PSV + Philips = Fader och son

PSV Philips sponsor sportmarknadsföring sportidealisten

Denna vecka vill jag dela med mig av ett business case med PSV och Philips! Att ha ett långt förhållande som den holländska fotbollsklubben PSV och teknikföretaget Philips har haft kan liknas med en pappa och son relation, många olika minnen tillsammans där en viss stolthet alltid finns.

Varför pratar jag om detta då? Jo det är nämligen så att Philips grundade PSV 1913 och de har även varit med och varit tröjsponsor i ur och skur i 34 säsonger tills säsongen 2015/16. Nu har Philips tagit steget från att bara vara grundare och tröjsponsor till att vara deras grundare, tröjsponsor och innovationssponsor och jag tänkte här dela med mig av kampanjen som avslutade det hela, som heter “Proud of You”.

PSV sportaktivering

Syftet med Proud of You var att uppmärksamma deras historia tillsammans och deras nya samarbete.

Varför det är fader och son är för att deras förhållande liknar ett sådant, då oavsett vad som händer så kommer fadern alltid vara stolt och hålla fast vid sin son.

Målen för kampanjen var följande:

Tre målgrupper (PSV-supportrar, fotbollsfans i Holland och Philips anställda)

 • Övergång från att bara ha bevis att vara sponsor till stolthet: Kampanjen kommer att öka känslan av stolthet hos PSV-supportrar gällande samarbetet mellan PSV och Philips.
 • Markera Philips nya roll: Kampanjen visar att Philips kommer att fortsätta att vara, grundare och innovationspartner för PSV, under de kommande tio åren. PSV-tröjan har nu ett Philips-märke på ärmen.
 • Utöka sponsringens räckvidd: Kampanjen kommer att använda sociala medier och nationell PR för att förlänga sponsringens räckvidd och stärka budskapet.

Aktivering

Philips har funnits på PSV-tröjan i 34 år. För att markera detta så lade Philips alla historiska bättre och sämre märken från den här perioden i en video. Videon visade också det nya Philips-märket med orden “Grundare av PSV Est. 1913”, på skjortans ärm.

Philips tröjarmssponsor

PSV-fans uttryckte också sin stolthet till grundaren av deras klubb, dvs, på PSVs sista hemmamatch så hade man Philips varumärke på mittencirkeln genom en stor version av märket.

PSV Philips sponsor sportmarknadsföring sportidealisten

PSV Supporters Club organiserade dessutom en tröjparad för att tacka Philips. Två veckor innan matchen så visades 58 olika matchtröjor vid busshållplatser runt Eindhoven.

PSV Philips sportmarknadsföring sportidealistenPSV Philips kampanj

Kampanjen “Proud of You” fokuserade på ägd, intjänad och betalad media. Denna blandning gjorde det möjligt för Philips att kommunicera deras samarbete med PSV under en #proudofyou hashtag, tillsammans med de tre aktiveringarna som nämnts ovan.

Utvärderingen

Samarbetetsåren mellan Philips och PSV betyder att båda parter har gjort det mesta med varandra under en mycket lång tid och fortsatt att inspirera varandra. Resultaten levererades mot planerade mål, som mättes med fansundersökningar enligt följande:

Mål 1: Stolthet

 • Värdering av Philips sponsring: 95 % (resultatet) mot 93 % (planerad)
 • Stolt över Philips: 77 % (resultatet) jämfört med 77,5 % (planerad)
 • Stolt av samarbete mellan Philips och PSV: 89 % (resultatet) mot 86,5 % (planerad)

Mål 2: Philips nya roll

 • Philips är grundare: 86 % (resultatet) mot 81 % (planerad)
 • Nytt 10-årigt partnerskap: 70 % (resultatet) mot 69 % (planerad)
 • Innovationspartner: 62 % (resultatet) mot 66 % (planerad)
 • Tröjarmsemblem: 89 % (resultatet) mot 56 % (planerat)

Sociala medier mätvärden

 • Twitter-visningar: 1,6m
 • LinkedIn-visningar: 500 000
 • Facebook-visningar: 6,5m
 • Video-visningar: 670 000

Varför är det här viktigt?

Jo för att dels vara stolt över dina relationer oavsett om det är en samarbetspartner, förälder eller vän. Ta inget för givet, hylla varandra och tala med era fans för att höra vad de tycker och ta relationerna till nya nivåer!

Vill du veta ytterligare detaljer om mediekommunikationen så hittar du hela caset här: Philips&PSVcasestudy

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ner3 på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s