Kvinnans sportroll

Kvinnors sportroll Sportidealisten SportJobb IdrottsJobb Idrottsvetare SportManagement

Nyligen delades pris ut till årets fotbollsspelare enligt den internationella fotbollsorganisationen, FIFA. Dessutom har även de stora fotbollsturneringarna med bland annat Champions League dragit igång för damer och herrar. Detta kan tyckas vara kul för alla fotbollsspelare och klubbar som deltar. Däremot är det stort glapp i lika villkor mellan damer och herrar. Detta är vad veckans inlägg handlar om, häng med på kvinnans roll i sportens värld.


Sportidealisten Sport Management Idrottsvetare SportJobb IdrottsJobb EASM
(Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar den här: Vad händer på en av världens största Sport Management konferenser?)

Världens bästa fotbollsspelare

För tre år sedan genomfördes och delades utmärkelsen för världens bästa fotbollsspelare ut av en fransk tidning (France Football) tillsammans med FIFA. Denna utmärkelse kallas för “Ballon d’OR”. Detta pris anses av många som det mest hedrande priset av alla för en fotbollsspelare. Under de senaste tre åren har France Football och FIFA delat upp sig, där France Football delar ut Ballon d’OR och FIFA delar ut egna utmärkelser. I veckan utsåg FIFA sina utmärkelser medan den stora utmärkelsen Ballon d’OR presenteras 3 december.

Det låter väl kul? Fast här är vi (oftast män) oftast förblindade av att det inte ser likadant ut för de kvinnliga fotbollsspelarna. Som Fotbollskanalen skriver: Ballon d’Or har delats ut till världens bästa manliga sedan år 1956. (—) Men en kvinna har aldrig tilldelats utmärkelsen – men det kommer nu äntligen att ändras.

Vi har alltså spelat fotboll år efter år men aldrig uppmärksammat att det finns både damer och herrar som spelar fotboll? Tänk alla barn som växer upp och vill bli den bästa fotbollsspelaren som finns. Ja, då har det bara funnits en herrspelare om förebild. Vad säger det till samhället, “är du en ung tjej, så finns det ingen världens bästa fotbollsspelare för dig sen”? Eller vadå?

Från och med i år blir det äntligen ändring på detta. Ballon d’OR ska även delas ut till en kvinnlig fotbollsspelare. Det är på tiden att Ballon d’OR ska delas ut till båda könen, vilket kan uppmana våra ungdomar, både pojkar och flickor att de har lika villkor att idrotta och kunna bli den bästa.

Kvinnors sportroll Sportidealisten SportJobb IdrottsJobb Idrottsvetare SportManagement

Lika villkor?

USAs damers fotbollslandslag spelade i slutet på 1980-talet med redan använda matchtröjor. Inte nog med detta, när de vann VM 1991 vann de varken en pokal eller prispengar, de vann bara ett handskak som pris. Samtidigt vann herrfotbollens världsmästare 1986 26 miljoner dollar. Det dröjde till 2007 innan FIFA började att fördela ut prispengar till damernas världsmästare. För tre år sedan, 2015 vann damernas världsmästare 2 miljoner dollar, vilket är bättre än ett handskak. Däremot, jämförs detta med 1986 eller för den delen herrarnas VM 2014 som hade en prispeng på 35 miljoner dollar, så är det ett för stort glapp!

Ett annat exempel på att glappet är för stort är fotbollens Champions League för damer och herrar. Fotbollskanalen gick nyligen ut med följande: Förra året startade Sigma Group projektet Segerpotten, vars syfte var att samla ihop pengar till den damallsvenska segraren. Sedan gick även Elitfotboll Dam (EFD) ut med att de skulle bidra med 200 000 kronor till årets segrare. Segerpotten är ett sätt att lyfta orättvisorna mellan herrarna och damernas Champions League. För herrarna är Champions League en stor ekonomisk vinst oavsett.
Som alla kanske inte vet så är Champions League en förlustaffär för damerna där FC Rosengård behöver gå långt i turneringen för att ens gå någorlunda jämt upp ekonomiskt. Då ska det dessutom nämnas att det ekonomiska stödet dubblerats från förra året.

Bra för kvinnors idrottande

Andra saker som äntligen händer är att kvinnor får gå på fotboll i Saudiarabien. Finlands herrlandslag bantar sina bonusar rejält för damernas skull – stolt lagkapten, Tim Sparv vill stödja kvinnliga kollegernas vardag. Premier League-laget Brighton, är de första i ligan att erbjuda gratis hygienprodukter till sina kvinnliga fans och nu har fler lag hoppat på samma erbjudande.

Kvinnornas sportroll växer och enligt en rapport i Storbritannien ser intresset för damernas sportande ut som följande: Fans som är mer benägna att titta på damer i samma sport som män är för friidrott (87%), tennis (83%), cykling (72%) och ishockey (71%) och för fotboll och rugby var det 38% respektive 36%.

Enligt samma rapport finns två faktorer som kan hjälpa kvinnans sportroll, “Firstly, that they are increasingly interested in women’s sport, but secondly, they need more data to help them make a case for investment”. Alltså det finns ett stort intresse att kolla på damers sportande, fast det behövs mer data och statistik, vilket tar tid.

Vill du lära dig mer om hur man kan öka kvinnors sportroll via fotboll, se videon nedan.

Sportidealistens lärdomar

Kvinnors roll i sportens värld har inte varit enkel eller haft samma förutsättningar som männen. Ofta kan man läsa sig till att “sport är skapad av män, för män”. Jag tycker att vi oavsett vem du eller jag är, ska ha lika villkor och hjälpa varandra. Att delta i en idrott är inte bara en fråga om jämställdhet, det stärker även ens personliga utveckling och självförtroende. Kan vi därför hjälpa fler kvinnor till samma möjligheter som männen så kan vi stärka kvinnors självförtroende och skapa fler förebilder.

Kvinnans sportroll utvecklas och intresset att titta på damers sporter växer. Dock är det stor konkurrens när det t.ex. gäller att se på damfotboll på TV. En lösning för framtiden är att fler och fler ser sport live via en streamingtjänst, så sänd mer damsport där. Det krävs att vi gör det så enkelt som möjligt för att kunna se på sporter med kvinnliga idrottare oavsett vart du befinner dig.

Vad är dina tips och förslag till bättre villkor?


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Kunskapen om inkludering

Inte bara idrott, även annat (Del ett)

Är idrotten jämställd?

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

5 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s