5 regler för en framgångsrik organisation oavsett sport

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning Framgångsrik Sportorganisation

Varje dag går flera personer till en idrottsklubb för att antingen arbeta, ideellt eller avlönat eller för att träna. Frågan är om det tas för givet att idrottsklubbar alltid ska finnas till? Det är flera människor bakom en fungerande idrottsklubb och det finns såklart olika förutsättningar för dig som för mig i idrottslivet. Däremot finns det några saker jag identifierat genom livet av idrott som bidrar till en framgångsrik organisation oavsett sport. I detta inlägget handlar det om dessa saker som kallar jag för fem regler, vilka är: kunskap, mänsklig överlägsenhet, behålla individer, förberedelser och stöd.


 

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: (Så skapar du förebilder och lika rättigheter i idrotten) |Photo by Luis Hansel

Regeln om kunskap

Det kan tyckas mycket grundläggande, men det ses ofta som överraskande. För att lyckas i någon bransch behöver varje ledare, tränare eller medarbetare känna till både sporten de är i och förstå människor. Varje framgångsrik idrottstränare eller ledare känner till sitt område i detalj eller har experter inom de områden de själva inte är kunniga i. Trots en ledares bristande kunskap i vissa områden, överger de sällande ansvaret helt utan de har fortfarande en bra grundläggande förståelse för vad de behöver veta i varje område.

Vägen till kunskap och perspektiv kan vara annorlunda. Vissa personer har varit med i sporten tidigare, andra har varit med i liknande roller fast i andra sporter eller icke sportorganisationer. Medan några stora ledare och huvudtränare som saknar den akademiska kunskapen, har vanligtvis en större förståelse för mänsklig instinkt och tenderar att kunna relatera till människor och idrottare på en djupare personlig nivå.

Med det sagt kan du ha alla färdigheter för att hantera människor i världen eller för en sport. Fast om du inte har grundläggande kunskaper och förståelse för båda delar kommer du fortfarande inte att bli framgångsrik.

Regeln om mänsklig överlägsenhet

Människor är alltid och kommer alltid att vara viktigare än teknik. Affärer och sport är en “människobransch”. Trots all hype om ny teknologi och de miljoner som sportverksamheter spenderar på all den senaste och förmodligen bästa utrustningen, är lagarbete fortfarande kärnan i en folkbransch. Människor väljer tekniken, driver den, implementera den och tolkar data.

Precis som hos vilken framgångsrik organisation som helst, är människor alltid nummer ett. Inte toppmoderna kontor, arenor eller fina träningsanläggningar. Den bästa möjliga utrustningen eller teknologin är värdelös om inte en verksamhet har rätt personal som använder den. Oavsett utrustning du har som hjälp, måste du i slutändan lita på ditt folk för att få någonting gjort.

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning Framgångsrik Sportorganisation

Regeln om att behålla individer

Mycket effektiva personer kan inte massproduceras inom en kort utbildningscykel. Ett gammalt påstående från sälj är att det kostar tio gånger så mycket att få en ny kund som det gör att behålla en befintlig. När detta tillämpas på personal, är värdet ännu större. Ytterligare en anledning till vikten av att behålla sitt team är att det gör ont för en idrottsorganisation när den kunskap och erfarenhet som ligger i personens huvud går förlorad när de lämnar din verksamhet. Det tar tid att ersätta.

Detta gäller inte bara huvudtränare eller chefer, utan alla i sport management är avgörande för en organisations framgång, men det är sällan alla är bekräftade. Säg att en kanslist går till ett annat lag efter många år i tjänst. Den kanslisten tar inte bara hand om samtal och bokar upp möten, utan den känner till organisationen utan och innan. Dessa människor är individer med många års erfarenhet och kunskap som har investerats i över många år och är således värdefulla.

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb Lediga Sportjobb IdrottsJobb Sport Management Jobb
Hos Sportidealisten hittar du varje vecka nya lediga sportjobb, klicka här för att gå till sportjobbssidan.

Regeln om förberedelser

Alla förbereder sig och varje stor ledare beskrivs “ha ett öga för detaljer”. En riktigt kompetent ledare förbereder sig för kriser innan de händer och är redo när kaos inträffar. När problem har uppstått är det för sent att komma fram till en handlingsplan för att hantera dem. Planen måste redan existera och ha testats i praktiken. Att förbereda sina kollegor för varje händelse minskar deras oro. Det kräver också att en ledare förbereder för allt som kan (och förmodligen kommer) gå fel, så det finns en planerad plan för olika händelser.

Detta sträcker sig till både kontor och arenor. Förvänta dig det oväntade och förbereda för det. När bollen är i rullning, kommer nödsituationer alltid att uppstå. När nödsituationen är ett avhopp, måste den potentiella ersättaren för medarbetaren vara tillräckligt förberedd så att de kan komma in i arbetet och fungera effektivt direkt. Detsamma gäller om föräldern som ska arbeta i cafeterian blir sjuk eller om ett möte ställs in, vad är plan b?

Regeln om stöd

En framgångsrik organisation behöver alltid externt stöd. Ingen uppnår framgång utan ett system byggt på stöd från andra. Det är därför många företag eller idrottslag skapar en kultur och en lagidentitet. Det är fördelaktigt på många sätt att skapa ett “vi mot världen” tankesätt. Dels hjälper det kollegorna att arbeta för varandra och dels för att vara lojala mot sin organisation.

Ensam är sällan starkast. Sällan kan en person i ett lag vinna självständigt. Support av olika slag bidrar till framgång. Detta inkluderar de som finns inom organisationen – personalen som håller rummen rena, cafeteriapersonalen som förbereder och serverar mat, de som är ansvariga för material och utrustning och de som sköter ekonomin.

Det omfattar också många externa människor som ofta går obemärkta förbi. Till exempel de som får idrottslaget till arenan, de som sköter bokningar av hallar eller planer, de som är domare eller de som tränar ungdomslag. Om alla dessa människor inte genomförde sina uppgifter skulle ett arbetslag inte kunna fungera ordentligt. De bakom kulisserna som gör de “små sakerna” behövs för att hålla en idrottsorganisation på rätt spår och de kommer anstränga sig extra för ledare och andra medarbetare som är artiga, respektfulla och tacksamma för dem. Omvänt kommer personal inte att få lika mycket hjälp från dem bakom kulisserna som behandlar dem dåligt. Det är därför som en ledare ska göra det klart för alla att, oavsett vart de befinner sig, måste laget behandla andra som de vill bli behandlade själva.

Sportidealistens lärdomar

Att bedriva en framgångsrik idrottsorganisation är inte lätt. I detta inlägget har fem regler som jag tycker är kärnan i ett framgångsrikt arbete, tagits upp, vilka är: kunskap, mänsklig överlägsenhet, behålla individer, förberedelser och stöd.

  • Regeln om kunskap

Det kan tyckas mycket grundläggande, men det ses ofta som överraskande. För att lyckas i någon bransch behöver varje ledare, tränare eller medarbetare ha kunskap om både sporten de är i och förstå människor.

  • Regeln om mänsklig överlägsenhet

Den bästa möjliga utrustningen eller teknologin är värdelös om inte en verksamhet har rätt personal som använder den. Oavsett utrustning du har som hjälp, måste du i slutändan lita på ditt folk för att få någonting gjort.

  • Regeln om att behålla individer

En anledning till vikten av att behålla sitt team är att det gör ont för en idrottsorganisation när den kunskap och erfarenhet som ligger i personens huvud går förlorad när de lämnar din verksamhet. Det tar tid att ersätta.

  • Regeln om förberedelser

Alla förbereder sig och varje stor ledare beskrivs “ha ett öga för detaljer”. En riktigt kompetent ledare förbereder sig för kriser innan de händer och är redo när kaos inträffar.

  • Regeln om stöd

En framgångsrik organisation behöver alltid externt stöd. Ingen uppnår framgång utan ett system byggt på stöd från andra. Det är därför många företag eller idrottslag skapar en kultur och en lagidentitet.

5 grundläggande regler för framgångsrika organisationer baseras i stor utsträckning på sunt förnuft. Men som vi alla vet; sunt förnuft är inte alltid vanligt!

Vad tror du? Vilken regel är din favorit eller har du ett eget förslag? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

7 min om rätt och fel

Lärdomar från planen

Lärdomar från en föreningskonsulent

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s