Svensk världsunik (hemlig?) sportteknologi

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning Sports Tech Sportteknologi

Tänk om du kunde flyga som en fågel? Ja tänk, fast det är inte bara en tanke, utan det är möjligt. I Sverige finns en vindtunnel som gör det möjligt att dels låta dig pröva att flyga som en fågel och dels är det guldgruvan för backhoppare och för att bli backhoppare. Sverige kanske inte har någon duktig backhoppare, just nu fast vi är världsledande med tekniken och teknologin. Mer om detta får du bättre koll på i detta inlägg.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: 7+1 saker som gör idrottsvärlden bättre| Bild – Jeffrey F Lin

 

Vad pratar jag om? Jo jag pratar om flygsport och den svenska guldgruvan för backhoppare, Indoor Wingsuit Stockholm (Inclined Labs AB). Allt började 2012 när Peter Georen och Anton Westman fick nys om LT 1 (Lågfartstunnel 1). Först handlade det om tanken att kunna ha en vindtunnel för att skapa Sveriges första vertikala vindtunnel och träna till exempel fallskärmshopp eller som du säkert sett många testa på idag, bodyflight. Fast även om detta inte blev av, så efter tre år dök nya idéer upp om LT 1, att flyga på riktigt, var det möjligt? 2016 blev det sedan ett faktum. Efter många tekniska utmaningar blev Georen den förste människan att flyga med vingdräkt i en lutande vindtunnel, och strax därefter blev Westman först med att flyga helt fritt, utan säkerhetssystem.

LT1, en topphemlig anläggning

Under 1930-talet skapades Flygtekniska Försöksanstalten och 1940 stod Låghastighetstunnel 1 klar med amerikansk hjälp. Anläggningen var topphemlig och blev en central anläggning för SAAB, försvarsmakten m. fl. som var inblandade i utvecklingen av svenska stridsflygplan. Denna anläggning har även varit en del av vår rymdhistoria, då den bidrog i skapandet av en rymdsond som åkte till Saturnus måne.

En unik upplevelse

Från att bygga om och åstadkomma en flygtunnel för flygsportsentusiaster, utvecklade dem ytterligare en unik upplevelse. De blev först i världen med att låta människan flyga fritt – inomhus och säkert. Det vill säga, från hösten 2018 erbjuds i dag vem som helst att åka till Bromma i Stockholm och testa på flygningen. När besökare flyger på Indoor Wingsuit Stockholm sker själva flygningen i ett glasrör kallat, The Flight Chamber.

Som de själva beskriver på hemsidan så skapades framtiden för flygsporten 2018:

Därmed förändrades framtiden för flygsporten. Gränserna för vad vi trodde var möjligt har flyttats. Tidigare begrepp ställs på ända.

Du kan flyga.

Kom och flyg.

För mer om historien när flygsporten och när det blev möjligt att flyga hittar du i detta bildspelet.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Lediga Sportjobb IdrottsJobb Sport Management Jobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya lediga sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan

Svenska guldgruvan

Vad har då allt detta att göra med backhoppning som tidigare nämnts? Jo, denna flygtunnel ger möjligheten för backhoppare att öva på sin balans som de tillämpar i alla sina prestationer när de åker utför backen och försöker hoppa så långt som möjligt. Vem har sagt att du måste ha en hoppbacke för att träna på hoppen?

Sverige har alltid varit i framkant när det gäller backhoppning. För du vet väl att det var en svensk som uppfann tekniken som alla använder i dag, V-stilen?

Från Skidförbundets hemsida: Tunneln sätter åter Sverige på backhoppningskartan. Genom åren har Sverige flera gånger legat i framkant när det gäller innovationer. Det var en svensk som föreslog att det skulle räknas distans och inte bara stil i poängräkningen, Jan Boklöv revolutionerade backhoppningen med sin V-stil på 1980-talet, vi var först i världen denna säsong med en snöbelagd backe och nu har vi även denna exklusiva vindtunnel. Det finns en mängd olika möjligheter till samarbeten med tunneln och vidare forskning för svensk backhoppning, säger Marit Stub Nybelius, kommunikatör för svensk backhoppning.

Inför vintersäsongen som snart är slut för vintersporterna kom det hela åtta landslag till LT 1 i Bromma, Stockholm. I följande video ser du Schweiz juniorlandslag testa på att flyga.

 

Eller varför inte se hur det ser ut med skidorna på?

 

Från ett reportage av SVT berättar Österrikes landslag att det de kan göra på ett träningsläger i Bromma är vad som skulle ta två år i backen. De berättar även att de har kunnat träna på tekniken i tunneln som ger dem kanske två meter längre hopp i backen.

Från elit till bredd

I dag har de varit igång några år och de har både idrottare på plats för träning och allmänheten på plats. Deras vision är tydlig, de ska framåt och överallt. De vill bil det ledande bolaget i världen vad avser vindtunnelflygning i lutande vindtunnlar och driva utvecklingen av flygsport som helhet framåt. Ung som gammal kan flyga själv redan vid första försöket.

Grädden på moset är att de erbjuder en VR-upplevelse, vilket gör att du kan “flyga vart du vill”.

Vill du själv testa på livet som en fågel, kika in här.

person skiing
Photo by Todd Trapani on Pexels.com

Sportidealistens lärdomar

I denna artikel har en unik teknik inte bara möjliggjort att vem som helst kan flyga, utan även att världseliten från backhoppning kommer till världens enda lutande vindtunnel. Nu kan två års träning utövas på en vecka för backhopparna.

I sporter där utförandet går på några sekunder men själva backen som med backhoppning tar tid, att ta sig tillbaka till startlinjen, är en flygtunnel en stor fördel. Inte bara att själva elitidrottarna kan snabbt kan göra ett nytt hopp och träna på balansen, utan även att deras tränare kan ge snabb feedback, samt kameror och andra tekniska utrustningar kan lättare appliceras på LT 1.

Sverige är återigen ett land i framkant vad det gäller backhoppning, innovation och teknologi. Framtiden ser ljus ut och ja, nu kan även du flyga.

Vad tror du? Kan vi i Sverige skapa fler innovationer som utvecklar idrotten? Vad vill du se utvecklas? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

——————————————————————————————————————

Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Digitala trender 2.0

Morgondagens idrottsanläggningar

Unikt samarbete (på låstas?)

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s