Världens grönaste fotbollsklubb

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Världens grönaste fotbollsklubb

Visste du att det finns en vegansk fotbollsklubb? I de lägre engelska divisionerna hittar du Forest Green Rovers som både blivit helt vegansk och certifierade av Förenta Nationerna som klimatneutral. I veckans inlägg ska du få veta mer vad detta innebär och varför det är en sportorganisation som alla bör ta efter.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Hållbarhet
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Vad kan sport göra med hållbarhet?)

Forest Green Rovers

Lite kort om Forest Green Rovers kommer här.

Föddes: Klubben kom till 1889

Arenanamn: The New Lawn (helt målad av alla supportrar)

Puben: The Green Man

Veganskt certifierade: 2015 blev Forest Green Rovers certifierade som en vegansk klubb (det enda laget som är helt veganska i världen)

2017: Året 2017 är året då tränaren Mark Cooper, ledde laget till det engelska elitsystemet, League Two (fjärde divisionen i det engelska seriesystemet) i the Football League. Detta är första gången i klubbens historia att vara så högt upp i seriesystemet.

Hållbar idrott

Som i tidigare inlägg (Morgondagens idrottsanläggningar, Vad kan sport göra med hållbarhet?) har hållbarhet varit en viktig aspekt för att både idrottsutövare ska idrotta så länge som möjligt och för att organisationer och faciliteter alltid ska finnas tillgängliga så länge som möjligt. FIFA har dessutom berömt Forest Green Rovers för deras satsning som en hållbar verksamhet genom att kalla dem, “the greenest football club in the world”.

En grön fotbollsklubb

Vad är det som gör Forest Green Rovers till världens grönaste fotbollsklubb? Kolla in följande punkter och du får nog en uppfattning om vad de gör:

  • De har solpaneler på taket, vilket gör att de genererar elektricitet till sig själva.
  • De har en soldriven gräsklipparrobot för att klippa gräset.
  • De samlar in allt regnvatten och återanvänder det för att vattna planen.
  • De spelar på en organisk fotbollsplan, vilket innebär att den inte innehåller några pesticider.
  • De är baserade på 100% grön energi, från vinden och från solen.
  • De lagar sin egen veganmat, till 100 %.

Varför vegansk?

Enligt deras hemsida är deras förvandling till världens första veganska fotbollsklubb helt enligt den rådande situation i världen där miljön är i fara. Både klimatets och djurens välmående har en påverkan på böndernas arbete, som så väl spelares prestationer och dessutom kan Forest Green Rovers ge fansen en hälsosam och god mat.

Visste du att atleter som Lionel Messi, Jermaine Defoe, Lewis Hamilton, Nate Diaz och Venus Williams har en vegansk livsstil för att förbättra sina prestationer?

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan.

Framtidens fotbollsklubb

Inte nog med att Forest Green Rovers fokuserar på det gröna, de har även intressanta engagemang tillsammans med sin omgivning, som att ge ut gratis fotbollströjor till barn. Detta är inte bara intressant, det är väldigt smart, då det är i de yngre åldrarna som många fans skapar en relation med en klubb.

Ett annat fokus för Forest Green Rovers är deras Fit2Last, där de bjuder in skolor på besök till arenan. Väl på plats får ungdomarna både spela fotboll, de får höra berättelsen om klubben och lära sig om hur och varför de arbetar på ett hållbart sätt. Forest Green Rovers utbildar sin framtida omgivning och kan således visa att idrott både är kul och kan förbättra världens miljö.

Slutligen har Forest Green Rovers ett ambassadörsprogram för barn runt om i området, där barnen får ta del av väldigt mycket av vad som händer i klubben. De får se hur hållbarhetsarbetet fungerar och vilka värderingar spelarna arbetar med. Vilken cool upplevelse för de små Forest Green Rovers fansen!

Härnäst ska de bygga en ny hållbar arena, kanske den grönaste fotbollsarenan i världen,  Eco Park.

Sportidelisten SportJobb IdrottsJobb Sport Management Idrottsvetare Sporttrender Idrottstrender Lärdomar Nyhetsbrev
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och sportjobben! Prenumerera här NYHETSBREVET

Sportidealistens Lärdomar

Vart ska jag börja? Världens första veganska fotbollsklubb, som dessutom har fullt fokus på hur de påverkar deras omgivning. Forest Green Rovers spelar fotboll på en organisk fotbollsplan som blir klippt av en soldriven gräsklipparrobot. Klubben gör inte bara dessa nämnda saker, de utbildar dessutom framtiden genom att låta skolbarn få vara ambassadörer för klubben. De utbildar barnen om varför hållbarhet är viktigt och ger barn gratis tröjor, vilket ger så mycket värde till barnen.

Inte nog med allt detta har Forest Green Rovers även fått mycket uppmärksamhet av diverse länder, organisationer och människor. De har till och med fått fans runt om i världen, av människor som både gillar fotboll och hållbarhet, eller de som helt enkelt är veganer.

Att en liten fotbollsklubb lyckats göra allt detta bör visa på möjligheterna att fler klubbar bör ta efter. Vem blir nästa klubb att ta efter? Kanske Real Madrid, kanske FC Rosengård eller kanske en helt annan organisation från en annan sport? Jag har i alla fall fått ett extra öga för Forest Green Rovers och kanske har du nu också fått det.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Vad kan sport göra med hållbarhet?

Hållbar utveckling

Ta inget för givet

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s