Digitalt tifo för fans av fans

Här kommer nu lite tankar kring en artikel om NFLs integrering av appar under matchdag som kan höja fansaktiveringen och atmosfären på läktaren (för att läsa orginalet så klicka här).

Främst så handlar alltså denna artikel om att man i NFL har skapat appar för lagen som många lag redan har idag, men för att öka användandet av dem så har man skapat en form av ljusshow med mobilen. Detta är kanske något du själv redan varit med om på en match i någon sport eller som jag själv varit med om på Swedish House Mafia på deras turné i LA. Jag tyckte det var riktigt mäktigt när alla tar upp mobilen och skärmen gör en riktigt cool ljusshow med allas mobiler upp i luften. Detta är något som jag bara tror fungerar dock i mörker, så antingen när det är ett event utomhus på en mörk kväll eller på evenemang inomhus då man kan släcka ner.

Dessutom så finns det bakomliggande fördelar med en lyckad app för matchdagen då du kan samla in data om användarna. Men många klubbar har som sagt en app och detta håller på att integreras mer och mer inom Allsvenskan med att kunna beställa från kiosken i förväg, köpa biljetter, hitta runt på arenan mm. Dessutom kan man med en app under match engagera fans lättare med kanske olika röstningar eller tävlingar eller liknande som Uplause (se video nedan).

Så det finns en grym möjlighet att skapa tifo med hjälp av fansen genom en ljusshow eller om en klubb vill ha lite kontroll men ändå göra något med fansen så kan de genom skapa 2 till 3 förslag att rösta på inför (dock är detta mer amerikanskt). Så genom en digitalisering kan fans inför matchen eller under matchen rösta på bästa alternativ och sen kör alla på arenan genom att logga in på en app. Sen om detta skulle vara på en fotbollsarena så lär tifo med möjliga bengaler användas vid starten, men den digitala showen skulle kunna användas under matchen eller inför andra halvlek i så fall. När det kommer till inomhussporter så kan ett sådant initiativ vara en helt ny och engagerade fansupplevelse oavsett tid och väder.

Så frågan är om tifo kan eller kommer bli digitaliserad i Sverige eller ännu mera inom Europa? Ett ökat engagemang med fansen och möjligen av fansen, speciellt om man inkluderar något som Uplause.

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s