Framtidens aktivitetsplatser

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Framtidens planer Idrottens Samhällsnytta

I somras invigdes en av tre “Planer för framtiden” i Göteborg med hjälp av Cruyff Foundation och IFK Göteborg i Biskopsgården. Fokus för dessa planer är att de ska finnas i områden där det behövs extra mycket stöd och resurser.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb SportTech Innovation Sportentreprenör
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Europeiska sportekosystemet)

Vad är Cruyff Foundation?

Johan Cruyff var en hyllad person och fotbollsspelare som bland annat spelade i Barcelona och uppfann fotbollsdribblingen “Cruyff-finten” (se video här). 1997 startade han Cruyff Foundation med syftet att ge bland annat ungdomar i särskilt utsatta områden möjlighet till en god hälsa och till sunda fritidsaktiviteter. Mer om bakgrunden till Cruyffs arbete hittar du här och här.

Vidare skapar Cruyff Foundation möjligheter till sunda fritidsaktiviteter genom olika program där aktiviteter med rörelser är grunden. Detta är för att de tror på barn och ungdomars utveckling genom ett aktivt liv, vilket ger bättre kondition och utvecklar deras samarbetsförmåga. För att Cruyff Foundations arbete ska ske på rätt sätt utgår dem alltid från Cruyffs 14 (även hans tröjnummer) principer, vilka visas på bilden.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Johan Cruyff Foundation Framtidens planer

Bild hämtad från Cruyff Foundation.

Som IFK Göteborg skriver om detta konceptet så är det väl beprövat i andra länder, fast Biskopsgården är den första Cruyff-planen i Sverige:

Som sagt, konceptet är väl beprövat sedan många år. Sedan den första ”courten” 2003 har över 240 planer anlagts i 21 länder över hela världen. Totalt engagerar Cruyff Courts över 65 000 barn i veckan. Planerna i Göteborg blir de första i Sverige. Men inte de sista.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Ett aktivt samhälle är ett nyttigt samhälle

IFK Göteborg som är en del i denna projektutveckling ser det som ett steg i rätt riktning för att skapa bättre möjligheter till ett mer aktivt samhälle. Denna första fotbollsplan i Biskopsgården är ett sätt för IFK Göteborg som en stor idrottsklubb i Göteborg att ta ansvar i samhället, även kallat CSR (Corporate Social Responsibility).

”Vi gör det för staden Göteborg och för att ge alla förutsättningar till rörelse och gemenskap säger Elisabeth Anderton, verksamhetsansvarig för IFK Göteborgs CSR-arbete.”

IFK Göteborg arbetar inte själva med detta CSR-arbete, de samarbetar runt “Planer för framtiden” tillsammans med Atea (Atea arbetar med IT-infrastruktur och systemintegration för privat och offentlig sektor). Atea har identifierat att de har liknande värderingar som IFK Göteborg och känner att de tillsammans med IFK Göteborg kan bidra till ett aktivt samhälle.

”Atea vill vara med och bidra till gemenskap, trygghet och hälsa samt främja integrationen i Göteborg, säger Åsa Cederlund, regionchef Atea.”

Lokala idrottsambassadörer

För att Cruyffs planer ska fungera behövs både spontanitet och organisation. Konceptet och strategin är således att denna plan kommer uppmana till en trygg plats där vem som helst får använda den, vilket ger möjlighet för spontanitet. Den organiserade verksamheten kan ske i form av träningar eller skolaktiviteter. Sedan för att allt ska ske enligt Cruyffs syfte, skall de 14 principerna (se bilden ovan) efterföljas för alla.

Dessutom i samarbete med IFK Göteborg kommer det finnas lokala ambassadörer för planerna, så kallade “Heroes of the Cruyff Court”. Dessa kommer bli utbildade och licenserade för att se till att alla inkluderas och att det finns någon organisation runt planerna gällande schemaläggning och kommunikation.

”Idag sysselsätter över 200 fotbollsplaner, så kallade Cruyff Courts, över 65 000 barn varje vecka i hela världen. – SEF

Se även fem videos om Planer för framtiden för att få en djupare inblick i detta projekt.

  1. Vännerna
  2. Barnen
  3. Familjen
  4. Musiken
  5. Bygget
Sportidelisten SportJobb IdrottsJobb Sport Management Idrottsvetare Sporttrender Idrottstrender Lärdomar Nyhetsbrev
Varje månad kan du ta del av de senaste lärdomarna, nyheterna och sportjobben! Prenumerera här NYHETSBREVET

Sportidealistens lärdomar

IFK Göteborg visar med hjälp av samarbeten att idrotten inte bara gör nytta på sina egna faciliteter. Samhällsnyttan en idrottsklubb kan bidra med är så mycket mer än vi tror. Tillsammans med Cruyff Foundation har de nu tagit ett stort steg för att inkludera flera barn och ungdomar oavsett bakgrund att hålla igång.

“Planer för framtiden” är ett intressant koncept av flera anledningar. Ett av dem är Johan Cruyffs 14 principer för ett fungerande och aktivt samhälle som ska hjälpa både barn som vuxna i områden med en Cruyff Court att spela fotboll och vara till för alla. En annan anledning är sättet dem blandar spontanitet med en organiserad verksamhet. På så många ställen har jag sett en tom spontanidrottsplats och undrat varför den är tom. Vad jag tror är anledningen till att det finns över 200 Cruyff Courts idag är att det också finns en organiserad verksamhet kopplat till platsen. Att det finns någon som är ansvarig för att kontakta skolor och föreningar som “Heroes of the Cruyff Court”, möjliggör att barn bara kan vara. Spontanidrott eller inte, ibland behövs bara en liten extra knuff.

IFK Göteborg hade kanske inte den bästa säsongen i Allsvenskan, fast de vågar ta täten när det gäller att anlägga första Cruyff courten i Sverige. Det återstår att se hur denna plan och de andra två användas. Jag vet i alla fall att Cruyff Court har ett lyckat koncept och att CSR-arbeten som detta bör inspirera flera till samarbeten i samhället. Kanske är detta framtidens aktivitetsplats, som kan appliceras med diverse idrotter i framtiden. Vad tror du?


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Framtidens sport är här för att stanna

Framtidens barn och ungdomsidrott

Inte bara idrott, även annat (Del två)

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s