Välkommen till Peking

Nu har en ny vecka bearbetats och det har den gjort med en djup lättnad!

Måndagen var en skön mix av att kunn åka till Köpenhamn för lite möten och arbete för att sedan vid lunch åka tillbaka till Malmö och möta upp några studenter i klassen för att plugga det sista inför tisdagens tentamen. Tisdagen efter tentamen så begav flertalet av oss med lättnad till Lilla Torg och avnjöt lunch och därefter skönt häng på uteservering då vårsolen var framme!

Mer utöver denna lättnad så blev veckan mer lätt då jag hade ytterligare en examination som skulle lämnas in till fredagen och när den väl var inskickad så kändes man rätt fri. Det som kan upplevas stressande och intesivt kan i slutändan kännas värt mödan och ge en mycket tillbaka. Så med väl planering till sina arbeten och möten och med olika uppgifter varje vecka så finner i alla fall jag en go balans som gör ens vardag varierande och utvecklande.

Skön premiär av LA-conversen och sedan en premiär av shorts och t-shirt under en power walk!

LA ConversePower Walk Träning

Dessutom hade vi på fredagen firande på Tonsser som kommer flytta till nytt kontor och firandet gjordes såklart med klass.

Champagne Skål

Sist men inte minst på veckan så är man äntligen uppdaterad!

iPhone 6s

Tillbaka till min tidigare resa så hade jag senast berättat om sista tiden i Australien och nu var det Kina och Peking som gällde.

Lördagen blev en lugn dag, då jag gick upp och försökte byta till hotellet där jag och min bror, Markus skulle spendera resten av tiden i Peking. Men som sagt, språket är lite svårt så jag försökte få hjälp att få taxi dit men det tog ett tag innan hotellpersonalen kunde lösa att en snubbe på hotellet kunde köra mig. Sedan var jag framme vid hotellet, Sha Tan och jag kunde nu äntligen bara ta det lugnt och försöka koppla upp mig. Men jag var hungrig och det är finns ett ställe man kan alltid kan lita på för internet och mat oavsett vart i världen du befinner dig i och det är donken. Haha, ja det skulle också hittas ett först. Så jag kollade upp vägen dit och försökte mitt bästa och till slut var jag framme men redan under denna stund samt från skjutsen igår och idag så har mer kulturkrockar skett. Ingen använder bilbälten i Kina och majoriteten av bilarna är svarta med tonade rutor ända fram till backspeglarna. Folket kör som de vill, utan bälten, väntar inte på gående, tutar och kör runt, samma med cyklisterna.

Så här såg mitt första hotellrum ut med de klassiska hotelltofflorna men också med tandbortsar och tandkräm, vilken lyx!

IMG_3209IMG_3211IMG_3210

Det var lite kontrast nu med vädret. Jag lämnade ett varmt och skönt Sydney mot ett kallt kallt Peking så på med den orangea jackan såklart!

IMG_3199

Detta är usikten från hotellet jag och min bror bodde på. Detta är även en klassisk bild av en vanlig gata i Peking.

IMG_3212

Väl på donken för att beställa så drar man inte upp och ner på automaterna som i Australien utan här swipar man vänster. Menyn är självklart annorlunda med. Jag kunde inte heller betala med kort om jag inte hade ett specillet Union Pay kort. Så överallt är det kontanter som gäller Kina.

Något jag inte heller hade tänkt på var att många internetsidor är blockade i Kina som Google, Facebook, Instagram mm. Jag lyckades dock kommunicera via iMessage med min bror och genom Whatsapp med vänner men min email är gmail så det gick inte att nå. Jag försökte använda Bing och Yahoo istället för att söka efter något sätt att låsa upp tillgången till sidorna, men det var svårt att hitta rätt.

IMG_3213

Dessutom som vanligt är det kulturanpassningar som behövs för McDonalds för olika länder som dessa burgare och tillbehör.

IMG_3214IMG_3202IMG_3201

Det slutade med att jag drog hem efter ett tag, tog ut mera kontanter och köpte med mig sushi och gick hem för att spendera resten av kvällen på rummet och hitta rätt VPN-tjänst för att fixa tillgång till tjänster som Google mm, samt att läsa om vad och när vi skulle göra saker i Peking.

Efter ett tag kollade jag igenom TV:n och seriöst så var det ca 250 kanaler varav 3 var engelska. Som tur var en av dem HBO, så det gick några schyssta filmer jag kunde kika på under tiden jag försökte lösa VPN för min dator och mobil. Vid 3 på natten hade jag löst VPN-nyckel till min iPhone men dock utan tillgång till Instagram men datorn funkade fortfarande inte.

IMG_3215IMG_3216

Trots alla kulturkrockar så var det ju äntligen högertrafik igen.

Söndagen började med att jag blev väckt av städning, men sedan fortsatte jag med VPN-letandet, jag hade från dagen innan hittat en tjänst för ca 60 kr för en månad men försökte få hjälp av dem med min dator och Instagram för iPhonen. Till slut grejade de det och jag kunde till slut ha tillgång till allt igen. Därefter kunde jag kolla upp mer från Tripadvisor för Peking gällande allt från sevärdheter och mat, Tripadvisor är seriöst en räddning när man är i ett land som Kina där de har dålig engelska.

Till slut kom min bror dit, vi var båda för första gången i Kina och tillsammans och där skulle vi vara under jul och därefter skulle vi till Tokyo för nyår!

Vi drog iväg för lunch på något ställe i närheten av vårt hotell och det var en skum inredning men ja vi fann mat och hade varandra. Jag beställde en stark maträtt och även servitören sa att den var verkligen stark, men envis som jag var så ville jag ändå ha den. Jag kan ju säga det att den var verkligen stark men den gick ner, sen testade jag även en kinesisk öl, Tsingtao, en ljus och lätt öl som gick ner.

Resten av kvällen blev chill och planering på rummet för vår kommande stund i Asien.

IMG_3240

Ha det fint!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s