Vad är bättre än AR (förstärkt verklighet)?

Snapchat lins sportmarknadsföring engagemang

Tror du på förstärkt verklighet (på engelska: Augmented Reality)?

Jag vill hävda att du kommer se mer av AR från ett mer engagerande perspektiv. Varumärken kommer om de är smarta nog att skapa bättre förhållande med existerande och potentiella kunder.

Men vad är Augmented Reality?

Enligt ARSverige är Augmented Reality eller förstärkt verklighet som det kallas på svenska när man tillför information på realtidsapplikationer. Med AR så tillför man information (text, bilder, 3d-animationer etc.) till det användaren ser i sin omgivning via någon typ av skärm (Det kan vara allt från glasögon till tv-skärmar). Ett populärt område där AR används är inom spelindustrin, du kanske känner till Pokemon GO? Exempel på hårdvara som använder AR är EyeToy och Kinect. Då filmas användaren och spelet applicerar 3d-animationer som användaren kan interagera med i realtid.

 

Kanske lite hastigt men ändå sant med följande svar: Vilka sammanhang har redan mobilen som en naturlig del i? Jo sportens värld!

Vart vill jag komma med detta inlägg är att jag såg en video på LinkedIn häromdagen och det är långt ifrån ett störande och jobbigt marknadsföringsmeddelande och tack för det! Videon som kommer längre ner är mer ett roligt och interaktivt sätt som ett varumärke kommer in i människors medvetande. Det jag pratar om är Snapchat och deras linser. Om du inte är familjär med Snapchat så är det en social media i likhet med Instagram där du kan ta bilder och videos och skicka till vänner som bara visas en kort stund. Dessutom till detta så kan du i dina bilder eller videos du skickar, även skriva på bilden/videon eller klistra in en emoji. Men du kan även använda olika filter eller så kallade linser som att till exempel få hundöron och en hundtunga. Ja, för dig som är ny till detta så låter det kanske knasigt. Men tillbaka till veckans spaning, så kan du med Snapchat interagera med dina vänner på ett kul sätt. Som varumärke så vill man nå ut genom mediabruset och då kan Snapchat vara ett bra sätt inom sportsammanhang att nå ut till nuvarande och potentiella kunder.

Fördelen med följande exempel är att sponsring via Snapchat linser delas av användarna och således blir det mer äkthet i budskapet. Runt sportevenemang händer mycket och vi gillar att dela med oss av händelser och såldes kan det vara kul med följande video att se den på sportarenor.

Detta är något nytt som Snapchat gått ut med, en så kallad 3D-World Lenses.

Enligt Snapchat och data från Nielsen så ökar den genomsnittliga sponsrade linsen reklammedvetenheten med nästan 20 %. Dessutom så ökar varumärkesmedvetenheten med 6.4 %. Vidare så tas det 3 miljarder Snaps varje dag, vilket blir en biljon bitar av innehåll varje år!! Enligt Snapchat har bara linsen med hunden enligt nyligen nämnda mönster genererat i 7 000 års användande, wow!

Varför är detta viktigt?

Om det tas så många Snaps dagligen idag, vart kommer vi vara om några år? Att interagera med teknik som AR och denna 3D-lins kan skapa nya relationer mellan varumärken och i detta fall, alla Snapchatanvändare. Förmodligen är detta bara början och det skulle inte förvåna mig om Instagram kommer med liknande teknik så som de härmat Snapchat med Stories. Ett reklambudskap behöver inte vara tråkigt längre, utan med denna teknik så skapas en möjlighet att leka och interagera med varumärken. Dessutom blir det en word of mouth på ett intressant sätt!

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Vore kul att få veta dina åsikter. Du får gärna mejla (jakob.wikenstal@gmail.com) eller kontakta mig på sociala medier (Twitter, LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar mina uppgifter längst ned på sidan.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s