Kan framtidens kvinnor bli idrottsproffs?

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning jämställd idrott kvinnor damidrott damfotboll damsport

Barn växer upp och inspireras av olika förebilder. Tänk dig alla pojkar som växer upp och drömmer om att själva få stå och ta emot publikens jubel på de stora idrottsarenorna. Detta kan många pojkar tänka under sin uppväxt. Däremot flickor har inte samma realistiska tanke. Fast tänk om det vore likadant för flickor som pojkar? Tänk om flickor också kan se upp till den äldre generationen och se att kvinnor också får uppmärksamhet och stor publik. Det skulle definitivt inspirera till ett aktivt liv och precis som pojkar har det i dag.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning data optimering
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: Fem tips för optimering av data

Förebilder kan visa vägen

Ett citat som fångar in ämnet är O2s sponsoransvarige, Gareth Griffiths som förklarar deras engagemang med det engelska rugbylandslaget för damerna enligt följande:

You see these role models on telly and think ‘I could be a professional rugby player. I could earn a living playing for England’.

That would undoubtedly get more people playing at the grassroots and that’s really important for us from a brand perspective.

Däremot är det svårt att inspirera framtida kvinnliga ishockeyspelare om det inte finns ett landslag som i Sverige. Under augusti 2019 har Damkronorna, som ishockeylandslaget för damer kallas, anmält Ishockeyförbundet för könsdiskriminering. Skälet till detta är att de fått dåliga förhållande i avtalen med förbundet. De har bland annat fått dålig ersättning för förlorad arbetsinkomst (ja, förlorad arbetsinkomst, då majoriteten av ishockeyspelare på damsidan arbetar heltid och är landslagsstjärnor i jämförelse med herrarna) och reser med Finlandsfärja i stället för exempelvis flyg som herrarna.

Positiv utveckling på damsidan

Det finns mycket positivt också som hänt nyligen. Följande rubrik säger en del: Women’s World Cup: Record total audience of 28.1m watch BBC coverage. Dessutom meddelade det Europeiska Handbollsförbundet att under 2019 att det var en signifikant ökning för åskådare som såg på Handbolls-EM via digitala kanaler från mästerskapet 2018, när damerna spelade i Frankrike.

Det är inte bara från åskådarsidan som det hänt saker. På sponsorsidan har flera storföretag lyft blicken. Till exempel visade VISA vägen inför Fotbolls-VM 2019, när damerna återigen skulle spela ett idrottsmästerskap i Frankrike. VISA valde att sponsra lika mycket till damerna, som de gjorde till herrarna året innan.

Ett annat exempel med sponsorer är rugbyns VM, The World Rugby Women’s Sevens Series, vilket kommer utvecklas och bidra att fler sponsorer kan vara med på evenemanget enligt The Telegraph.

Den ständiga jämförelsen och mansdominansen

Nicole Hanselmann var med om en tråkig upplevelse när hon tävlade i ett cykellopp i Belgien under våren 2019. Ett lopp som var uppdelat mellan herrar och damer, där herrarna startade 10 minuter före, för att undvika krockar mellan klasserna. Fast, den som planerat tävlingen hade inte räknat med att damerna också är snabba. Förmodligen en man som planerat att damerna inte är lika starka och snabba som männen. Det som händer under loppet är att Nicole Hanselmann kommer ikapp herrarna. Fast hon blir konstigt nog tvungen att stanna upp 5 till 7 minuter, bara för att inte störa herrklassen. Sedan fick hon och hennes tävlingsklass fortsätta cykla vidare.

Kvinnoperspektiv eller kvinnans perspektiv?

Som idrottsvetare är det även intressant att ta del av en australiensk studie om idrottsforskningen gällande kvinnor. Några av slutsatserna och resultaten visade att i Australien representerar kvinnor endast 22% i styrelserna och 13% av alla VDs från mer än 60 olika sportorganisationer. En av anledningarna till detta menar forskaren är att kvinnor har en mindre chans att utvecklas inom de administrativa rollerna. Många organisationer hade regler och policys för jämställdhet, fast de implementerades sällan enligt vad som är bestämt.

I en artikel från The Telegraph ges ytterligare en intressant inblick av idrottsvetenskapens perspektiv på kvinnor. Artikelns rubrik lyder, “Caroline Criado Perez: How sports science is failing women”. Cirka hälften av världens befolkning är kvinnor och ändå, görs mest forskning på män av män. En av sakerna Perez skriver om är ett exempel om Göteborg stad, där de satsar mer på pojkar än flickor. Utav 150 miljoner som det kostar staden för hälsoskador som kan förhindras med hjälp av idrott så kommer cirka 110 miljoner från flickors skador.

Ett annat tecken på hur kvinnor glöms bort inom idrotten är att Nike inte stöttat kvinnor under deras graviditet, förrän 2019. Nike har kritiserats av flera kvinnliga atleter gällande sin försämrade sponsring när de är gravida och efter födseln. Kanske är det tack vare atleten, Alysia Montano, som bidragit till att Nike ändrat sin policy kring graviditet bland sina atleter. Alysia berättade till tidningen New York Times att när hon var gravid 2014 frös Nike hennes kontrakt, när hon berättat för Nike att hon var gravid. Nu verkar det som att Nike lärt sig en läxa.

 

Sportidealistens lärdomar

Med flera folkfester som Fotbolls-VM 2019 och Handbolls-EM 2018 i ryggen har en del flickor fått några smakprover på inspiration för framtiden. Det känns som att möjligheterna till att bli idrottsstjärnor och förebilder i framtiden har aldrig sett bättre ut än i dag. Fast än finns mycket kvar att göra.

Mitt i de positiva utvecklingarna av fler sponsorer, åskådare är det trots allt tråkigt att ett land som Sverige förlorat (spelare bojkottar landslaget just nu) ett helt landslag i ishockey, en sport Sverige alltid haft nära till hjärtat. Förhoppningsvis lär sig Ishockeyförbundet en läxa så som Nike gjorde och att videon ovan kan bli en inspiration till alla flickor där ute i världen.

I slutändan ser vi många positiva utvecklingar för halva jordens befolkning utifrån en sportslig kontext. Många kanske ser diskussioner mellan herrar och damer i sporter som en jämförelse. Fast, det ska väl ändå handla om de globala målen? Det handlar om ett jämlikt samhälle. Ett samhälle med lika förutsättningar, där både män och kvinnor, pojkar och flickor ska kunna bli en professionell atlet och förebild?

Vad tycker du? Känner du att du har lika förutsättningar som andra? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Kunskapen om inkludering

Är idrotten jämställd?

Kvinnans sportroll

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s