Inte bara idrott, även annat (Del ett)

Sport Socialt ansvar CSR Sportidealisten Idrottsvetare

Idrotter på olika nivåer gör ofta mer än bara anordnar träningstillfällen och tävlingstillfällen. Både den lokala och den professionella föreningen inom idrotten runt om i världen bidrar till samhället på olika sätt. Du kanske har hört CSR eller idrottens samhällsnytta förut? CSR står för Corporate Social Responsibility och är främst förknippat med företag som gör en insats för samhället, de tar ansvar som en del i deras verksamhet. Idag inom idrottens värld kan CSR ske på många olika sätt och därför kommer veckans ämne bli uppdelat i två delar, där del 2 kommer nästa vecka.


OS VR Influenser utmaningar Sportidealisten Idrottsvetare Sport Management
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Tre saker du kanske inte har koll på inför OS)

I del ett kommer det handla om ett internationellt perspektiv med bland annat hur fotboll kan hjälpa till i utsatta områden i samhället, hur UEFA jobbar för den europeiska fotbollen och hur olika fotbollsklubbar jobbar med CSR.

Exemplet Premier League

Den engelska fotbollsligan för herrar, Premier League, är en av världens rikaste fotbollsligor i världen. 2006 initierades Premier League Kicks som innebar att de klubbar som spelar i Premier League deltog i ett program för att hjälpa ungdomar som befinner sig i utsatta områden. Genom att använda fotbollens krafter och värdet av att delta i sport kan idrott vara och göra så mycket mer än bara sin egen idrott.

Exemplet Responsiball

Sedan 2009 har Schweiziska Responsiball hjälpt fotbollsklubbar att utveckla CSR-strategier. Varje år publiceras årliga rankningar som en guide till vilka ligor som leder vägen för socialt ansvar. Detta system mäter den information som klubbarna kommunicerar via sin hemsida, där tanken är att detta ska spegla varje klubbs filosofi.

Från Responsiballs undersökning 2016 visar resultatet att bara för att en liga är rik som exempelvis Premier League innebär inte det en högre rangordning. Förutom de fem stora ligorna (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A och Ligue 1) som ingår i topp tio av ligor som leder vägen för socialt ansvar är följande ligor också med (siffran inom parentesen är deras position i undersökningen): nederländska Eredivisie (1), danska Super Liga (2), svenska allsvenskan (4), skotska Premier League (7) och schweiziska Super League (8).

Från FK Wien Austrias hållbarhetsrapport, som följer internationella standarder till Melbourne Citys Fan Engagement Strategi som består av en Fan Representative Club som möter regelbundet klubbens VD; och till LA Galaxys initiativ Protect the Pitch som fokuserar på samhällsengagemang, energieffektivitet, vattenhushållning, avfall och återvinning samt transport. Det finns en mängd bra exempel som andra klubbar kan lära av och använda. Här är några exempel från Sportanddev vad fotbollsklubbar gör som en del av deras strategier för socialt ansvar:

Everton Free School arbetar med ungdomar från några av de mest utsatta samhällena i Liverpool-området. Genom idrotten engagerar skolan unga människor och försöker införa värderingar som respekt och ansvar. Uppdraget är att styra eleverna mot positiva resmål i livet.

Protect the Pitch är LA Galaxys åtagande att skapa en mer miljöansvarig idrott. Programmet stöder också projekt i samhället. Klubben använder sin status som en av de mest kända lagen i Major League Soccer för att öka medvetenheten om miljöfrågor.

Inter Milans Inter Campus har sedan 1997 använt sport som ett verktyg för barns utbildning och utveckling. Bland annat arbetar de med projekt som syftar till konfliktlösning, integration och fredsbyggande. Ett exempel är i Israel och Palestina, där barn lär sig och utvecklas genom sport och ofta spelar matcher mot varandra.

Exemplet #EqualGame

#EqualGame är UEFAs CSR-kampanj som främjar inkludering, mångfald och tillgänglighet i fotboll. Tanken är att den europeiska fotbollens styrande organ UEFA bör vara en social rättvis organisation, vilket innebär en nolltolerans om rasism, sexism, homofobi eller någon form av diskriminering.

#EqualGame-initiativet ska bidra till att fotbollssamhället närmar sig varandra och se till att värderingar som inkludering, jämställdhet och kampen mot diskriminering fortsätter att ligga i framkant av UEFAs vision och arbete.

“Everyone should be able to enjoy football. No matter who you are, where you’re from or how you play. That’s Equal Game.”

Exemplet Manchester United Foundation

“Nowadays, we are using the ball as a way to break the cycle of hopelessness in Manchester’s most deprived areas.”

En av världens största fotbollsklubbar, Manchester United, visar med deras Manchester United Foundation att fotboll är inte bara 11 spelare på en fotbollsplan, det kan också vara ett sätt att stärka barn och ungdomar i utsatta områden. För tio år sedan bildades Manchester United Foundation för att utnyttja fotbollens kraft som pedagogiskt verktyg och genomföra det i områden i hela staden. Fokus kretsar kring en sak: barn och ungdomar.

Deras strategi är att använda kraften i varumärket Manchester United för att förändra barn och ungdomars liv i hela Manchester, Storbritannien och hela världen. Stiftelsen arbetar huvudsakligen med utsatta barn och ungdomar och de använder fotbollen för att engagera och inspirera unga människor att bygga ett bättre liv för sig själva och förena de områden där de bor. Stiftelsen levererar fotbollsutbildning, utbildningsprogram och personlig utveckling, vilket ger ungdomar möjligheter att förändra sina liv till det bättre.

Manchester United är en stor tillgång, men de viktigaste intressenterna i vad de gör är de barn och ungdomar de jobbar med. De står alltid i spetsen för de beslut som dem fattar. Istället för att ge till välgörenhet för dem som behöver det mest, ger stiftelsen livsförmåga för att hjälpa unga människor att framgångsrikt övergå från en fas i livet till en annan.

Fotboll i England är en mansdominerad sport, men det är också arbetarklassens sport. För att få fler tjejer inblandade i och runt samhället startade de en kör. Vad som gör detta konceptet till ett inspirerande program för Manchester United är att det ger hopp på de allra flesta områden. Även om en kör inte är fotboll så är kören ett program för lagbyggande precis som fotboll som andas förtroende, inspiration och hopp i barnen och ungomdarna. Inte bara ska de sjunga, men de behöver också lyssna på tonen och fungera som en enhet på liknande sätt som sport, eller hur?

Läs vidare i del två här


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

 

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s