Lärdomar från en elitidrottare

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Brottare Svensk mästare Nordisk

I följande inlägg får du veta hur det är att vara elitidrottare. Alexander visar att du måste brinna för vad du gör för att gå långt, men alla idrotter har det inte lika lätt som andra. Du får också läsa hur en elitidrottare tänker på möjligheter och hur de ser på nyheter inom sportens värld.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: En framgångssaga)

Livet som elitidrottare

Följ med bakom kulisserna med en mästare. Alexander Bica tillhör Malmö Tigers och är både svensk och nordisk mästare. Trevlig läsning och inspiration.

Tack för att du ställer upp Alexander! Låt oss börja direkt med följande fråga: har du alltid haft passion för sport och varför?

 • Ja, det har jag. Hela min familj har en idrottsbakgrund och jag är uppväxt med idrott och hälsa.

Berätta, vad är din bakgrund och hur kom du i kontakt med ditt arbete och vilken arbetsroll har du?

 • Jag är brottare och jag kom in på det eftersom att min pappa, farbror och farfar var brottare. Jag märkte att jag inte hörde hemma i lagsporter och därför blev det just brottning, eftersom att man skapar sin framgång helt själv och men även misstagen är på en själv. På sidan av brottningen jobbar jag lite grann som idrottslärare, där jag lär ut brottning till förskoleklasser upp till nionde klasser. Detta kom jag in på eftersom att jag vill lära andra något som jag älskar. Dessutom är jag grundare till EliteSpons, vilket är en plattform för att skapa samarbeten mellan atleter och sponsorer. Idén till detta föddes när jag märkte hur svag ekonomin är runt livet som professionell brottare, vilket jag berättar mer om senare.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb EliteSpons

Beskriv vilken roll idrott spelar i ditt liv?

 • I mitt liv spelar idrotten en väldigt stor roll, eftersom att det är det är jag gör varje dag och är det jag satsar på till 100 %. Jag tror att idrotten har skapat mig till den personen jag är i dag. I dag kan jag inte tänka mig att leva utan idrott, träning och hälsa.

Vad gör ni på arbetet? (Om du kan, beskriv vad ni gör, hur ni gör det och varför ni gör det)

 • Vi åker runt till olika skolor i Malmö och lär ut specifika idrotter. Där jag är tränare för sporten brottning. Vi har även event på Ribersborg i Malmö, där vi har ungefär samma upplägg som med skolorna, fast på det är gratis för allihopa.
 • När det kommer till EliteSpons, arbetar vi med att kontakta eller bli kontaktade av företag och elitidrottare för att diskutera olika samarbeten så båda parter kan nå en win-win situation. Jag och många andra atleter kämpar dagligen med att nå våra mål och bli världsmästare, utan att tjäna en massa miljoner på vår sport. Jag har lyckats skaffa flera olika sponsorer via samarbeten som underlättar min vardag. Nu är mitt mål att hjälpa andra atleter som mig själv för att lyckas i deras sporter.
 • Vårt uppdrag är också att hjälpa företag att växa sin publik och sina kunder med hjälp av en elitidrottares fans. Detta baseras på sociala medier som är en snabb plats för att växa ett företags varumärke, men det kan också vara samarbeten och marknadsföring som tryck på atletens kläder.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Elitespons Sponsor

Vad bidrar ni med för värde till sportens värld?

 • Med skolan bidrar vi till att uppmana fler ungdomar till att våga testa på olika idrotter och förmodligen hitta det de brinner för, som är sin tur fostrar Sveriges framtida olympiska mästare. Med EliteSpons bidrar vi med möjligheter till atleter att fokusera på sina idrotter och för företag att hjälpa atleter.

Vilken nyhet inom sportens värld har mest intresserat dig under året, och varför?

 • Jag är väldigt fokuserad på min egen sport och därför följer jag mestadels brottningen. Inom brottningen har den största chocken för mig varit ändringar i reglerna och speciellt reglerna under mästerskapen.

Vilka specifika möjligheter är du nyfiken på inom sport 2018?

 • Möjligheterna till att Sverige kan satsa mer på de sporter som inte har så mycket ekonomiska tillgångar, till exempel brottning, boxning och badminton. Men även möjligheterna till att förbunden kan bidra med fler träningsläger och tävlingar för våra svenska atleter som ska bidra till att Sverige får fler medaljer.

Vilken/vilka lärdom(ar) från idrottens värld vill du sprida till andra?

 • Jag vill bidra med perspektivet att öppna ögonen för arbetsgivare som anställer elitidrottare som representerar Sverige. Det finns så många olika värden som atleter skapar och bidrar med. Därför tycker jag att arbetsgivare ska öppna upp ögonen för att stötta på fler elitidrottare. Vi, elitidrottare är väldigt bra på många olika saker, vi har bland annat bra fokus och är målmedvetna. Detta och mycket mer med hjälp av våra idrottskarriärer.

Hur håller du koll på framtida behov/trender/utvecklingar?

 • Jag skulle nog vilja säga sociala medier mest. Ibland nyheter och vissa bloggar som, så klart sportidealisten. Sedan omringar jag mig väldigt mycket med andra idrottsintresserade människor som gör att jag får ganska mycket nyheter och trender på det sättet.

Vad är dina tips för att hålla dig uppdaterad på det senaste inom sportbranschen?

 • Mina tips är faktiskt att gå på fysiska event och träffar inom sport, men även föreläsningar. Jag själv, tycker det ger en större effekt när man lyssnar på någon i verkligheten än inspelade videos.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb

Avslutningsvis: Vad är din livsstil? Hur gör du får att hålla dig i balans/form? Springa etc?

 • Jo, så klart så är min livstil väldigt aktiv. Eftersom att jag då är elitidrottare tränar jag mellan 10 till 12 pass i veckan. Men jag väljer även att transportera med cykel, vilket jag tycker är bra för både idrottare och de som inte tränar på samma nivå.

Bonusfråga: Har du någon hobby som skulle överraska många?

 • Min överraskningshobby är att jag älskar att fiska. Varför? Eftersom att det är en möjlighet för mig att slappna av och att slappna av.

Tusen tack Alexander för dina intressant och kloka perspektiv. Sportidealisten önskar dig lycka till med kommande tävlingar!

Sportidealistens lärdomar

Alexander är en elitidrottare, vilket inte går att gå miste på. Här kommer några avslutande tankar om lärdomarna från samtalet med Alexander. När du arbetar individuellt som Alexander med brottning ligger allt ansvar på dig, detta gör att han skapar sina egna möjligheter och står för sina misstag. Detta leder till att han inte kan skylla på någon men samtidigt vara oberoende och klara sig på egen hand.

Att lära ut och öka sin kunskap inom ett område underlättar om du har intresse för det, som Alexander gör med brottningen till yngre. Detta är något Alexander också trycker mycket på när han berättar om deras arbete med att låta ungdomar hitta det de brinner för.

Alexanders perspektiv på ökad support från svensk idrott är intressant då han menar att brottning och en hel del annan idrott har en liten ekonomi att röra sig med. Men om träningsläger och annat stöd kan ges, kan fler svenska medaljer vinnas. Dessutom ville han själv göra något åt detta och startade EliteSpons. Ett unikt samarbete för att stärka både elitidrottare och företag som vill ge tillbaka till idrotten.

Slutligen och kanske inte konstigt nog så har Alexander en fysiskt aktiv livstil som kan vara lätt att underskatta vad det gör. Men genom hans livsstil hålls kroppen och hjärnan i form året runt för att vara reda att ta kloka beslut på plan och utanför.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Intresserad av livet som en sportagent?

Lärdomar från planen

Lärdomar från en föreningskonsulent

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s