Unikt samarbete (på låstas?)

FIFA Coca Cola influens samarbete sportidealisten

Har du känt ibland att nya samarbeten är svåra att skapa eller har svårt att komma på bra idéer hur den potentiella samarbetspartnern ska lockas för att vilja samarbeta? I detta inlägget handlar det om ett unikt samarbeta som vi alla kan dra lärdomar från.


Snapchat lins sportmarknadsföring engagemang
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: Vad är bättre än AR (förstärkt verklighet)?)

Trovärdig kommunikation

Speciellt inom sportens värld kan atleter vara en bra kombo att samarbeta med och använda som influenser. Oftast bidrar idrott och kanske främst atleter med positiva och starka värden. Dessutom kan atleter fungera om en trovärdig kommunikatör och även redan ha en grupp av följare som kan vara intressanta för ett företag att kommunicera till.

Fotbollsproffs som Alex Morgan (spelar i Olympique Lyonnais) och Cristiano Ronaldo (spelar i Real Madrid) har arbetat med Coca Cola. I Coca Colas fall har de skapat värde och engagemang med både sina nuvarande och potentiella kunder med hjälp av influenser som Alex och Cristiano.

Dessa två fotbollsspelare Alex och Cristiano finns även som karaktärer i världens populäraste fotbollsspel FIFA, som har över 3.5 miljoner dagliga spelare i över 190 länder. Det är inget nytt att du eller jag skulle kunna spela en fotbollsmatch med fotbollsspelare på FIFA. Men från förra året lanserades ett nytt spelläge, the Journey, där alla kunde testa på känslan att vara en okänd (en låtsasspelare som heter Alex Hunter som inte finns på riktigt) spelare som inledningsvis i spelläget är en talang och blir så småningom ett fotbollsproffs på FIFA. Det kan vara en kul funktion att få känna på hur det kan vara som ung fotbollstalang och bli känd. Så vem som helst leva sig in i en virtuell atlets (eftersom det är en fiktiv person som bara finns på FIFA) liv av att spela matcher, vara med om övergångar till andra klubbar m.m., vilket blir väldigt realistiskt för en fotbollskarriär.

Utifrån denna bakgrund ska du här få läsa om det unika samarbetet som har nyligen skett och som bidrar till nya kreativa lösningar på samarbeten. Det är nämligen så att Coca Cola har tagit deras influens-marknadsföring till en ny nivå, till den virtuella världen. De har skapat ett samarbete med Alex Hunter!

Matt Wolf, VP of Entertainment, Ventures & Strategic Alliances, the Coca-Cola Company:

“This is an exciting brand innovation. Signing Alex Hunter puts Coca-Cola at the intersection of gaming and brand marketing within the most popular franchise sports game in the world.”

Första gången någonsin kommer Coca Cola använda sig av en virtuell atlet som kändis och influens!! Här ges en inblick i produktplaceringen men för att se bakom kulisserna av videon, se längre ner.

Påminner videon om något? Det är nämligen så att Coca Cola har gjort liknande i verkligheten men moderniserat slutet, notera vad pojken får som tack.

Matthew Prior, creative director, EA Sports:

“When you reach the top level of the sport, it’s no longer just about kicking the ball. With the Journey’, we’re giving fans an authentic look at all sides of the game – from the arena, to the world of agents, sponsorship deals and more. And with Coca-Cola playing such a key role in the world of football, led by its FIFA World Cup sponsorship, this brand partnership made sense.”

Detta säger något av esportens (även kallat e-sport) betydelse idag enligt mig. Esport har en stor och engagerad och global publik. Tankarna flyger redan iväg att om vi sett olika situationer i verkligheten förr som med Coca Cola, så kan vi möjligen bara sett början på en modern och virtuell uppdatering

Dessutom gör berättelsen i spelläget att Alex Hunter skriver på för Coca Cola spelet bara mer realistiskt, sett till att stjärnor som Alex Morgan och Cristiano Ronaldo gjort det själva.

Ett intressant samarbete som utgår från en atlet som inte finns på riktigt. Lägg även till ett verklighetsperspektiv med att Alex Hunter även finns på Coca Colas burkar, dock i begränsad upplaga i Kanada, USA och Mexiko. Genom att köpa dessa burkar så finns det en kod som ger exklusivt innehåll för FIFA och spelläget med Alex Hunter.

FIFA Coca Cola unikt samarbete sportidealisten

Slutligen för att ytterligare peka på detta samarbete och dess styrka så skapade EA (som står bakom FIFA) i juni ett twitterkonto (@MrAlexHunter), som redan har 55 600 följare. Nyligen twittrade Alex Hunter en teaser om reklaminspelningen med Coca Cola.

Sportidealistens lärdomar

För det första så finns det stora fördelar att inte använda riktiga människor som influenser. De virtuella är riskfria på så sätt att de troligtvis inte kan bli arresterade för fortkörningar, köra bil alkoholpåverkade, vara utpekade i tidningar eller andra skandaler.

Självklart finns det risker att det inte känns äkta, men med detta virtuella samarbete så kan båda parter kontrollera allt på ett annat sätt. Att de dessutom lagts till en aspekt från det verkliga livet i det virtuella, kan kompensera bristen av en äkta fotbollsspelare.

Främst är detta exemplet ett ytterligare bevis på storytelling, att skapa ett engagemang genom något människor bryr sig om, att låta fans/användare interagera med innehållet.

Frågan är om virtuella atleter är det nya? Är Alex Hunter starten på framtidens influenser? Oavsett så känns det spännande att följa denna utveckling.

Som lovat så kommer även här videon bakom kulisserna av Alex Hunter och Coca Cola.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Influencer som tröjsponsor

Digitala trender 2.0

Framtidens sport är här för att stanna

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s