vilka är mitt i en strålande renässans – och bra sociala medier kampanjer”. – Amar Singh, Head of Content, West Ham United

Digitala medier 2.0 Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sportjobb Idrottsjobb Sporttrender Idrottstrender Sportmedia

”Det faktum att sociala medier/digitala plattformar blir mer och mer involverade i spridning av sporträttigheter. Du ser Twitter, Facebook men även Amazon blir legitima alternativ för att distribuera de bästa sportevenemangen”. – Rina Rasolofoniaina, Digital Content Manager, FIBA

Vilka hot ser du för branschen inom digital sport?

“Tävlingen är nu superhård eftersom på Social Media-tidslinjer ställs du nu emot
andra idrottsföretag men även media, idrottare, underhållare, memes, varumärken, fans vänner etc”. – Rina Rasolofoniaina

Framtidens mediabehov

Från Leaders rapport om framtidens sändningsrättigheter och andra sändningsalternativ finns det flera identifierade behov för framtida sportsändningar.

Digitala medier 2.0 Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sportjobb Idrottsjobb Sporttrender Idrottstrender SportmediaNya sätt att distribuera media är på väg att bli verklighet. Enligt NBAs chef, Adam Silver, har NBA visat gång på gång att det är sättet att distribuera som ger fans exakt vad de vill. Som ett exempel nämnde han att NBA automatiskt vet om en prenumerant kollar NBA match på en surfplatta eller telefonen och om det behövs en mer mobilvänlig version av visningen. Silver tror att nästa steg är nya format för sändningsrättigheterna som utgår från tidsbegränsade sportkonsumenter.

“Certainly, we’re going from a place where it was one price for an entire season of games. Now just in the last two years, we’ve made single games available. But I think you’re going to get to the point where somebody wants to watch the last five minutes of the game, and they go click, they’ll pay a set price for five minutes as opposed to what they would pay for two hours of the game.” – Adam Silver

I början av 2017 kom ett tecken på det förändrade medielandskapet. Den tyska banken DKB, en sponsor av landets hemmaplan för handboll, köpte mediarättigheterna och sände handbolls-VM. De levererade allt till Tysklands fans gratis via företagets hemsida. Detta är tecken på vad Red Bull har gjort tidigare. Flera varumärken blir mediainnehavare efter Red Bulls banbrytande mediahantering, vilket är en annan faktor för ägare av sporträttigheter att överväga eftersom de behöver funderar över hur de bäst ska nå sin publik i år.

Sportidealistens lärdomar

En summering av de digitala trenderna är att med hjälp av digitala verktyg kommer möjligheter och nyheter som esport och att du kan se sportevent på Facebook eller Amazon. Det digitala öppnar upp för nya intäktsströmmar och dessutom öppnar sociala medier upp för de lokala idrottsföreningarna att connecta med sina fans.

Eller som Real Madrids Globala chef för det digitala berättade:

“At the end of the day, we’re a football club; we dedicate our activity to football, but in reality what we are is a content company,” said Rafael de los Santos, Real Madrid’s global head of digital. “I believe the big challenge for us is to become content producers.”

 

Digitala medier 2.0 Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management Sportjobb Idrottsjobb Sporttrender Idrottstrender Sportmedia

Få av de gamla reglerna om sportmedierättigheter gäller fortfarande. Rättighetsinnehavare börjar organisera sig som medieföretag. Medieföretagen ändrar inriktning för att möta konsumenternas nya behov, sociala medier och andra nya mediejättar fördjupar sitt engagemang. Avslutningsvis har Adam Silver en bra poäng som får summera veckans lärdomar. “Ta samma bra och intressant innehåll men se till att du gör det så mycket mer tillgängligt för dem som tittar på det.”


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Framgångshistorier inom sportmarknadsföring

Några tips för sociala medier

Tips på marknadsföringsstrategi 2018

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender

11 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s