Kia Ora Nya Zealand!!

Såja!

Var redo för en del text. Nu går äventyret “Down under” till nya områden.

Efter att ha precis kommit hem och sovit i min egen säng igen efter våran roadtrip så var det en tidig uppstigning dagen efter, alltså lördagen, för att hinna med att tvätta allt. Men det var inte bara att gå upp och tvätta, jag skulle nu under dagen hinna packa och inse vad jag behöver inför mitt kommande äventyr, vilket är att åka helt själv till Nya Zealand under ca 18 dagar.

Jag visste knappt något om vad som skulle exakt hända under resan men när man reser med Stray så fungerar det så att det är några avgående bussar i veckan med start i Auckland som tar dig mestadels igenom hela landet. Därefter möter man likasinnade människor och ser i stort sett allt från häftiga vattenfall till Maorierna (aboriginerna) till att bo ute i ingenmansland. Mitt första uppdrag för mitt nya äventyr var att först flyga över till Nya Zealand. Det jag redan visste var att jag skulle flyga till Melbourne och vänta där ca 5 timmar innan mitt flyg till Auckland. Däremot så lärde jag mig något nytt och det var stavningen av mitt efternamn. Jag har redan varit över i USA och fick då mitt efternamn stavat till ”Wikenstaal” men när jag i år reste till Australien så blev mitt efternamn bara ”Wikenstal” och nu till Nya Zealand så var det amerikanska regler igen. På grund av att jag förmodade att då länderna är rätt nära varandra, att de skulle ha samma system, så mitt flyg var bokat med Australisk stavning. Detta skulle sedan i Melbourne visa sig helt fel och nog var det tur att jag hade en lång väntetid så detta lilla problem kunde redas ut.

Om du är noga och har alla dokument utskrivna så kommer allt alltid gå smidigt att lösa, när man flyger som jag från Australien till Nya Zealand för en kort period så är det viktigt att ha bevis att man kommer lämna landet också. Ett annat tips om man ska backpacka som jag är att packa lätt och komplett, alltså att bara packa handbagage och ta med det nödvändigaste till Nya Zealand.

Tips för backpacking i Nya Zealand:

Temperaturen kan växla mellan 5 och 25 grader, speciellt på Sydön och under samma dygn.

T-shirt, tunn långärmad, fleece, vindjacka. Skippa finkläder, mer casual här. Regnkläder, solkräm, vandringsskor, insektsmedel, badkläder, handduk och keps.

Väl framme i Auckland så var det nya tider att anpassa sig till, istället för att ha 9 timmars skillnad mellan mig och Sverige så har Nya Zealand ytterligare 2 timmars skillnad och dessutom under nattens flyg så blev det vintertid i Europa, vilket ökade min tidsskillnad till 12 timmar. Jag landade 5.05 enligt Nya Zealands tidsperiod och såg till att ta mig till ett hostel där jag sedan skulle bli upphämtad av Straybussen. Jag anlände ca 6.20 och fick då vänta en timme tills jag skulle bli upphämtad och det som var lite speciellt i Auckland var att det var väldigt ljust redan samt att folk var precis klara med firandet av att deras landslag i Rugby såklart, All Blacks precis gått till final i VM. Så det var väldigt många som kom vandrandes från sportbarer och körde runt med bilar med flaggor för firandet. Men en timme senare så kom Straybussen och vi var ca 20 personer som hade samlats för att hoppa på.

Nu började resan! Jag hoppade på och vi var på väg. Det kändes direkt som att flera av personerna på bussen kände varandra och så småningom så visade det sig att det var en hel del av dem som hade träffats och åkt en annan Straybuss precis innan.

DSC04482

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s