Så blev svensk fotboll digital

Allsvenskan eAllsvenskan Sportidealisten Sporttrender Sportnyheter Digital utveckling SvenskElitfotboll Lediga Sport management idrottsjobb sportjobb

SYNS DU INTE, FINNS DU INTE! Ja, denna gamla klyscha gäller mer än någonsin i dag. Det räcker inte med att ha en fysisk närvaro, utan det digitala är minst lika viktigt att finnas till på. Nyligen blev det klart. Herrfotbollens högsta serie Allsvenskan, finns i år även som eAllsvenskan. Vad detta innebär och hur det kommer att fungera är vad du får ta del av i inlägget.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb SM-veckan
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: 24 sporter du inte har koll på?)

Allsvenskan blir eAllvenskan

AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, GIF Sundsvall, Örgryte IS, BK Häcken, Helsingborg IF, Jönköping Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna är de fotbollsklubbar som skapar första upplagan av eAllsvenskan. Alltså Allsvenskan fast via esporten FIFA.

eAllsvenskan har ett kortare format än den traditionella fotbollens Allsvenskan. Allsvenskan spelas april till november och består av 16 lag som möter varandra två gånger under en säsong. eAllsvenskan däremot spelas mars till maj och består av 12 lag. Varje lag har två till fem professionella FIFA spelare, i stället för minst 11 spelare som den traditionella. Dessutom spelas de två mötena mot respektive lag på en och samma gång och räknas som en match. Detta innebär att en match består av två FIFA matcher där laget med flest mål totalt vinner matchen. Säsongen avslutas 25 maj med en stor final för de åtta bästa lagen som slåss om titeln och 250 000 kr.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Lediga Sportjobb IdrottsJobb Sport Management Jobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya lediga sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

En gemensam sportutveckling

Svensk Elitfotboll som är föreningen som representerar alla elitfotbollsklubbar (Allvenskan och Superettan) på herrsidan gör denna satsning tillsammans med Dreamhack och Discovery network Sweden. Dreamhack är världens största esportevent som innehåller flertalet olika datorspel och mycket mer. Förra året hade dem över 310 000 besökare. De står helt enkelt för esport-expertisen. Discovery networks är mediapartner som ser till att alla matcher kommer kunna sändas via sin streamingtjänst, Dplay.

eAllsvenskan en möjlighet till internationellt tävlande

I och med denna uppstart med FIFA 19 får eAllsvenskans spelare en möjlighet att spela i VM. Det finns ett system som heter FIFA 19 Global Series Ranking Points, som innebär att spelare kan tjäna in poäng när de vinner matcher. Med tillräckligt mycket poäng kan spelarna kvalificeras till 2019 FIFA eWorld Cup. Det innebär att eAllsvenskan är en officiell esportliga för spelet FIFA och gör sällskap med de stora ligorna som Premier League, LA Liga och Bundesliga.

Sportidealistens lärdomar

Vad innebär det att herrfotbollens klubbar även går in på esportens FIFA? Finns säkerligen många frågor och funderingar. En sak är säker. Denna utveckling innebär en chans att nå en ny målgrupp och dessutom ger detta elitklubbarna en ny chans att tävla internationellt.

Frågor att ta med sig. Kommer kvinnor får representera en klubb? Är detta bara för män? Om så är fallet, vore detta ett snedsteg. Visst, i dag finns bara damfotbollsspelare på FIFA som landslagsspelare. Herrfotbollsspelare finns i både klubblag och landslag. Fast, med tanke på globaliseringen av att FIFA kan spelas online finns här stora möjligheter att inkludera män och kvinnor. Tillsammans kan fotbollen förena och skapa nya förebilder oavsett kön.

Det som blir intressant att följa med på i denna utveckling är vilka lag som kommer vinna det här.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Digitalt tifo för fans av fans

Tips för fans-engagemang och förbättrad image

Digitala trender 2.0

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och lediga sportjobben! Prenumerera här: NYHETSBREVET

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s