Så skapar du förebilder och lika rättigheter i idrotten

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning

6 april 2019 är ett datum att minnas. Datumet då svensk damfotboll tog ett stort kliv. Sveriges damlandslag spelade en träningsmatch mot Tyskland och förlorade visserligen matchen på planen, fast på läktaren vann de våra hjärtan. 6 april 2019 är datumet då Sveriges damlandslag slog publikrekordet med cirka 5 500 åskådare från den senaste toppnoteringen med 20 302 åskådare 2002. Från och med nu är det 25 882 åskådare som är rekordet. I detta inlägget handlar det om hur vi skapar förebilder och hur vi skapar lika rättigheter för alla. Fast först kommer en video och en bild från det historiska ögonblicket den 6:e april i år.


person jumping photo
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: (Svensk världsunik (hemlig?) sportteknologi) |Photo by Fru00f6ken Fokus on Pexels.com

Se upp när pengarna styr

Från NY Times publicerades en artikel om Doncasters damlag som kanske var det framgångsrikaste damlaget i England under 80- och 90-talet. Doncaster har vunnit 6 F.A. cuptitlar och kom till final 11 av 12 gånger under en period under 80- och 90-talet. 2013 blev de nedflyttade från andraligan till tredjeligan när det engelska fotbollsförbundet (F.A.) valde att göra om andraligan mer professionellt. Det finns nu mer pengar än någonsin i damfotbollen och i detta fall i engelsk damfotboll. Förra året blev den högsta ligan helt professionellt, vilket innebär att alla spelare har en lön som inte kräver ett andra jobb.

Konsekvensen av nya TV-avtal och mer pengar in för den engelska damfotbollen var att F.A. satte högre krav på lagen i de högsta divisionerna. F.A. skapade nya kriterier för lag som spelar i andraligan gällande deras anläggningar, vilket Doncaster inte hade resurser till. I stället för att ge dem en förvarning eller hjälpa dem första året blev de nedflyttade och Manchester Citys nysatsade damlag tog Doncasters plats. Detta eftersom Manchester City som klubb har rika ägare som lagt in mycket investeringar i herrlaget och sedermera även damlaget. Manchester City hade resurserna att klara F.A.s kriterier, Doncaster hade inte ett herrlag att backa upp dem.

Vidare i artikeln kan man läsa att Doncaster kämpade sig tillbaka till den näst högsta ligan och senare vann den. Det skulle dock visa sig att de inte skulle ha råd att gå upp till högsta ligan. Återigen hade nya krav kommit till. Enligt F.A saknade de en huvudsponsor och ett herrlag som driver kubben ekonomiskt framåt. Samtidigt har Manchester United som är ett av världens största fotbollslag startat upp ett damlag som fick hoppa in direkt i näst högsta ligan 2018. Våren 2019 spelar Doncaster i tredje divisionen och håller på att åka ur, medan Manchester United spelar i näst högsta och håller på att gå upp till högsta och Manchester City är tvåa i högsta ligan.

Varför gör det engelska förbundet så? Kan anledningen vara att de skulle tjäna mer pengar från media om andraligans lag hade bättre faciliteter? Skulle förbundet tjäna mer pengar på en klubb som Manchester City och Manchester United än Doncaster? Kanske, är det så.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Lediga Sportjobb IdrottsJobb Sport Management Jobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya lediga sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan.

Jag undrar ibland för vem vi gör saker och ting, för. F.A. verkar ha glömt bort att Doncaster består av ett lag, fullt med spelare och ledare, som har kämpat i decennier. Medan Manchester City och nu senast Manchester United precis startat upp sin damfotboll och kliver rätt in i de högre ligorna. Vi måste se till att respektera varandra oavsett situation. Visst är det kul att den engelska fotbollen på damsidan har fått sin högsta liga fullt professionell och att ekonomin där blir starkare för varje år, fast kanske ska ett förbund ta beslut tillsammans med sina klubbar. Och varför ska det vara ett tvång på damsidan att ha ett herrlag om det inte är likadant krav för herrlagen med damlag?

Om inte detta låter konstigt så kan USAs läge gällande landslagsfotbollen var värt att notera. För nyligen stämde damlandslaget sitt eget förbund för könsdiskriminering. USAs damlandslag är mer framgångsrikt än USAs herrlandslag, fast ändå har de olika förutsättningar gällande lön. Om inte respektives förbund kan hjälpa till, vad kan vi vanliga göra då för att ge lika förutsättningar i idrotten?

En mer jämställd mediabevakning skapar fler förebilder?

Låt oss gå tillbaka till Sverige. Förra året utsågs SVT Sport till världens bästa sportTV-kanal. Dessutom är SVT Sport är en av aktörerna i sportens värld som arbetar för en jämställd sportbevakning. Under 2015 började de resan för detta arbete och då var det 25 % bevakning på damidrotten. När SVT Sport summerade 2018 har bevakningen via deras kanaler Sportnytt, Sportspegeln, svtsport.se och sociala medier gått upp till 44 %.

En stor utmaning som SVT Sport kämpar med är att öka mediabevakningen, särskilt för nivåerna under högsta serierna och eliten. Där är det betydligt mindre bilder och video från damidrotten. Där uppmanar SVT Sport sig själva och andra att fler täcker både herrar som damer på både elit-, som breddnivån.

Intressant nog har den klassiska synen på herridrottens stora skillnad till damidrottens om mer publik på läktaren för herrarna fått motbevis. SVT Sport skriver att de hade högre TV-tittarsiffror från Damallsvenskan när de sände den än när det har sänts matcher från herrarnas ishockeyserie SHL och engelska herrserien Premier League. De två sistnämnda har betydligt mer folk på arenorna i jämförelse med Damallsvenskan, fast Damallsvenskan gav bättre TV-tittarsiffror.

Damfotboll får mer uppmärksamhet

Samtidigt som 2019 är året då svensk damfotboll nått nytt publikrekord så växer intresset och möjligheten att se mer damfotboll i Sverige 2019. Damallsvenskan 2019 kommer sändas via SVT och Cmore, vilket ger fler möjligheten att se matcher från Sverige femte populäraste liga. Cmore har en målgrupp och SVT har en annan och därför ges en större bredd chansen att ta del av damfotboll och kunskapen om de bästa spelarna i ligan kan växa ytterligare. Ju mer vi vet, desto lättare att ha ett intresse.

Läser du detta mellan 8 och 14 april och befinner dig i närheten av Stockholm bör du åka till Stockholms Central där du får en unik möjlighet att ta del av livet som en ung tjejs fotbollsvardag.

Så skapas kvinnliga förebilder och engagemang

Vad kan du och jag göra för att bidra till en vardag som är lika för både pojkar och flickor, herrar och damer? Det europeiska fotbollförbundet, UEFA, har skapat ett dokument för att hjälpa fotbollen att växa på damsidan. Oavsett om du har en egen marknadsförare, en kommunikationschef eller att du arbetar i en mindre idrottsförening som vill börja marknadsföra mer av damfotbollen har UEFA skapat en kommunikationsguide till dig. Detta dokument ger dig kreativa idéer och praktiska tips som kan hjälpa dig att uppnå dina mål. Den är väldigt lätt att förstå och utformad för att enkelt kunna producera effektiva kommunikationskampanjer.

Här kan du ladda ner kommunikationsguiden för damfotbollen helt gratis.

Sportidealistens lärdomar

Idrott är inte bara roligt utan bidrar också till en lyckligare och friskare befolkning. Idrottsrörelsen är en stark samhällsaktör och spelar ekonomiskt och socialt en viktig roll i samhället. Idrotten är internationell med samma regler och förutsättningar oavsett språk och etnisk bakgrund.

När det kommer till damidrotten har den inte fått lika stor uppmärksamhet som herridrotten. Tänk dig att i dag växer pojkar och flickor upp med olika uppfattningar om vad som krävs och vilka möjligheter som finns att genomföra en elitidrottskarriär. Tänk vad viktigt det är med förebilder inom idrotten från både herrar och damer. Allt borde vara lika möjligt och då behöver vi ge lika förutsättningar.

  • Ett sätt att arbeta för lika rättigheter och förebilder är att media visar en jämställd sportbevakning.
  • Ett annat är att förbunden arbetar tillsammans med idrottarna.
  • Ett tredje är att idrotten själv ständigt arbetar med sin kommunikation, både internt och externt.

Att växa upp med idrott och fortsätta med det livet ut borde vara en självklarhet för både pojkar och flickor.

Vad tror du? Kan vi i Sverige skapa lika rättigheter och förebilder för alla? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

——————————————————————————————————————

Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

7 min om rätt och fel

Framtidens barn och ungdomsidrott

Lärdomar från en föreningskonsulent

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s