Inte bara idrott, även annat (Del två)

CSR Jämställd idrott idrottsvetare Sportidealisten Hållbar idrott

Förra veckan handlade om ett internationellt perspektiv på idrotter av olika nivåer som gör mer än bara anordnar träningstillfällen och tävlingstillfällen. I följande text presenteras olika exempel från Sverige, både från den lokala och den professionella föreningen. Alla har en sak gemensamt och det är att de på ett eller annat sätt bidrar till ett bättre samhälle.

Förra veckan förklarades följande. CSR står för Corporate Social Responsibility och är främst förknippat med företag som gör en insats för samhället, de tar socialt ansvar som en del i deras verksamhet. Idag inom idrottens värld kan CSR ske på många olika sätt och därför kommer fortsättningen på förra veckans ämne här, alltså del två.


Sport Socialt ansvar CSR Sportidealisten Idrottsvetare
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Inte bara idrott, även annat (Del ett))

I del två kommer det handla om CSR eller som det även kan benämnas Idrottens samhällsnytta, och nu ur ett svenskt perspektiv. I följande text handlar det om en lokal innebandyförening, två stora fotbollsklubbar mot en jämställd och tillgängligare utveckling, RFs utveckling till schysst attityd och svensk elitfotbolls samhällsnytta.

Exemplet Innebandy för nyanlända

Tierp IBK har bjudit in nyanlända till innebandyträningar och hoppas självklart att fler ska få chansen att röra på sig och speciellt tycka om innebandy. Det intressanta är inte bara detta, utan de har gått ihop med Rädda Barnen. Tierp IBK kör innebandyaktiviteter och Rädda Barnen ordnar transport till och från asylboenden och erbjuder även mellanmål. Dessutom har Tierps kommun varit med och bidragit med pengar för transporter. Snacka om bra samarbeten! Se mer om detta i video nedan.

 

Exemplet BP

Fotbollsklubben BP i Stockholms västerort har inlett ett samarbete med FairPay och Futebal dá Força för att bidra till en positiv samhällsutveckling. FairPay är en stiftelse som jobbar mot en rättvis och jämställd sponsring inom idrotten. De försöker således se till att alla idrottar på lika villkor. Futebal dá Força arbetar för att stärka kvinnors rättigheter med hjälp av fotbollen och genom att utbilda ledare.

BP har under det senaste året insett att de inte är en jämställd idrottsförening och jag skulle vilja påstå att BP är bara en i mängden av flera idrottsföreningar med samma problem. Men nu tar de steg mot ett bättre arbete och bidrar till västerort med viktiga värderingar. Tillsamman med FairPay och Futebal dá Força ser nu BP till att utveckla sin organisation och externa relationer med lika villkor och ger sina ledare rätt verktyg för en positivare utveckling på och av fotbollsplanen. Även deras samarbetspartners som syns på bilden nedan är med på denna utvecklingsresa, vilket är minst lika viktigt som BPs egna utveckling.

BP jämställd ledare idrottens samhällsnytta idrottsvetare Sportidealisten CSR Socialt ansvar

Exemplet Urban Sports

Djurgårdens fotbollsförening och ishockeyförening gör nu en satsning tillsammans för att skapa fler möjligheter för barn och ungdomar att idrotta i Stockholm, som kallas Urban Sports. Städer som Stockholm har det tufft med tillgängliga ytor att idrotta på och detta samarbeta är ett sätt att få fler i rörelse genom diverse olika aktiviteter runt om i staden. Att idrotta kan bidra med positiva värden som en bättre hälsa och att träffa nya kompisar med mera. Därför känns denna satsning som ett bra sätt att bidra med positiva värden utanför den vanliga idrottsföreningen. Tänk att så många idrottsföreningar har flera olika idrotter och varför inte göra något tillsammans som Djurgårdens IF?

Urban sport DIF Idrottsvetare Sportidealisten CSR Idrottens samhällsnytta

Exemplet Locker Room Talk + RF

Du har väl inte missat vilka Locker Room Talk är? Det är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Nu har Riksidrottsförbundet (RF) gått tillsammans med Locker Room Talk för att bidra till en trygg, inkluderande och jämställd idrott. RF kommer nu se till att åtta distriktsidrottsförbund runt om i landet får ta del av Lockar Room Talks utbildning, vilket kan bidra till en bra uppfostran inom idrotten. Förhoppningsvis ger detta en positiv utveckling i samhället också. Vad du lär och gör inom idrotten, tar du med dig i livet och kanske kan detta leda till att nästa generation lever på lika villkor.

Exemplet SEF

Svensk Elitfotboll (SEF) jobbar tillsammans med Ernst & Young (EY), ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Tillsammans arbetar de med att rapportera hur det går för de svenska elitfotbollsklubbarna och EY lanserar årligen en rapport om klubbarnas ekonomi. I år tar de tillsammans nya kliv genom att även titta på fotbollsklubbarnas samhällsnytta.

“Fotbollen står för nära 50% av allt idrottsutövande och det som fotboll bidrar med är att skapa ett bättre samhälle. Hälsa är viktigt och det får man genom fotbollen. Fotbollen skapar också arbetstillfällen, och många använder fotbollen som ett verktyg för integration” – Carlos Esterling och Mikael Bergsten från EY

EY håller på att skapa rapporten gällande Allsvenskan 2017 som innehåller en som sagt genomgång av klubbarnas ekonomi och nu även värdet på den samhällsnytta som klubbarna skapar. Ett exempel av vad elitfotbollen bidrar med kan ses ifrån IF Elfsborg och deras samarbetspartner, Sparbanken Sjuhärad. Banken menar att allt för ofta tittar partners som sponsrar idrotten på fel faktorer. Medan de själva gärna prioriterar att stötta föreningar som tar ett större ansvar. Vidare nämns IF Elfsborgs ”Vi Tillsammans”, som verkar aktivt för att bl.a. skapa ett tryggare samhälle, främja en ökad integration, samt att verka för ett ökat intresse för fotboll och en positiv läktarkultur. Ett sådant arbete utanför själva fotbollen är något som Sparbanken Sjuhärad uppskattar mycket.

Sportidealistens lärdomar från annat än idrott

Det finns en röd tråd i förra och denna veckas exempel och det är att framtidens barn och ungdomar ska växa upp med mer sunda värderingar, där alla är lika värda.

Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

 

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Hållbar idrott Jämställd idrott CSR Sportidealisten Viidrottsvetare

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

5 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s