Lärdomar från OS

OS Sport management Idrottsvetare Sportidealisten

De Olympiska vinterspelen 2018 har precis avslutats och nu blir det de Paralympiska spelen som tar över i PyeongChang, Sydkorea. Dessa två tillsammans innehåller 92 nationer som deltar i 102 event över 15 sporter. Utöver en del rekord bland våra kära svenska idrottshjältar finns det en hel del andra saker vi har fått ta del av. Dessa andra sakerna är det som veckans inlägg handlar. Du kommer få läsa om; OS första rekord var inte av en atlet, TEAM GB underhåller, AI har stor potential, vilken inverkan OS-sporterna har och avslutningsvis vem blev olympiska mästare på sociala medier.


CSR Jämställd idrott idrottsvetare Sportidealisten Hållbar idrott
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Inte bara idrott, även annat (Del två))

Första rekordet

Till att börja med så invigdes de Olympiska vinterspelen (OS) på en innovativt och extraordinärt sätt. OS inleddes med ett rekord innan första tävlingen ens börjat! Som du kan se på klippet nedan så bildar 1218 drönare de fem ringarna som representerar världens kontinenter och OS-symbolen, vilket är ett rekord i antalet drönare!

TEAM GB

Vad mer kan vi lära oss från OS? Jo, det finns en hel del termer som inte ens atleterna själva har koll på! Flera atleter från Storbritannien visar här hur mycket okända termer det finns och dessutom blir det en rolig video att dela med sig av. En bra och engagerade strategi från TEAM GB!

 

OS-fakta

Visste du att fler än 50 000 människor har jobbat under OS? Allt från volontärer till journalister och till det dessutom alla atleter. Det innebär att oavsett vilket yrke du håller på med så finns goda chanser att jobba under ett OS, så länge du är redo att jobba på.

AI bidrar till sportevent

Artificiell intelligens (AI) har du möjligen hört talas om? Enligt Wikipedia kan det förklaras som intelligens som uppvisas av maskiner, till skillnad från naturlig intelligens (NI) som uppvisas av människor och andra djur. Sydkorea har utvecklat en hel del AI och har under OS visat upp 85 robotar runt om OS-anläggningarna. Varför har de gjort det tänker du kanske nu? De har utveckla och tillämpat AI för att hjälpa alla besökare med navigering på anläggningarna, för att bidra med OS-scheman och dessutom med turisttips. Snacka om att AI kan bidra på ett smart sätt, speciellt när det är kallt och funktionärer slipper stå och frysa.

AI Artificiell Intellegens Sport Mangement Idrottsvetare Sportidealisten Sporttrend Idrottstrend Sportteknologi Sporttech

Det finns ytterligare en fördel med AI från OS och det är språket. Människor från hela världen var på plats i Sydkorea, men kunde alla koreanska? Förmodligen inte. Med hjälp av AI har ett företag utvecklat en app för att översätta koreanska till 29 språk, speciellt för röstöversättning. Slutligen har det funnits 30 robotar som svarar på olika frågor på olika språk och de kunde dessutom hjälpa vem som helst att ta bilder.

Vill du ha koll på allt som händer runt om sportens värld? Vill du få fler tips, inspirationer? Då bör du prenumerera på Sportidealistens nyhetsbrev!

Vad bidrar egentligen OS med?

Många känner säkert en speciell koppling till OS, men vad bidra OS egentligen med? Är sport ens så viktigt? Absolut! Det är det bästa som finns om man ser till Storbritanniens ekonomi. Exkluderat sporterna fotboll och golf, så utgör alla andra sporter mer än hälften av hela idrottsekonomin, mer än en procent av hela Storbritanniens ekonomi och mer än två procent av all sysselsättning i Storbritannien. Enligt en rapport som publicerats ökar idrottssektorns värde från 19 miljarder till 30 miljarder pund.

För att påpeka vilken stor inverkan de Olympiska och Paralympiska spelen har kan följande fakta visa OS-sportens bidrag. Rapporten visar att nivån av ekonomisk aktivitet från sporterna är större än andra sektorer av ekonomin, såsom vattenindustrin eller jordbruket, skogsbruket och fiskesektorn. Cykel ensam, är nu värd 2,3 miljarder pund för den brittiska ekonomin och stöder 75 000 arbetstillfällen. Som du kan se på bilden nedan visas även styrkan för den Paralympiska idrottssektorn med ett värde på mer än 2 miljarder pund. Endast rullstolsbasket är värt 42 miljoner pund för landet.

OS Olympiska spelen Sportekonomi Idrottsekonomi Sport Management Idrottsvetare Sportidealisten Idrottens samhällsnytta

Vinnare av det sociala OS

Under årets Olympiska vinterspel har Sportcal (ett ledande företag inom Sport, marknad och intelligens) och Hookit (ett ledande företag inom analys av sport och sponsring) tillsammans analyserat social media. De har undersökt aktiviteter från de tävlande atleterna, men även de officiella sponsorerna och de internationella idrottsförbunden.

Social Games OS Olympiska Spelen Sociala medier sportmarknadsföring Sportsponsring Idrottsvetare Sportidealisten Sport Management

Under OS har de släppt ut en ministudie ca var fjärde dag. Varje delstudie består av några, vilket du ser på bilden med exempelvis dag 1-4, därefter 5-7 osv. och här kommer några av vinnarna:

Sportidealistens lärdomar

I veckans lärdomar har du fått ta del av OS olika bidrag utöver medaljerna. Drönare kan exempelvis bidra med en ny dimension av underhållning, kanske framtidens tifo? Idrottsklubbar, förbund med flera kan skapa roliga och engagerande aktiviteter som TEAM GB med hjälp av sina atleter. AI kan dessutom fylla de arbetsrollerna som ingen vill göra, de kan vara en tolk eller en guide på arenor. Tänk dig integrationsprojekt som behöver flera olika språkkunskaper till hands, tänk om en AI robot eller en app kan förbättra den förståelsen? De flesta sporter som OS innehåller skapar mer värde än bara drömmar, de bidrar till ett lands ekonomi. Alltså sport ger hälsa, skapar konsumenter och nya idoler.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Förbättra sportklubben med denna teknologin

Mänskliga rättigheter i världens största sport 2024

EASM, Utveckling inom Sport Management

Tre saker du kanske inte har koll på inför OS

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.
På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.
Olympiska Spelen OS Sport Management Event Rekord Idrottsvetare Sportidealisten

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s