Framtidens barn och ungdomsidrott

Den senaste veckan har bjudit på två lärorika och inspirerande dagar som helt enkelt handlat om hur vi kan jobba med idrott inom barn och ungdom men även en generell motionsidrott. Tack vare Skåneidrotten så har de bjudit in till först Barnidrottskonventet (BIK17) som var på söndagen 19 mars och sedan dagen efter den 20 mars så höll de Framtidens motionsidrott. Jag tänkte nu dela med mig av några olika lärdomar och inspirationer du kan ta med dig.

Programmet för BIK17 såg ut som följande:

Forskningsrapport med Susanna Hedenborg och Marie Larneby. “Skilda Världar” – unga i och om framtidens föreningsidrott.

Emil Risberg – Strukturer, tävling och barnets bästa
Emil är utvecklings- och landslagschef för svenska innebandyförbundet.

Jacob Melin & Sofia Kuylser – Stärk självkänslan hos alla era barn och unga
Sofia och Jacob är simhopparen och gymnasten som skrivit en studie om motivation på GIH.

Frida Persson – Normkreativt ledarskap – det börjar med dig! 
Frida är verksamhetsledare i sydvästra Sverige för Futebol dá força.

Helena Carlsson – Hur väcker man ungas engagemang och hur gör man plats för dem i de styrande rummen?
Helena är vice ordförande i Ridsportförbundet.

Kalle Zackari Wahlström – Bland plintar och paddor
Kalle är reklamaren som blev träningsbloggare och programledare i TV.

Barnidrottskonventet Skåneidrotten Barnidrott

Innan jag gick in och lyssnade så checkades man in och vid incheckningsbordet fanns en bok som heter Sportsvenska. Den handlar om att lära ut svenska ur idrottskontexter, och den hittar du gratis att beställa hem eller ladda ner här.

Först ut var det panel med Susanna Hedenborg och Marie Larneby. “Skilda Världar” – unga i och om framtidens föreningsidrott.

– En viktig punkt handlade om att få ungdomar får frågan om att bli ledare (från SCBs rapport)

Barnidrott ledare idrottsförening

 • Mycket är flexibelt och individanpassat i samhället men kanske inte så mycket i föreningslivet.
 • Kanske mer samverkan mellan idrotter behövs för att inte tvinga unga att sluta.
 • Det rekommenderas att skapa samarbete med gym för att inte välja det ena eller det andra.
 • Samverka med skolor så läxor blir mer viktigt.
 • Även ta träningar till skolorna efter skoltid som inte kräver seriösa träningar där det kan vara för mycket fokus på att platsa till matcherna. Det kan handla om att bara få hålla igång med idrotten. Som ex Drive in som Djurgården har.

Tänk på hur påverkningen ser ut i din förening. Men tänk även på att alla kanske inte vill vara med i föreningslivet.

Nästa föreläsning var Emil Risberg, utvecklings- och landslagschef för svenska innebandyförbundet (ladda ner hela ppt här)

Innebandyförbundet strukturer tävling barnets bästa idrott sport

Jag beklagar kvalitén på bilderna 🙂

idrottstriangeln idrottsrektangeln idrottsförening

Huvudkonceptet kring barn- och ungdomsidrott handlar om att göra den mer för alla, öppna upp och inte bara vara den klassiska triangeln, utan nu går idrotten mot en rektangel.

Sen har innebandyn som alla andra sporter haft en tidig talang/elitstruktur vid 15 års ålder där man ofta ser en typisk sortering av ju tidigare född desto större chans till talang enligt RAE (Relative Age Effect). Till innebandyns nationella idrottsgymnasium (NIU) har de sett att bara på ansökningarna till NIU sen 1996:orna så har det alltid varit RAE. Men nu har de skrotat SM för 15 år och i år så ser man att det inte finns RAE. Så skrota 15 års tävling på nationell nivå i allt kanske??

Så vad är en bra verksamhet som det stod på en ppt-sida?
“Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt”

Näst på tur var det Jacob och Sofia (ladda ner hela ppt här)

Vad är bästa motivationen (yttre och inre motivation)?

idrottsmotivation idrottsintresse
strategier för kompetens idrott

Strategierna lyser fram genom att bygga upp en bild av vad du själv som idrottare gör bra idag och sedan finner man lugn och en god känsla för motivation. Men det handlar även om att ha kompetens och deras slutsatser av motivation är:

 • Vill du skapa förutsättningar för hållbar motivation över tid, fokusera på processen.
 • Se alla barn och ungdomar genom att bekräfta dom på olika sätt.
 • Se till att träningsklimatet är uppgiftsorienterat.
 • Gör barn och ungdomar delaktiga i sin träning och utveckling.
 • Låt alla barn och ungdomar känna sig tillhöriga i kontexten, oavsett deras förutsättningar.

Motivation på olika sätt. Deras studie på elit säger en del om att skapa kompetens och bekräftelseungas villkor. Visa som ledare att du ser de unga, visa som föreningskultur att alla hälsar, klappar på axeln och skapa en öppen kommunikation. Det kan räcka med ett hej, ögonkontakt mm. Skapa en inre kompetens och vi blir motiverade att växa som person oavsett ålder.

Sen var det Frida från Futebol da forca (ladda ner hela ppt här)

 • Ha öppen träning inte spontan. De har samarbeten med föreningar och om man vill så kan man gå in i föreningen sen. Men bara om man själv vill!!

Futebol da forca idrotten vill sport fotboll

Dessutom blev Futebol da forca årets peppare! Läs gärna mer om dem här, men det som de gör spännande med fotbollen är inte att de bara spelar fotboll utan under fotbollen så upplyser de både lagen samt publiken och stärker kvinnor som ledare, förebilder och deras självkänsla.

Det vi oftast blandar ihop som Frida berättade var att vi ser ibland självkänsla (är) som självförtroende (gör). Alltså vi kan ofta bli bedömda att “vad duktig du är” men egentligen handlar det om något man gör och vice versa. Men som sagt, deras arbete förändrar sportens syn och delaktighet till enligt mig ett positivt och inkluderande sätt.

Sen var det Helena Carlsson om sin syn på ungas engagemang (ladda ner hela ppt här)

idrott styrelse umgdomsstyrelse ridsportsförbundet engagemang

Helena har en gedigen erfarenhet om livet kring sport och styrelser och delaktighet. Hon har genom sitt engagemang från ungdomsstyrelsen till Riksidrottsstyrelse visat att alla kan ha olika åsikter men genom att respektera varandra så kan alla oavsett ålder, kön, ras etc. få bestämma.

Slutligen var det Kalle känd från Svett och Etikett och Gympaläraren, (ladda ner hela ppt här)

Kalle Zackari Wahlström gympaläraren svett och etikett sport idrott

Har du inte sett programmen han varit med i som jag länkade ovan så se dem!! Det han visar och berättade är att vi är skapta för rörelse. Vi mår bra av att röra oss, och det viktigaste är att från skolan och idrott skapa förutsättningar för alla att våga röra sig. Oftast blir skolidrotten mer innebandy, fotboll och andra populära sporter som kanske “de flesta är bekanta med”, men det finns många som inte håller på med dessa sporter, vilket gör de mindre engagerade till rörelse. Vi måste lyssna och öka rörelsen i skolan och skapa aktiviteter som alla har lika lätt/svårt för. Som t.ex. i Gympaläraren så ändrar han om reglerna lite för basket där alla elever oavsett erfarenhet får det lika svårt, vilket stärker engagemanget och delaktigheten bland alla elever. Men som sagt, se och bli inspirerad genom länkarna ovan.

Sammanfattat så var dagen väldigt intressant med både inspiration, lärdomar och bra diskussioner från oss besökare. Vill du höra eller se alla föreläsningar så kan du hitta dem på Skåneidrottens Fb-sida här.

För framtidens idrott så se till att:
– skapa en öppen kommunikation
– delaktighet
– engagemang
– visa på bekräftelse
– samverka med andra i samhället
– var flexibel och tänk individanpassat
– träningsklimatet bör vara uppgiftsorienterat

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

11 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s