Varför sportar man?

Fotboll värdegrund why syfte

I Svensk Elitfotbolls senaste nyhetsbrev så kunde man läsa om deras värdegrundsarbete som jag tycker ska lyftas mer inom sportens ramar.

Du kan läsa hela här men några saker jag vill betona som är saker det hela handlar om är följande:

– Det är viktigt att inspireras kring de här frågorna och ännu viktigare att implementera dessa i vardagen. Ju mer man känner varandra, desto mer kan man stötta varandra i olika situationer Det gynnar laget och hela föreningen. Den svenska elitfotbollen fostrar goda förebilder men också goda samhällsmedborgare. Nu går vi från inspiration och medvetande till vardag, säger Beatrice Clarke, som tillsammans med Linda Skogsby genomförde utbildningen i Varberg, och fortsätter.

– För det mesta handlar fotboll om kärlek, respekt, passion men också ilska och frustration. Det uppstår situationer. Precis som i livets verklighet så uppstå det alltid situationer. Då reagerar man med ett beteende. Ett beteende som kommer få en konsekvens. När det är skarpt läge så reagerar man inte med sitt huvud, vi är alla känslomänniskor. Det går att träna på hur man beter sig, olika situationer där man kan utvecklas för att bli bättre. Det gör man genom att jobba mer med varandra.

Lite kort om involverade parter:

Fryshuset:
Världens största organisation för barn och ungdomar. Fryshuset skapar gemenskaper där unga syns, hörs och räknas. På denna grund bedrivs ett 50-tal olika verksamheter inom områdena; Ungdomskultur, Föredöme och framtidstro, Skolor samt Arbete och entreprenörskap.

Fakta Uppförandekoden:
Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på svensk fotbolls Uppförandekod. Ett dokument där klubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där:

  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

Detta borde gälla alla oavsett vad om det handlar om fotboll eller annan sport!

“För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet, passion och glädje – och vi agerar för att visa det.”

Du kan se till att du hänger med i svensk elitfotbollsnyheter genom att anmäla dig till deras nyhetsbrev här.

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s