Nära till idrott och må bättre?

IDrottens samhällsnytta idrottsvetare sportidealisten

Jag fick tycke för idrott vid högstadiet och har ända sen dess haft en positiv syn på idrott och dess nytta. För mig har den givit mig god hälsa, vänner för livet och mycket mer. Men det är kanske annorlunda för dig eller någon du känner?

Idrottens samhällsnytta har alltid varit ifrågasatt utifrån hur man kan mäta den utifrån rätt faktorer, vilka sätt är bättre än andra och även om ett resultat visar sig positivt eller negativt så är det kanske bara en tolkningsfråga?

Men i år så kom Riksidrottsförbundet (RF) ut med en översikt över vad som finns forskat om idrottens samhällsnytta. Jag kan varmt rekommendera att längre ned i detta inlägg ladda ner hela samlingen på PDF.

För denna veckas inspiration och lärdom så kommer en kort insikt från en av de 13 översikterna, gällande Anläggningar och andra miljöer för idrott – när, hur och varför är de samhällsnyttiga?

På sidan 200 tas följande upp:

“En svensk studie visar, vidare, att invånare i Stockholm som har fyra motionsanläggningar eller fler, inom en kilometer från bostaden, rör sig 5,5 minuter mer per dag jämfört med invånare med en anläggning eller mindre. Invånare med fler anläggningar i närheten av bostaden är även betydligt mer benägna att nå rekommendationen för fysisk aktivitet ur hälsosynpunkt (Eriksson, Arvidsson, & Sundquist, 2012).”

Vad kan vi dra för lärdomar från detta?

Jo, du behöver inte vara orolig för dig, din familj eller vänner om de bor i områden som har en hög täthet av anläggningar. De kommer automatiskt att vara aktiva. Men är du eller dina nära och kära i omvänd situation så är man kanske inte medveten om att man kanske får en mindre fysisk aktiv livsstil. Det gäller att vara bli medveten om att du eller de andra kanske har sämre förutsättningar till en aktiv livsstil. Frågan är bara hur samhället eller individen kan bli medveten om detta? Så kanske dags för bostadspolitiken nu till Almedalen att tänka på detta. Vi mår bra av fysisk aktivitet och därför borde alla ha chans till en aktiv livsstil. Ingen mår bra av stress i vardagen och då kan träning hjälpa till att minska detta. Dessutom för de med mindre träningsmöjligheter i sitt område kanske får stress bara av att försöka hitta någonstans att träna. Jag hoppas att det kommer fler träningsmöjligheter till samhället inom snar framtid.

Men! Har du ingen träningsanläggning så kan du träna med din egna kropp och då har jag ett tips för dig! Speciellt nu när det är sommar så kan det vara gött med träning utomhus, så varför inte ta och träna med Försvarsmakten? En gratis träningsapp som har allt från instruktionsvideos på övningar till färdiga pass och program, in och kika här vettja.

För att ta del av hela Idrottens Samhällsnytta så gör du det här!

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s