Vad händer hos en Sportaccelerator?

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Sportentreprenör Sportstartup sportekosystem leAD Sport Accelerator Sport Startup

2018 är året det händer mycket inom sportens värld. I år har många nya idéer och nätverk skapats och etablerats, där leAd Sports Accelerator är ett av dessa. Ett tre månaders program som accelererar startups inom sportsektorn till nya höjder. Inlägget berättar om vad leAD är och hur det fungerar hos dem.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Framtidens planer Idrottens Samhällsnytta
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Framtidens aktivitetsplatser)

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb leAD Sports Accelerator Sportekosystem

En av föreläsarna från konferensen, Sports Technology Transfer and R&D Summit, i Belgien under hösten var Benjamin Penkert. Han är grundaren till SportsTechX som har undersökt Sports Tech området och sportinnovationer runt om i världen. Han arbetar dessutom med leAD Sports Accelerator, som är en sportaccelerator i Berlin, Tyskland. Mer acceleratorer hittar du från tidigare inlägg här.

Benjamin presenterade leAD Sportacceleratorn och berättade om en sak som gör sport till ett nytt och intressant område att arbeta kring: “Vi saknar data om sports tech området”. Han fortsatte vidare och ställde frågan till alla deltagare: “Kan vi samla ihop någon databas inom diverse fält för sports tech?” Denna fråga är lite vad han har gjort med SportsTechX och en del med leAD. I slutet av Benjamins presentation berättade han om leADs framgångsrecept.

I slutet får du veta vad leADs framgångsrecept är, men först lite mer om leAD Sports Accelerator.

leAD, the legacy of Adi Dassler

Under de senaste två åren har några sportacceleratorer dykt upp på den europeiska kartan, där en av dessa är leAD Sports Accelerator i Berlin.

Lead-resan startade när Adi Dasslers barnbarn bestämde sig för att återvända till sportbranschen och fortsätta sin farfars arv. Tillbaka i första hälften av 20-talet grundade Adi Dassler ett ganska framgångsrikt företag, adidas och har sedan dess kallats fadern till den moderna sportindustrin.

Han inspirerade generationer av sportentusiaster och inspirerar än idag. Barnbarnen ställde sig frågan: Hur skulle han innovera idag? De trodde att han troligtvis skulle stödja och investera i sportstartups. Så dem bestämde sig för att börja var de första idéerna är födda: Med tidiga startup i ett acceleratorsprogram. Men detta är inte bara vilket annat acceleratorsprogram som helst. Varför? Fokus är bara på sport, så hela nätverket bakom leAD är rotat i eller nära kopplat till sportbranschen.

Inför starten av allt hade de som mål att få 300 ansökningar. Så småningom fick de mer än 480 ansökningar från 22 länder. De bjöd in de 40 bästa startups och valde därefter de 15 bästa (från 13 länder). Under september drog nästa program igång och denna gången var det över 500 ansökningar där det slutade med nio startups som genomförde acceleratorn. Under programmet arrangerades mer än 30 workshops och utbildningar och de hade även veckovis 1on1 sessioner för affärsstrategi, investeringsstrategi och finansiell planering. I slutet arrangeras en Demo Day, där startupsen gör en pitch inför mer än 150 investerare, mentorer och partners.

Visionen är att bygga ett kraftverk för globalt idrottsföretagande, koppla innovation och investeringar till en plattform som stöder hela entreprenörens resa från idé till exit – med kapital, kunskap och nätverk.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Sportacceleratorns framgångsrecept

Som jag lovade inledningsvis fanns det en sak som stack ut från leADs arbete och som deras startups har haft mest nytta av. Deras framgångsrecept ser du på bilden längst ner till höger (ja, jag vet att man inte kan läsa allt, fast den viktigaste går att läsa, eller hur?).

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Sportentreprenör leAD

När Benjamin och teamet från leAD analyserar och undersöker vad som varit deras största bedrift och resurs i deras arbete med sportacceleratorn och sport startups, är svaret: nätverk. Det rätta nätverket är vad startups gynnas mest av!

leAD på insidan

Nyligen besökte jag Benjamin och gänget på leAD och fick en väldigt intressant och givande tid hos dem. Jag fick träffa och prata med flera av startupsen i höstens program och jag hittade även en intressant bok.

En av kvällarna var det “pitch night”, där startupsen tränar på sina pitchar inför Demo Day. Det fanns verkligen smarta personer inom sportindustrin här. På bilden är Timko som är en av grundarna till SkillYoga. Kolla in här för att läsa mer om de nio som var på plats under höstens upplaga. Skulle du vilka veta hur deras Demo Day var så hittar du den här!

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Sportentreprenör Sportstartup sportekosystem

Sportidealisten Lärdomar

Sportinnovationer verkar vara ett växande område om jag lyssnar på Benjamin och leAD. Exakt vad som finns ute på fältet är fortfarande inte helt tydligt, fast jag har fått en bra översikt och det växer på fler platser i världen. Men det som jag tar med mig från en sportaccelerator som leAD är att det går att utveckla ett program där sporten möter entreprenörskap. Även om leAD har ett stort ekonomiskt stöd och startupsen som ingår i programmet får ekonomiskt stöd är inte det det viktigaste. De som söker till leAD är ute efter ett nätverk. Ett nätverk som kan leda till framgångsrika samarbeten och förhoppningsvis mer rörelse i världen.

Som sportidealist är jag positivt inställd att vi i Sverige kan bidra med mycket inom detta område också. Sverige är ett klokt land med många duktiga entreprenörer och ett land med mycket fokus på idrott och fysiskt aktivitet. Så länge vi kan arbeta tillsammans kanske vi kan ha en egen sportaccelerator eller liknande i Sverige snart.

Har du idéer eller är en sportstartup eller vill bidra till sportekosystemet på något vis så vill jag höra från dig!


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Förbättra sportklubben med denna teknologin

Framtidens barn och ungdomsidrott

Borde idrottsgymnasium och universitet göra som Adidas?

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s