OTT, vad är det?

Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb OTT

Har du märkt av att många pratar och skriver om OTT? OTT är ett snabbt växande begrepp när det kommer till sport och livesändningar. Några av fördelarna som du kommer läsa nedan är kostnader, möjligheter till fler fans och mer information om vilka som tittar på sport.

Oftast är det män som syns när du kollar sport på Tv:n eller en mobil enhet via en streamingtjänst. I förra inlägget som du hittar här, skrev jag att livestreaming är en lösning till att lyfta upp damidrottare till att synas mer bland alla sporter som sänds. Frågan är vad OTT har med detta att göra?


Kvinnors sportroll Sportidealisten SportJobb IdrottsJobb Idrottsvetare SportManagement
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Kvinnans sportroll)

OTT

OTT står för Over the Top, vilket innebär streamingtjänster som är live och direkt kopplat till slutanvändare. Den klassiska livesändningen via Tv:n erbjuder således en sport som “majoriteten” vill se. OTT kan erbjuda sporter för olika målgrupper, så länge det finns någon som kan sända matcherna. Du kanske har hört talas om att Facebook, Twitter, Amazon eller Twitch. De alla erbjuder alla live-on-demand och kan sälja en sändning för just en match, till skillnad från en Tv-kanal eller kabeloperatör som erbjuder många olika program eller kanaler för ett dyrare pris.

Varför behövs OTT?

Lite som jag var inne på här ovan eller i föregående inlägg, så har exempelvis damernas idrottare eller andra sporter som till exempel brottning inte lika mycket synlighet via Tv-kanaler. Jag skulle anta att du själv kan se en fotboll- och ishockeymatch i herrligor på Tv:n, lite när som. OTT kan leda till att intresset till och kunskap om andra sporter och vilka som är idrottare är mindre än fotbollen och ishockeyn.

Sportidelisten SportJobb IdrottsJobb Sport Management Idrottsvetare Sporttrender Idrottstrender Lärdomar Nyhetsbrev
Missa inte nyhetsbrevet varje månad som ger dig nyheter och lästips från idrottsvärlden.

OTT-plattformar

Streaming av sport bara växer. 2005 var 14 av 100 streamingtjänster med OTT sportevent i USA och 2015 var det 93 av 100 för sport. Under slutet på sommaren kom nyheten att Strive skulle börja sända den spanska och italienska högsta fotbollsligan. Det som är spännande med detta är att det är en OTT-plattform och kostar cirka 80 kr/månad istället för Viasats Viaplay för cirka 400 kr/månad. Viaplay är bra, fast de erbjuder så mycket sport som jag inte är intresserad av, vilket gör att Strives fokus på två fotbollsligor gör prisskillnaden och OTT ännu bättre. Dessutom nu i dagarna publicerades en nyhet att damernas tennis i USA fått sin egna OTT med Tennis Channel. Dessa är bara några få exempel, fler och fler OTT-plattformar tar mark och bli det självklara sportsändningsvalet.

Sportidealistens lärdomar

Varför är OTT viktigt att ha koll på och vad kan vi dra för lärdomar från detta? Kort och gott är det tre saker som kan bli till lärdomar.

  1. Det har aldrig varit lättare att visa upp din sport. Istället för att förlita sig på att en av de klassiska Tv-kanalerna eller sportkanalerna ska visa upp din sport, kan du exempelvis använda Facebook och sända live.
  2. Med OTT-plattformar kan en global publik nås på några sekunder. Fördelen med OTT är att sportevent inte behöver säljas in till de lokala TV- och sportkanalerna i varje land. OTT underlättar att nå ut till en global publik direkt.
  3. OTT kan hjälpa till att förstå vem publiken är. Att någon tittar på TV kan samlas in som datainformation, fast med OTT-plattformar kan datainformation även visa upp vem som tittar (utifrån demografi) och hur de tittar på sändningen.

Är du nyfiken på hur du kan hjälpa din sport att växa och bli sedd bland folket så är SolidSport ett exempel på hur du kan streama sport.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Två saker som tar din organisations Facebook till nya nivåer

Nytt sätt att sprida favoritlaget!

Digitala trender 2.0

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s