Lärdomar från en föreningskonsulent

Viktor Catenacci Föreningskonsulent Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management SportJobb IdrottsJobb Bagarmossen

Det finns många som vill arbeta inom idrottens värld, kanske är du en av dem? Dessutom finns det väldigt många olika vägar att gå för att börja arbeta inom idrotten, men vilken roll passar dig? Det finns så många olika roller att arbeta med och många som kanske är okända för dig. I följande inlägg får du möjligheten att få insikt i rollen som föreningskonsulent med inriktning på fotboll och insikter till andra lärdomar.


Sportinnovation tillgänglighet Sportidealisten SportStartUp Idrottsvetare Sport Management SportEntreprenör
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Sportinnovationerna som ökar tillgängligheten)

Lärdomar från Viktor

Följande inlägg är en intervju med Viktor Catenacci, föreningskonsulent, Bagarmossen Kärrtorp BK. Trevlig läsning och inspiration.


Tack för att du ställer upp Viktor,

 • Har du alltid haft passion för sport och varför?

Ja det har jag alltid haft. Jag har varit en del av föreningslivet i hela mitt liv samtidigt, som jag konsumerat idrott i mängder och jag tror främst det är det som ligger till grunden för den passion som utvecklats hos mig.

 • Berätta, vad är din bakgrund och hur kom du i kontakt med ditt arbete och vilken arbetsroll har du?

Jag är uppväxt i en förort strax söder om Stockholm. Hela min ungdom gick egentligen ut på att spela fotboll eller sysselsätta mig med andra fysiska aktiviteter. När man sedan frågade sig själv vad man ville arbeta med när jag blev äldre, så blev svaret ganska enkelt, idrott. Så vägen bar av till Malmö där jag tog examen från Malmö Högskola i Idrottsvetenskap med inriktning Sport Management.

Av en ren slump kom jag i kontakt med det arbetet jag har idag. Jag surfade runt på Facebook och såg att Bagarmossen Kärrtorp BK sökte en föreningskonsulent. Jag läste igenom arbetsannonsen och tyckte att det passade mig som handen i handsken. Resten gick väldigt fort och jag är glad att jag tillslut fick möjligheten att jobba för föreningen.

Jag är som sagt föreningskonsulent, vilket i korta drag innebär att jag driver föreningen. Har ett administrativt, ekonomiskt och organisatoriskt ansvar samtidigt som jag jobbar med att utveckla föreningen både sportsligt, administrativt och organisatoriskt.

 • Hur ser du på din tidigare arbetslivserfarenhet som är relevant för din roll idag och varför tycker du det?

Har jobbat både som säljare och inom serviceyrket tidigare och jag tror det hjälpt mig mycket. Serviceyrket då min tjänst i mångt och mycket handlar om att ge en service till föreningens medlemmar. Jag arbetar för dem så att de ska få så bra förutsättningar som möjligt att utvecklas som personer och fotbollsspelare. Säljyrket tror jag man har nytta av i många branscher inte minst när det handlar om utvecklingen av sin egen retoriska förmåga.

 • Vad gör ni på arbetet?

Oj, det är mycket. Förutom att se till att kärnverksamheten fungerar med plantider, material lagadministration, Supercamps med mera så är det även flera olika projekt som föreningen arbetar med för att aktivera ungdomar i stadsdelen. Vi jobbar väldigt nära stadsdelen och stadsdelspolitikerna för att se till så att alla ungdomar har möjlighet att idrotta.

Viktor Catenacci Föreningskonsulent Sportidealisten Idrottsvetare BK Bagarmossen Kärrtorp Sport Management SportJobb IdrottsJobb

 • Vad bidrar ni med för värde till sportens värld?

Jag skulle främst vilja säga glädje som det absolut största värdet som vi bidrar med. Jag tror inte heller att vi är unika med det för idrotten är en så pass stor kraft och skänker så mycket glädje runt om i Sverige så att alla föreningar är en bidragsfaktor till detta.

 • Beskriv vilken roll idrott spelar i ditt liv.

Största möjliga roll skulle jag vilja säga. Skillnaden från min ungdom jämfört med idag är att vi lägger till parametern att jag arbetar med det. Jag konsumerar fortfarande väldigt mycket idrott och är fortfarande väldigt aktiv. Därav spelar det en väldigt viktig roll i mitt liv.

 • Vilken nyhet inom sportens värld har mest intresserat dig under året, och varför?

Det finns självfallet många men är det någon nyhet man ska välja ut så måste jag säga att det är fallet om Bovallen. Där grannarna i anslutning till idrottsplatsen vill minimera antal timmar som idrott får bedrivas på idrottsplatsen på grund av höga ljud och störande omgivning. Blir detta rättspraxis så kan det komma att påverka idrotten i Sverige på ett väldigt negativt sätt, vilket vore förödande.

 • Vilka specifika möjligheter är du nyfiken på inom sport 2018?

För min egen del så finns det bara en möjlighet som jag är nyfiken på, och det är att fortsätta göra idrotten så bra som möjligt för så många som möjligt. I och med att fler unga, hungriga och utbildade personer kommer in i idrottsrörelsen så skapar vi större förutsättningar för att förändra saker till det bättre. Hur det kommer utspela sig under detta år är något jag är nyfiken på.

 • Vilken/vilka lärdom(ar) från idrottens värld vill du sprida till andra?

Se till att nätverka så mycket som möjligt. Det kan låta klyschigt och det kan bli tjatigt när jag vet att samtliga föreläsare eller kursansvariga på högskolorna och universiteten runt om i landet tjatar om det, men det är en extremt viktig lärdom. Idrotten handlar om att skapa kontakter och hjälpa varandra genom att ha ett prestigelöst förhållningssätt. Genom att nätverka och skapa många kontakter så skapar man så många fler möjligheter att göra saker som man brinner för.

 • Hur håller du koll på framtida behov/trender/utvecklingar?

Det är framförallt genom att nätverka med människor i branschen, sen följer jag även olika kanaler så som Idrottens Affärer för att hålla mig uppdaterad.

 • Vad är dina tips för att hålla dig uppdaterad på det senaste inom sportbranschen?

Med utgångspunkt från mig själv så är mina tips det jag gör. Prata med människor i idrottsbranschen i första hand, ring och ställ frågor eller bara ta en fika.

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

 • Avslutningsvis, vad är din livsstil? Hur gör du får att hålla dig i balans/form? Springa etc?

Jag spelar fotboll fyra gånger i veckan, när jag inte gör det så utövar jag gärna andra idrotter, främst racketsporter för att hålla mig i form.

 • Bonusfråga, har du någon hobby som skulle överraska många?

Jag tycker att det är helt otroligt roligt att dansa. Vet dock inte om det skulle överraska många.

 • Till sist, finns det något mer du vill sprida eller tipsa om?

För att bli en del av idrottsbranschen är det viktigt att man sätter igång med det. Vänta inte på en heltidstjänst utan börja så fort det går och lär dig så mycket du kan. Oavsett om det är ideellt eller bara någon timmes arbete i veckan. ”In i skiten” om man får uttrycka sig så.

 • Tusen tack Viktor för en mängd med intressanta inblickar och lärdomar från dig och rollen som föreningskonsulent. Finns det någon/några personer du tycker ska dela med sig av sina lärdomar och arbetsroller och varför?

Tycker definitivt Malin Odell och Linus Eklund. Malin som jobbar för Stockholm Live med bland annat allsvenska evenemang och Linus som jobbar för Svenska Ishockeyförbundet. Tror att många skulle tycka det var intressant att höra vad dessa har att säga.

Sportidealistens lärdomar

Viktor kommer med så många olika intressanta idéer och perspektiv. En av sakerna som kan öppna upp ögonen för många är de olika arbetsuppgifterna som hans arbetsroll innehåller. Dessutom med en tidigare erfarenhet av social kompetens av olika slag inom service- och säljyrken visar att en föreningskonsulentsroll kan vara något för dig som har liknande bakgrund som Viktor. “Bovallen” låter som ett skrämmande exempel som jag inte kände till, men som jag tar till mig från och med nu. Att en av Viktors tips är att nätverka gjorde mig inte det minsta förvånad. Jag kan bara intyga om att prata med människor har för min egen del inneburit väldigt många nya insikter och viktiga relationer bara det senaste året.

Vill du hitta ditt drömjobb inom sport borde du kika in de senaste sportjobben hos Sportidealisten!

Återigen, tack Viktor för dina insikter och lärdomar från idrottens värld. Lycka till med allt och du som läser detta får mer än gärna kontakt Sportidealisten för att veta mer eller få kontakt med Viktor.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Intresserad av livet som en sportagent?

Utbildningsprogram skapar fler sportjobb

Guiden för att jobba i sportbranschen

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s