Fallstudier inom sport med Facebook

Miami Hurricanes Facebookannonser Sportidealisten sportmarknadsföring

Många människor har en Facebookprofil idag men det har även många företag och ideella organisationer. Dessutom finns det så mycket information om både människor och företag på Facebook. Denna plattform har visat sig vara en guldgruva för att marknadsföra sig via. Detta är nämligen veckans lärdomar, hur några sportklubbar har haft framgång med Facebookannonsering.

Förra veckans text handlade om ett intressant belöningsprogram via sociala medier för ett ökat engagemang mellan klubbar och fans. Denna vecka fokuserar endast på Facebook, men det är inte bara “endast”, utan med hjälp av Facebook själva, så har de tillgängligt fem olika fallstudier med sportklubbar. Dessa fem (amerikanska lag med mindre ideellt tänk, dock är dessa Facebookexempel bra) kommer jag presentera nedan.


Fan engagement sport marknadsföring sociala medier belöningsprogram
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: Nytt sätt att sprida favoritlaget!)

Öka försäljning av säsongskort

Först ut har vi Milwaukee Bucks (basketlag i NBL). De ville identifiera potentiella säsongskortsinnehavare. Detta gjorde de genom att använda annonser på Facebook och med användning av “custom audience“, vilket är anpassade målgrupper som kan skapas utifrån data du redan har eller kan lätt få tag på, för att således få tag på intresserade människor. Med hjälp av custom audience kunde de även exkludera de som redan hade ett säsongskort.

En annan funktion via Facebook är “Lookalike”, som innebär att Facebook identifierar andra potentiella fans utifrån den data du redan har. Detta användes av Milwaukee Bucks baserat på de som redan hade ett säsongskort. Alltså, Facebook hittar andra  profiler som liknar de som har ett säsongskort. Slutligen justerade de vilka som skulle nås av annonsen genom att begränsa till en målgrupp som är inom distans att kunna åka till alla matcher.

Resultatet:

 • 36X (gånger) avkastning på investeringen
 • 33% av leadsen köpte annonserad produkt; 20% av leadsen köpte uppgraderade biljettprodukter
 • 40% större försäljningsfrekvens jämfört med webbsidors genomsnittsleads
 • 25% större öppningsfrekvens av mejl, jämfört med genomsnittet
 • 2.3X större click-through frekvens för mejl, jämfört med genomsnittet

Miami Hurricanes Facebookannons Sportidealisten sportmarknadsföring

Miami Hurricanes är ett amerikanskt fotbollslag som också ökade sin säsongskortsförsäljning med hjälp av Facebookannonser, med samma princip som Milwauke Bucks.

Resultatet:

 • 7.5X gånger högre avkastning på annonskostnaden
 • Över 560 leads av hög kvalitet genererades
 • 147,000 människor nåddes

Sälj fler biljetter till enskilda matcher

Orlando Magic Facebook annonser Sportidealisten sportmarknadsföring

Orlando Magic (ett annat basketlag i NBL), använda custom audience för att annonsera till de som köpt biljetter tidigare. Här har de alltså lagt in data från deras CRM (Kundrelations hantering) för att veta vilka som redan köpt biljetter.

Resultatet:

 • 52 gånger högre avkastning på annonskostnaden
 • 84% högre avkastning på annonskostnaden än alla andra kanaler de marknadsförde via

Det tredje exemplet är även det om ett basketlag i NBL, Portland Trail Blazers. Dessa hade även fokus på ökad försäljning, men inte nog med att de gjorde liknande som Orlando Magic, Portland hade ännu mer personliga erbjudanden. De ville dessutom nå både tidigare besökare men även de som aldrig varit på plats. Utöver en annons med bild riktade de även länk-, video– och carouselannonser. Portland kopplade även in denna annonsering till Instagram. Hela denna kampanj mättes via Facebook-pixeln, som är en kod som spårar all data.

Resultatet:

 • 21X avkastning på annonskostnaden
 • 63% lägre kostnad per visning än för andra kanaler än alla andra kanaler de marknadsförde via
 • 77% högre avkastning på annonskostnaden än andra kanaler än alla andra kanaler de marknadsförde via

Registrering till exempelvis en Arena tour

Miami Dolphins är ett amerikanskt fotbollslag som ville visa upp sin nya arena. Genom att skapa annonser på Facebook med lookalike målgrupper av deras säsongskortsinnehavare så kunde ett imponerande resultat uppnås.

Resultatet:

 • 20X förväntad avkastning på annonskostnaden
 • 4 600 leads av hög kvalitet genererades (mer än någon annan kampanj hittills)
 • Över 200 medlemskap för säsongsbiljetter såldes

Miami Dolphins Facebookannons Sportidealisten sportmarknadsföring

Sportidealistens lärdomar

Facebook är en plattform som många människor existerar på, använder dagligen och har väldigt mycket data tillgängligt om sig själva. Detsamma gäller företag och organisationer. Tillsammans kan dessa identifiera gemensamma intressen och skapa värde för varandra. Även om fallstudierna är amerikanska lag med vinstmaximering så är syftet med lärdomarna användandet och möjligheterna med Facebookannonser. Med få resurser kan stora framgångar frodas. Det kan gälla försäljningar, insamlingar, information eller andra mål.

Har du egna framgångar med Facebookannonser som du vill berätta om, så tveka inte på att höra av dig.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande andra inlägg som handlat om liknande tema:

Nytt sätt att sprida favoritlaget!

Några tips för sociala medier

Två saker som tar din organisations Facebook till nya nivåer

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s