Morgondagens idrottsanläggningar

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS

Just nu spelas det fotbolls VM i Ryssland och där finns en hel del nya och ståtliga arenor. Men vilka andra idrottsanläggningar finns? Några andra varianter är vad detta inlägg handlar om. Med hjälp av den internationella idrottsanläggningsföreningen, IAKS, har några exempel belysts. Det finns både anläggningar som är byggda utifrån hållbarhet och de som är gjorda med glasgolv.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Brottare Svensk mästare Nordisk
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Lärdomar från en elitidrottare)

IAKS

I slutet av maj 2018 var Jakob på IAKS årsmöte i Köpenhamn för att ta del av den nya nordiska föreningen som nyligen startats. Vad är då IAKS? Det är den ledande globala ideella organisationen för yrkesverksamma inom sport-, fritids- och rekreationsbranschen. IAKS grundades 1965. Målet för IAKS är att skapa högkvalitativa, funktionella och hållbara sportanläggningar över hela världen. Tonvikten ligger på internationellt utbyte och den pågående utvecklingen av kvalitetsstandarder. Organisationen har fått status som en erkänd organisation av Internationella olympiska kommittén (IOK). IAKS samarbetar med den Internationella paralympiska kommittén (IPK) och många andra partners.

Är du intresserad av IAKS eller tillhör du en av följande kategorier, så borde du gå in och bli medlem idag: arkitekter, ingenjörer, kunder, designers, lokala myndigheter, teknisk- och operativ ledning, idrottsförbund och klubbar.

Idrottens styrning, årsmötet

Tillbaka till årsmötet. IAKS Nordics är nyligen startat och har skapat ett viktigt nätverk för idrottsanläggningar inom Norden. I slutet på maj var det intressant att lära känna erfarna människor inom branschen och det var även beslut om vem som skulle bli ordförande för kommande år. Den som blev vald var Esben Danielsen, VD på Danmarks Stiftelse för kultur- och idrottsanläggningar.

IAKS Nordics är snabbt växande, från 16 medlemmar i höstas till för närvarande 27 medlemmar i Danmark, Färöarna, Finland, Island, Norge och Sverige. Minst ett styrelsemöte kommer att hållas 2018 med inriktning på IAKS Nordens framtid samt framtida händelser 2018 och 2019. Inledande steg är planerade för att skapa en nordisk expertcirkel för utomhusområden. Alla som är intresserade av att gå med i expertcirkeln, även utanför Norden kan gå in här för mer information.

Idrottsanläggningar

Idrottsanläggningarna är alltid en fråga om tillgänglighet, mötesplats, närhet och hur de ska se ut och vilka idrotter som får plats. Tidigare i år gav IAKS ut en trendrapport för framtidens idrottsanläggningar som du hittar här. Du känner till de klassiska anläggningarna som fotbollsplaner, ishallar eller friidrottsplaner, men har du koll på nya urbana varianter?

Följande bilder är några nya anläggningar som IAKS medlemmar besökte dagarna efter IAKS Nordics årsmöte i Köpenhamn, Danmark.

Prism

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS

Prism är en multifunktionell sporthall för sport och kulturaktiviteter med innovativ arkitektur. Beläget i ett mindre privilegierat område är hallen en mötesplats för alla generationer av alla bakgrunder. Utöver den lekfullt utformade salen finns café med hälsosam mat till låga priser, biblioteket och konst- och hantverksrum. Sport som kommer till användarna där de bor.

Superkilen

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS

Superkilen är termen för ett kilometer långt stadsutrymme i ett starkt multietniskt område. Projektet speglar invånarnas multikulturella arv och samlar alla i ett globalt grannskap. Parken innehåller över hundra olika delar av stadsmöbler, lekredskap, skulpturer och belysning från 62 platser från lokalbefolkningens hemländer. De utvalda elementen bidrar mycket till invånarnas identifiering med parken. Av sportsliga element finns bland annat gym från USA, bordtennisbord från Spanien, en boxring från Thailand, gungor från Irak och en klättringsram från Indien.

Takträningsanläggning

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS

En takterrass med faciliteter för olika utomhussporter och aktiviteter för vuxna och barn har skapats 24 meter uppe på taket på en 7-vånings parkeringsplats. Detta är ett bra exempel på skapandet av sport- och träningsutrymmen i tätbyggda stadsområden. Platsen innehåller crossfit, löpning, fotboll och trampolin och allt är gratis.

Atlantas tunnelbanefotboll

I Atlanta, USA, har flera fotbollsplaner skapats bredvid tunnelbanestationer. Det är inte 11-manna men 5-manna som går att spela på dessa. Dessutom är det inte bara en utan två vid skrivandes stund och cirka tio är under utveckling. Tanken bakom dessa små fotbollsplaner var att lösa problemet av att hitta fotbollsplaner och dessutom ta sig dit med buss eller bil och sedan hitta parkering. Istället utnyttjas transportsystemet med tunnelbana.

Bambusporthall

Ja du läste rätt, en sporthall gjord på bambu. Sporthallen Panyad i Thailand är ett bevis på en idrottsanläggning gjord på naturens resurser med ett hållbarhetstänk. Koldioxidavtrycket är noll. Med hjälp av Bambu har inga giftiga kemikalier använts och tack vare den innovativa konstruktionen har bambuhalllen en förväntad livslängd på minst 50 år.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb IAKS

LED – Framtidens idrottsanläggning?

I Oxford, England har Oxfords universitet börjat med en sporthall bestående av special glasgolv och LED. Tack vare LED behöver inga linjer förstöra eller problematisera vilka linjer som ska gäller för den idrotten du utövare.

Sportidealistens lärdomar

Tack vare IAKS finns väldigt mycket resurser och stora nätverk med kompetenta människor bland idrottsanläggningar. Under de senaste åren har flera olika anläggningar byggts och enligt trenderna handlar det inte så mycket om den klassiska sporthallen eller idrottsplanen. Utan det handlar om hur tillgängliga anläggningarna är och vad som finns i närheten. Dessutom innehåller flera av exemplen från detta inlägg lite nya element och mönster, vilket utmanar den traditionella synen på anläggningar och idrotter som har sina bestämda regler gällande linjer.

Sett till taket med träningsmöjligheter i Nordhavn, är detta ett sätt hur tätbebyggda områden kan lösa problemen på begränsade träningsytor. Hållbarhets aspekter är en väldigt viktig del när det kommer till att bygga nya anläggningar. Bambuhallen i Thailand är ett väldigt intressant bygge med noll utsläpp av koldioxid. Slutligen, traditionella sporter med bestämda tävlingsregler för hur linjer ska vara dragna, förhindrar att alla olika sporter ska kunna dela på samma yta. Med LED-planer kan dagens problem vara löst, med LED kan även träningspassen bli modifierade och visas på golvet hur en spelare ska springa eller passa. Avslutningsvis kan animeringar och olika filmer skapas till större evenemang som Las Vegas Golden Knights gjorde på isen.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Borde idrottsgymnasium och universitet göra som Adidas?

Framtidens sport är här för att stanna

Sportinnovationerna som ökar tillgängligheten

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Vill du få in en fot inom sportbranschen eller ta nästa steg i sin sportkarriär? Följ då denna sida, för här uppdateras ständigt de senaste sportjobben inom både Sverige som internationellt. Trevlig sökning och lycka till att hitta ditt drömyrke!

Har du tips på sport jobb?

Hör av dig och tipsa, så fler kan börja sin väg till drömyrket!

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s