Hutongerna och

Då har en ny vecka körts igenom med väldigt mycket arbete. Dels på Tonsser så har både vi som ett team och jag utvecklats och det är något jag känner vi gör varje vecka, vilket är väldigt viktigt för framgång. Själv så skapar jag med miljön runt om mig en utmanande men lärorikt omgivning där det ständigt eftersträvas förbättringar. Visst kan visa mål kännas tuffa men om du inte sätter en hög ribba så är det svårt att utvecklas på starkaste sättet.

Utöver ständigt jobb så har jag samtidigt fullt upp med mitt examensarbete som handlar om idrott och integration med mitt fokus på fotboll och dess syfte med integrationsprojekt. Det känns väldigt spännande, men är tufft att få ner på papper.

Veckans lärdom får bli att hålla dig skarp med 1 minuts tänketid varje dag så inget stressas fram vid så fartfyllda dagar.

Nu tillbaka till sista tiden i Kina där jag senast visade min julafton.

Juldagen blev besök till det Himmelska templet. Men först hade vi en klassisk asienfrukost på Starbucks. Alltid bra kaffe och goa mackor med värme och lite WiFi såklart.

Lite mer om det Himmelska templet finns här!

Vi gick runt detta gigantiska område och fick uppleva intressant historia och kulturella upplevelser. Det var dock rätt kyligt denna dag så efter ca 2 timmar vandrande så var vi ändå inte varma och istället för en lång promenad tillbaka till hotellet igen som vi tänkt så tog vi en taxi. Fördelen med Kina och transport är att taxi kostar nästan ingenting och när vi kom hem så tog jag på mig lite mer och tog en kaffe innan vi skulle ta oss till en samlingsplats för en gratis stadsvandring som vi bokat in oss på. En skön kille som heter Leo som jobbar för Beijingwalkingtours och erbjuder gratis stadsvandring 4 gånger i veckan. Vi bjöds på en berikad historia om Kina och fick se hur det är med Hutongerna i Kina och dess definition, samt hur man läser utanför dörren om vad det är för familj som bor där. De har x antal trappsteg och en sorts trumma eller drake eller något utanför dörren som säger om personen varit i militären eller är akademisk osv. Vi gick även förbi klocktornen och avslutade sedan touren vid det populära områden vid sjön Ho Hai.

IMG_3906IMG_3911IMG_3916IMG_3918IMG_3917IMG_3919IMG_3929IMG_3934IMG_3937

Bland alla hutonger fick vi en väldigt speciell och cool upplevelse där vi träffade en mästare av klass, en Cricket (syrsa) Master.

Här finns en skön artikel om honom!

Bilden nedan är exempel på hur det ser ut för dem som bor i Hutonger, allt är väldigt trångt. Hutonger är alltså husområden med vägar mindre än 9 m i bredd.

IMG_3941

Här har vi vägning av sina syrsor som ska fighta.

IMG_3942

Här är skålen för parningsdags.

IMG_3943

Så inreder man med mat-och vattenskålar och ett hus.

IMG_3944

Gubben hade även dödkistor till dem.

IMG_3945IMG_3947IMG_3978IMG_3976

Kväll vid Ho Hai sjön!

IMG_3957IMG_3954

Vi lärde oss väldigt mycket och ska ni till Peking så rekommenderar jag varmt att göra detta. Därefter skulle vi på 10 rätters middag på topprestaurangen via Tripadvisor, Black Sesame kitchen. Speciell restaurang som är för ca 12 gäster runt ett bord. En avsmakningsmeny som erbjöd allt från Kina. Fantastik upplevelse där man möter nytt folk och äter typ hemlagad mat och det var rikligt med mat och dryck.

IMG_3974IMG_3975IMG_3972

Lördagen blev ett besök på Lamatemplet. Vi hade gott om tid denna dag och såg till att ta det lugnt och gå fram och tillbaka till templet som tog en stund. När vi kom dit så gick vi in och fick gratis rökelsepinnar som man sedan går och tänder på och ber. Det var verkligen fridfullt där inne och många tempel med olika Buddha- och gudstatyer. Dessutom fanns det en gigantisk gudstaty på 18 meter i längd men på grund av respekt så har jag inte tagit bilder på de olika statyerna. Därefter gick vi hemåt och packade i ordning en del för på söndagen skulle vi till Japan och Tokyo. På kvällen gick vi ut och käkade sjukt goda dumplings.

IMG_3959IMG_3963IMG_3966IMG_3970

En sjukt trevlig vistelse med mycket historia och annan kultur som man fått lära sig. Har du inte varit i Peking förut så kan det rekommenderas, men se upp för mycket annorlunda beteende och framförallt att gåendes är sist i hierarkin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s