Mänskliga rättigheter i världens största sport 2024

Trots att vi är inne på 2017 så kommer det dröja ytterligare 7 år innan världens största sport har mänskliga rättigheter på riktigt!

Ja detta är såklart glädjande att det kommer ske men på tok för sent. Hur kan vi inte inom fotbollen som finns i stort sett överallt inte ha haft bättre fokus på människans rättigheter?

Så här sa UEFAs president Aleksander Čeferin gällande denna milstolpe:

The protection of human rights and labour rights is of the utmost importance for UEFA. It was imperative for us to introduce specific articles on the respect and protection of human rights in the bidding requirements for all of our competitions. From now on, bidding nations will have to adhere strictly to these articles in the framework of the organisation of all our tournaments and finals.”

För första gången någonsin så kommer alltså buden för EM innehålla kriterier för mänskliga rättigheter. Kriterierna är baserade på FNs “Guiding Principles on Business and Human Rights” och andra FN konventioner och and utvecklade i nära samarbeten med Sport- och rättsalliansen. Även antikorruption är inkluderat som ett krav. Ja detta är skönt att läsa men borde inte detta vara en självklarhet oavsett vilken sport eller aktivitet vi pratar om? Aja du hittar mer info om du vill läsa vidare nedan.

Mer om detta hittar du här.

Vad vi kan ta med oss från detta är att mänskliga rättigheter är ett måste och något som borde vara ett krav inom sporten men även världens största sport, fotboll, har stora problem här så när du nästa gång gör något arbete så bör mänskliga rättigheter vara en självklarhet i arbetet. Har du inte kompetensen inom det så kolla runt inom ditt nätverk, för det är detta som är så fint, vi kan samverka över gränserna, så till nästa gång kanske du har koll på vem i ditt nätverk som har koll på mänskliga rättigheter?

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter nedanför på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

7 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s