Data som kommer förbättra ishockeyn

Data Sports Technology SportsTech NHL Ishockey Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning

Ishockey går fort! Pucken flyger oftast fram. Så hur hinner alla fans, spelare, tränare och media med? Förmodligen är det svårt och har varit länge, men inte länge till. Ishockeyn genomgår en förändring med hjälp av data, i alla fall hur NHL tänker. Det spelar ingen roll om det handlar om NHL på isen, via TV eller en iPad, mer data kommer utveckla NHLs arbete att sälja in sporten och ligan till fler.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning GAIS Brentford FC Säsongskort Fanager
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: Två unika sätt att stärka relationen med fansen)

Mer data ger fler möjligheter

Möjligheten att samla, analysera, paketera och leverera data är en av de största möjligheterna som de stora sportligorna har och NHL är en av dem. David Lehanski, Senior Vice President of Business Development & Global Partnerships hos NHL har gett lite tankar om vad som väntar NHL. Enligt Lehanski kommer data forma ligans framtid. Mycket handlar om att följa alla spelare genom olika statistik mer än antal skott eller tacklingar.

Tester har genomförts under flera år gällande en “smart puck” och möjligheter att ha chip på ishockeyspelare för att följa och analysera dem. Nu har forskare och ingenjörer från Fraunhofer Institute och Jogmo kommit så långt fram i utvecklingen att spelare inte märker av något i sin utrustning eller med pucken. Däremot gällande pucken så måste den aktiveras innan matchstart och inaktiveras efter match.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Lediga Sportjobb IdrottsJobb Sport Management Jobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya lediga sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Varför är data viktigt för NHL?

Data hjälper inte bara kommentatorer och experter att ha något att prata om, det hjälper även tränare och spelare att kunna fatta beslut snabbare och mer effektivt. Fast, det kommer också att hjälpa alla runt media när det gäller hur de presenterar spelet. Med NHLs utveckling av “player tracking” och en “smart puck” kan nya, innovativa sätt att se och analysera ishockeyn, hjälpa till att dra tittarna djupare in i en sändning. Spelare kommer den kommande säsongen att ha mikrochips på tröjorna och puckarna kommer ha mikrochips på insidan. NHL vill helt enkelt ta vara på all data som går att ta reda på för att ge mer kunskap till ishockeyvärlden, samt göra spelet mer tillgängligt och förtydliga spelet för nya ishockeyfans.

The NHL is embedding technology into its pucks that will allow it to track movement on the ice at a rate of roughly 200 times a second — David Lehanski.

Sportidealistens Lärdomar

Ska NHL bli ett dataföretag eller är det en ishockeyliga? Klart att NHL är en ishockeyliga, fast de vill integrera all sorts data och således blir NHL även ett sorts dataföretag. Mer data innebär mer möjligheter för både spelare, tränare och media. Frågan är hur NHL vill använda all data de kan få fram. Det är inte sagt om all ny data ska säljas vidare eller delas ut gratis. Det vore dumt om de ger bort allt gratis, samtidigt vore det dumt om de lägger ner all tid på att ta fram en massa data utan ett syfte, som att skapa nya intäktsmöjligheter. NHL har förmodligen också förstått att NHL kan nå fler genom en förenkling av den snabba sporten ishockey, vars puck bara flyger fram.

Det finns alltid mycket som behöver göras runt en liga som NHL, som att hantera spelet på isen, reglerna och skapa bra upplevelser till fansen. Data hjälper NHL att förändra, utvecklas och förbättra hur de gör allt detta. Nästa säsong blir allt detta verklighet. Alla spelares och puckens rörelser kommer att följas exakt i realtid, vilket ska ge ny statistik och möjligheter för NHL. Detta är början till att öka intresset till både en yngre publik, men även kanske nya åskådare som har intresse för statistik och siffror, fast de inte upptäckt ishockeyn än.

Vad tror du? Vill du ha statistik och förklaringar till vad som händer under en ishockeymatch? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Förbättra sportklubben med denna teknologin

Olika engagemang för bättre event

Så lyssnar en av de största fotbollsklubbarna till sina besökare

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och lediga sportjobb! Prenumerera här NYHETSBREVET

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s