Allt innehåll med pathos är bra innehåll

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Innehåll Pathos Engagemang

Att kommunicera mellan idrottare, sportklubbar och fans sker idag på många olika sätt. Ett av de enklaste och kanske populäraste kommunikationskanalerna är via sociala medier. Fast allt du ser på Facebook och andra sociala medier är inte alltid relevant och intressant för dig va? Vad beror det på? Hur kan du kommunicera via sociala medier och faktiskt nå ut så det blir relevant och intressant för mottagarna? Det kan pathos och FC Köpenhamn hjälpa till att förklara i detta inlägg.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Fan Engagement Innebandy VM Sportmarknadsföring
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: 6 tips för att skapa en bra sportupplevelse)

Pathos skapar glöd

Pathos, är ett begrepp inom retoriken och det anspelar mycket på känslor, engagemang och passion. När vi kommunicerar kan pathos bidra med en extra krydda att beröra och nå ut till din målgrupp. För att lyckas med pathos kan berättelser beskrivas med ord och bilder kring den känslan du vill skapa, till exempel: vad lycka är, och tala om hopp och framgång som du eller ditt lag har uppnått.

Kommunicerar du med en känsla som skapas hos läsaren kallas det inre pathos och nämner du kontexten runt det som beskrivs, till exempel applåder från publik kallas detta yttre pathos. Båda dessa pathos kan skapa glöd i ditt budskap och skapa ett engagemang med fans eller partners. Kan du få din läsare och lyssnare delaktig i ditt kommunicerande så kan pathos öka trovärdigheten extra i ditt budskap.

Ett vinnande koncept

Att skapa en relation mellan en sportklubb och fans är en viktig del i ett lojalt och långsiktigt stöd till varandra. Som sportklubb finns det väldigt många olika sätt att gå tillväga för att både inleda och bibehålla en relation med fansen och det gäller även för fansen.

Något som brukar vara ett vinnande koncept är att det finns bilder, videos och annat innehåll som kanske visar lite bakom kulisserna än bara själva tävlingarna. Det är just detta som fotbollsklubben FC Köpenhamn (FCK) lyckades med förra året.

Detta exempel delades i ett sportnätverk jag är med i och det handlar om deras hantering av Erik Johanssons skada (numera spelar han i Djurgårdens IF). Det som FC Köpenhamn har genomfört är ett dokumentärserie uppdelat på sju avsnitt.

Sportidelisten SportJobb IdrottsJobb Sport Management Idrottsvetare Sporttrender Idrottstrender Lärdomar Nyhetsbrev
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och sportjobben! Prenumerera här NYHETSBREVET

Yttre och inre pathos på gott och ont

När jag såg dessa avsnitt fick jag syn på en del jag aldrig trodde jag skulle få se. Varje avsnitt är rikt på detaljer från flera situationer, vilket bidrar till en helhet av hela dokumentären. I stället för att läsa om att en spelare betyder mycket för ett lag och sina fans eller att en spelare blir skadad så har FCK lyckats skapa en yttre pathos som väcker känslor för mig som tittare.

Avsnitten består av både intervjuer av flera av lagets spelare och ledare och även höjdpunkter från matcher och träningar. Dessutom tas vi som tittare med bakom kulisserna vid en operation, vilket berör mig på gott och ont. Jag får alltså både ta del av en yttre och ett inre pathos.

Utan att berätta mer, vill jag låta dig få känna på vad ett yttre och inre pathos kan bidra med. Det är alltså en dokumentärserie som ger dig extra allt av fotbollsspelaren Erik Johanssons skada och hans återkomst, både fysiskt och psykiskt. Du hittar alla avsnitten i slutet av detta inlägg. Du får ett smakprov och kan se första avsnittet “THE INJURY” i videon nedan.

Sportidealistens Lärdomar

Pathos är en av nycklarna i dagens kommunikation. Utan pathos får du sällan någon med dig. Oavsett vem som talar är pathos viktigt. Annars får du inte med dig publiken och om de inte lyssnar kvittar det vad du säger och vilket budskap du har. Oavsett vem du är och vilket perspektiv du tillämpar, visa känslor.

Ett exempel från FCK är hur de får med sig sin publik genom att ta dem med sig, som att hålla dem i handen och engagera dem (läs pathos). Detta gör FCK genomgående bra i dokumentärserierna.

Känner du att detta är på en helt annan nivå för dig och din organisation så försök arbeta med pathos ändå. Kanske ett inre pathos och visa eller ange egna exempel som gör att jag känner medlidande eller liknande. Har du inte möjlighet till videomaterial, använd en bild och gör en målande bild av hur det kan se ut, alltså beskriv med ett yttre pathos som också väcker engagemang.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Se hela dokumentärserien

Avsnitt två THE OPERATION (Varning för vissa scener som kan vara känsliga)

Avsnitt tre ON THE SIDELINES

Avsnitt fyra THE REBUILDING

Avsnitt fem LOS ANGELES

Avsnitt sex THE FINAL STEPS

Avsnitt sju THE COMEBACK


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Två saker som tar din organisations Facebook till nya nivåer

Emotionellt av Heineken med fansen!

Tips för fans-engagemang och förbättrad image

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s