Smart och hållbar idrott

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb BAUHAUS Svenska Skidförbundet Baui Hållbar Idrott Fritidsbanken

Alla har inte möjligheten att testa på all idrott. Det är till exempel idrotter som kostar mer än andra. Det är idrotter som inte finns där du bor. Det finns även de tillfällen där du anses för gammal för att börja med en idrott. Dessutom finns det en hållbarhetsaspekt att tänka på när du själv slutar med din idrott. Exempelvis när dina skidor eller fotbollsskor inte kommer användas igen. Istället för att köpa nytt nytt nytt eller köpa utrustning för något du inte vet om du tycker om, låna istället. I detta inlägg får du läsa om två exempel hur dessa problem kan försvinna.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Fan Engagement Tips
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Sex tips till en god stämning)

Prova på nya idrotter

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Fritidsbanken Hållbar Idrott

Hört talats om Fritidsbanken? Det är nämligen ett koncept som fungerar ungefär som ett bibliotek fast istället för att låna böcker kan du låna inlines, basketbollar eller varför inte skidor.

Allt började i Deje i Forshaga kommun 2013. Carina Haak kom på idén om att låna diverse utrustningar till idrott- och fritidsaktiviteter. Den första Fritidsbanken var då igång. Sedan dess har Fritidsbanken växt från en Fritidsbank till 87 stycken runt om i Sverige.

Summering från 2019:

“Antalet utlån har med råge passerat hundratusen och när vi skriver 2019 är vi hela 87 Fritidsbanker – från landets sydligaste kommun Trelleborg till den nordligaste Kiruna”.

Fritidsbanken är inte bara ett lager med massa oanvända idrottsutrustningar, utan allt får också underhåll. De slipar skridskorna så du kan låna ett par som ingen använder, fast som är i bästa skick. Det är mycket bättre än att bara låta dina skridskor ligga och rosta hemma i garaget.

Är du förälder till ett barn så kan du dessutom spara massa pengar genom smarta lån. För att få ett konkret exempel har Fritidsbanken presenterat ett informativt och tydligt exempel som du kan läsa här (Så sparar familjen Svensson 21 000 kr per år).

Hitta din närmaste Fritidsbank här!

Prova på längdskidor

Att testa på och utöva längdskidor kostar, om du nu inte redan haft turen att låna via Fritidsbanken. Fast även om du kan låna utrustning är det inte så enkelt att bara köra igång med att åka. Det är både det ekonomiska perspektivet och träningsperspektivet som BAUHAUS och det Svenska Skidförbundet vill ändra på. Fler bör ha chansen att testa på och få rätt hjälp för längdskidåkning enligt de båda.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb BAUHAUS Svenska Skidförbundet Baui Hållbar Idrott

Nu ger även BAUHAUS och Svenska Skidförbundet, Sveriges förskolor möjlighet att prova på idrott i form av längdskidor genom Baui´s skidskola. Baui är BAUHAUS maskot som barnen gillar. Hela tanken med detta projekt är att Baui åka runt under denna vinter med tre stycken skidpaket för att ge fler barn möjlighet att uppleva glädjen i längdskidåkning.

Skidpaketet som Baui kommer med innehåller dels kompletta längdskidutrustningar (till 10 barn) och dels handledarmaterial för att det ska bli så enkelt som möjligt för förskolepedagogerna att hålla en inspirerande och glädjefylld skidaktivitet. Utrustningen får man ha under en hel vecka, vilket möjliggör att förskolor kan dela upp alla barn i olika grupper och testa på.

Skidpaketets innehåll:

  • 10 par skidor, stavar och pjäxor
  • 10 skyltar med övningar
  • 2 manualer med pedagogiskt material med övningar och lekar
  • 50 st diplom

 

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Sportidealistens lärdomar

Förra året blev hållbarhet ett än mer viktigare område, både för kläder och andra produkter, och även för idrotten. Black Friday innebär priser som lockar till ökad konsumtion. Medan flera idrotter tränar mer och mer året runt som kräver mer utrustning. Många barn vill även testa på en ny idrott och då kostar det att köpa ny utrustning trots att barnet kanske slutar en vecka senare.

Med hjälp av Fritidsbanken och Bauis skidskola kan fler få möjlighet att testa på en ny idrott utan kostnader. Dessa exempel är till stor hjälp för både ett mer hållbart samhälle utifrån tillgång och för att vara fysiskt aktiv, trots att man inte har förutsättningarna själv.

Tänk om fler idrottsförbund skulle samarbeta med Fritidsbanker eller om företag hjälper till som BAUHAS med ett kul projekt som skidskola. Då kan vi ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa utan extra kostnader. Detta nya koncept av att låna idrottsutrustningar kan ge fler chansen att prova på en sport de annars aldrig skulle komma i kontakt med. Vem vet, kanske får vi nya idrottsförebilder för att de testat på en idrott som de aldrig skulle prövat på om det inte var gratis att testa?


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Är idrotten jämställd?

Kunskapen om inkludering

Vad kan sport göra med hållbarhet?

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidelisten SportJobb IdrottsJobb Sport Management Idrottsvetare Sporttrender Idrottstrender Lärdomar Nyhetsbrev
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och sportjobben! Prenumerera här NYHETSBREVET

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s