Framtidens motionsidrott?

Denna vecka inleddes med en spännande konferens för Framtidens motionsidrott!

Dagen innan hade jag fått höra mycket intressanta saker om barnidrotten som kan verkligen ses som en bas för det framtida. Du hittar mer om Barnidrottskonventet genom att klicka här.Framtidens motionsidrott rapport

Lite fakta kring denna rapport från Smålandsidrotten:

Projektet Framtidens motionsidrott har genomförts i region syd (Skåne, Blekinge, Småland och Halland) under hösten 2015 och våren 2016 med syftet att undersöka vilka förutsättningar som finns för motionsidrotten, dvs idrott utan krav på resultat och prestation, samt vilken nytta som motionsidrottens kan göra inom föreningslivets verksamhet för barn, unga samt vuxna.

Nu till mina lärdomar och intryck från Framtidens motionsidrott.

Först ut var det en presentation kort om konferensen och rapporten från Riksidrottsförbundets (RF) Aila som sa följande:

  • Sluta gissa om vad vi gjort hittills och varför.
  • Samverka mellan olika samhällsaktörer/grupper
  • Förening för alla, är både aktiva som ledare
  • Det är en ganska bra mix av män och kvinnor som uttryckte idrott/motion/tävling i rapporten
  • Medlemskap är svårt, varför går folk hellre till t.ex. gym trots att det är dyrare?
  • Ideella insatser känns t.ex. jobbigt idag.

Strategi 2025

Nu till rapporten, Framtidens motionsidrott, som är gjord av Åsa Bringsén.

Framtidens motionsidrott Åsa

Framtidens motionsidrott syfteIdrottslig verksamhet
På bilden ovan ser ni vilka idrotter som undersökts och som ni kan se är det ett ganska brett område som undersökts. Vidare till bilden nedan visas flera av nycklarna till motionsidrottande för en förening.
Samhället idrott sport
Nedan redovisas lite svar på synen av idrott/motion/tävling från ledare och aktiva inom föreningarna som undersökts.
Idrott motion tävling sport
Sammanfattningsvis visade satsningen att motionsidrotten har en stor potential inom idrotten och föreningarna har mycket att vinna på att utveckla motionsidrott. Studien visade även att motionsidrotten verkar i ett komplext sammanhang där vi måste samverka från flera olika håll för att skapa förutsättningar, utveckla och möjliggöra motionsidrotten.
För att skapa en hållbar och framgångsrik motionsidrott så gäller det att fundera på hur just du och din förening kan ta er ann dagens utmaningar.

Motionsidrott utmaningar

Boken finns i sammanfattning på pdf också. Vill du läsa hela rapporten så kan du ladda ner en pdf här.

Men det gavs även ut populärversioner med sammanfattningar av rapporten för olika perspektiv (föreningar, kommuner, förbund och distrikt och idrottskonsulenter.

Istället för att jag ska skriva ner allt så har jag tagit bilder som ni kan se nedan och förstå rapporten från allas olika perspektiv.

Föreningsperspektivet:

 

Kommunperspektivet:

Förbunds- och distriktsperspektivet:

Idrottskonsulent perspektivet:

 

Vad kan jag mer dela med mig än mina reflektioner och länkar till rapporten då? Jo men det fanns ju 4 olika goda exempel på plats från handboll, volleyboll, orientering till parkour/slackline. Men dessa tar jag och berättar om i nästa inlägg så du inte dör av läsning. Så håll till godo och var uppmärksam på nästa inlägg!

Så tills dess så tänk i nya banor, motionsidrott kan ske på många olika sätt men det viktiga är att vara öppen för förslag, samarbeta med andra aktörer, det måste inte vara just fotboll enligt fotbollens regelverk, det måste inte vara basket om det är en basketförening.

Det kanske bör vara helt kravlöst och de som kommer, de kommer, att motionera är ingen tävling, det är vad du definierar det som och görs detta i en förening så kan nya kontakter, nätverk skapas och kanske hittar du just din roll i föreningen? Om föreningslivet känns svårt, så öppna upp det och låt alla pröva på gratis tills de anpassar sig till din föreningskultur eller varför inte bjuda in till en ny kultur som ni skapar tillsammans med framtidens motionsidrott i spetsen?

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s