Framtidens motionsidrott av goda exempel

Då var vi tillbaka med uppföljningen på Framtidens motionsidrott och nu tänkte jag bjuda på lite inspiration från de goda exemplen som var på konferensen och presenterade sina resultat och knep.

Först ut vad handbollen med Lugi
Lagidrotter ger bra förberedelse för arbetsplatsen, du måste fungera i grupp. Du möter folk du kanske inte valt att arbeta med eller vara kompis med. Detta är en viktig erfarenhet som lagidrott erbjuder!

Vad Lugi gjorde var att de har startat en grupp med tjejer som ville spela handboll för att det är skoj! Det är tyvärr många som upplevt att de blivit petade under ungdomen så detta är deras chans att få återgå till det de gillade, att spela handboll! De körde en gång i veckan och där finns inga krav utan kom och spela om du vill, när du vill.

Ledaren för detta gäng ville framöver starta upp handbollfitness som kommer från Danmark där det är alla åldrar som kan vara med och man behöver inga förkunskaper. Så kör man cirkelträning med stationer och avslutar med handbollsmatch. Och det finns liknande med fotbollfitness också. Det låter som en rolig och smart lösning på idrottens utbud till alla, för alla.

Näst på tur var Johan Modig, Pan Kristianstad, från en orienteringsklubb till utbud med löpning, orientering, friskvård och event. Bilden nedan summerar deras lösning på en motionsidrott för alla!

Pan orienteringsklubb löparklubb

Det var nämligen så att orienteringsklubben ville synas mer och startade en löpargrupp för att synas i Kristianstad och detta började som en marknadsföringskampanj inför ett lopp. Sen utvecklades det mer och mer.

Först var det distansträning. Men knappt 10-20 deltagare. Det var svårt att hålla ihop gruppen när man körde distanslöpning. Men sen testade man att ändra om löpningen och körde intervallträning och detta blev succé, trots olika ambitionsnivåerna så var alla på samma plats och fler kom dit och blev medlemmar i deras Facebook-grupp. Att behålla den sociala gemenskapen är en viktig del i en träningsgrupp helt enkelt.

Denna löpargrupp var ett gratis medlemskap, alltså inget medlemskap till föreningen men en möjlig väg till att bli medlem i föreningen längre fram. Ett väldigt smart rekryteringsverktyg.

De skaffade även olika partners till detta. T.ex. så kör de en marknadsföringsvideo med att alla kan komma och de samlas utanför ett Ica maxi. Så t.ex. har de Ica som partner då de bidrar med nya kunder på denna enkla info-video.

Sen har de utvecklat sin förening med att hjälpa vuxna till att använda deras friskvårdsbidrag genom ett medlemskap. Så det är 50kr medlemskap och 450kr träningsavgift, vilket gör att fler kan använda sitt friskvårdsbidrag.

Efter detta var det en volleybollförening som körde Prova-på volleyboll som motionsidrott för att rekrytera fler killar.

Westan Volleyboll

Deras hemliga recept på en framtida motionsidrott är en väldigt kravlös volleybollförening. Deras medlemmar kanske bara vill träna medan några vill bara spela match så de gör som de vill helt enkelt. Detta har varit väldigt uppskattat och de hade ett gäng killar som även utifrån detta kom långt i SM. Så utgå från dina medlemmar och fastna inte i gamla idrottsrörelsenormer att alltid träna x antal gånger i veckan och spela match. Kolla vilka som vill vad och hitta en balans med föreningens medlemmar. En del vill kanske bara spela match, en del tränar bara en gång i veckan.

Sist ut på denna konferens var Jack från en parkourförening, Free motion Parkour klubb.

Free motion parkour klubb motionsidrott

Han har sökt massor av pengar via arvsfonden och fått pengar till att ha skolsamverkan och rekrytera ungdomar. Detta har genererat till en snabb tillväxt på medlemmar och skapat en föreningskultur där individen står i fokus och hela tiden ska kunna utveckla sig själv. Jack angav följande punkter för framtidens idrott!

Framtidens idrott

Man kan härifrån ta med sig att idrotten måste erbjuda mer än en träningsform. Men du behöver inte krångla till det utan se och bekräfta medlemmarna och utgå från era resurser och bara se till att börja. Även om det är bara att löpa så kan en löpargrupp vara något, även ett smart rekryteringsverktyg.

Eller varför inte skapa tider för alla som vill, oavsett om ni är två ena gången så kanske ni är 30 nästa, men det viktiga är att ni som är där har en gemensamhet och en mening med det.

Det måste finnas kravlösa metoder och det finns alltid ett sätt där alla kan vara med oavsett nivå och ålder.

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s