Fem tips för optimering av data

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning data optimering

Tidigt under 2017 var sport och teknologi fortfarande rätt nytt och spännande och i dag känns det mer självklart och som bra komplement till vardagens olika sysslor, som bland annat sport. Ständigt dyker det nu upp nya intressanta idéer och inspirationer runt om i världen. I detta inlägg går vi in på fem tips när det kommer till att utveckla sportorganisationer, med utgångspunkt mer data.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning Innovation NBA
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: De är världens mest innovativa inom sport

Sportteknologi kan förbättra sportorganisationer

Som följande titel låter: How can sports organizations use technology to better engage with their fans?, tänkte jag här lyfta fram huvudpoängerna, så håll till godo.

Victor Lamm som arbetar hos Microsoft inleder med följande fakta 2017:

Sportbranschen har konstant ökat sett till många faktorer, men framförallt gällande de ekonomiska faktorerna som han visar via AT Kearneys (en global konsultfirma) siffror. De professionella sporterna (vilka är de stora giganterna så som fotbollslaget, Manchester United och baseballaget Los Angeles Dodgers med flera.) är värda årligen cirka 800 Miljarder sek, vilket är en 100 % ökning på endast 12 år! Se mer via grafen nedan.

aaeaaqaaaaaaaacqaaaajgi1nzjjngy5lta3nzgtndi4yy1iztfhltljzmrkytzhogzkyw

Intäkter för sport

Fördelningen på intäkterna har dock sett liknande ut utan större förändring, vilka är: TV-rättigheter, sponsorskap, biljett- och gästservice och souvenirer och licenser.

Nya trender för att skapa intäkter och ständigt engagera sina fans kommer och går och dessutom blir vi mer uppkopplade och konsumerar mer tid för sport online. Länder under de senaste åren som USA, England och Spanien spenderar ungefär 2 timmar mer per vecka på sport jämfört de senaste åren. 85-90 % som ser sport gör det via smartphones eller surfplattor. Dessutom har även en hög procent runt om i världen ständigt sin smartphone eller surfplatta som “second screen”, när de ser på sport via TV:n (74% fans i Turkiet, 70% i Kina, 46% i Spanien och 45% i USA). Med second screen menas att du till exempel använder din smartphone samtidigt som du ser på sport på TV.

Sociala mediers inverkan på sport

Tillgängligheten för alla människor att connecta via sociala medier är större än någonsin. Mer än 187 miljoner twittrade om de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016 med #RIO2016. Dessutom var det 1.5 miljarder interaktioner på Facebook och över 50 miljoner som såg OS-klipp på Snapchat via live stories. Twitterkontot @ChampionsLeague hade 11.6 miljoner följare innan slutet på turneringen 2016 (bara finalen hade 9 miljoner tweets).

Tack vare dagens teknologi kan vi förstå oss på människan mycket bättre och speciellt sportmänniskorna, både fansen som sponsorerna och media. Det som gör allt möjligt i dag är att vi kan samla in data på ett helt nytt sätt och det är mycket enklare än vi ibland tror. Dock är datan bara nyttig om den används rätt.

Tips för optimering av data

Genom att samla in data och ta vara på den kommer du kunna i sportklubben att förbättra de nuvarande intäktskällorna (media- och sponsorrättigheter, biljetter, mm.), fast även skapa nya digitala plattformar.

Här är FEM tips för optimering av datan:

1.      Definiera en tydlig affärsstrategi, med mål och syfte med din marknadsföringskampanj eller rekryteringskampanj eller liknande.

2.      Identifiera datasystem som kan användas för att samla in och ta vara på datan (till exempel CRM-system som jag skrev om i förra inlägget).

Exempel på data att samla in: ha koll på frekvensen av biljettanvändning och senast besökta matchen, ha koll på kioskernas inventering och konsumtion.

3.     Rätt åtkomst och bedömning av den “rätta” datan baserat på din affärsstrategi.

4.      Omvandla den råa datan du samlat in till praktiska insikter. Här kan det vara bra att veta när det är som störst tryck på cafeteriaförsäljningen, eller när flest åskådare kommer in på arenan eller liknande. Detta underlättar för att till exempel anställa och schemalägga rätt mängd personal.

5.      Använd presentation- och visualiseringsverktyg för att kommunicera ut resultaten. Här finns bra verktyg så som Office365, Adobe Photoshop, Canva eller Prezi.

Sportorganisationers ledare bör också kontinuerligt följa sportbranschens bästa praxis när det gäller databaserade möjligheter till samarbeten och innovation. Här finns många bra tips till hemsidor att hålla koll på så som:

Sportidealistens lärdomar

Vad innebär det att teknologiska lösningar blir mer av vår vardag och hur påverkar det sportens värld? Utifrån vad data och second screen har tillfört de senaste åren kan lärdomarna resultera i tre slutsatser:

  • Vi går mer ifrån en TV till en second screen när vi tittar på sport
  • Vi alla vet mer om sport (mer statistik, mer sociala media och information är väldigt tillgängligt och delas ofta)
  • Milleniegenerationen (födda sent 1970-tal eller tidigt 1980-tal till tidigt 00-tal) är mer komplexa och de vill upptäcka, skapa, redigera och dela innehåll och nyheter, inte bara konsumera. De vill äga och vara med innan, under och efter innehållet som händer kopplat till ett idrottsevenemang som till exempel en fotbollsmatch.

Vill du som dagens ledare inom din sportorganisation eller vill du som en framtida ledare hålla koll på de senaste nyheterna och trenderna inom sport så håll utkik hos Sportidealisten så kommer nytt blogginlägg nästa vecka och varje månad kommer ett gratis nyhetsbrev.

Framtidens konsumering kan mycket väl optimera både sportorganisationen som åskådare eller vad sägs om Microsofts HoloLens!

 

Har du ett eget förslag på en innovativ verksamhet inom sport? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

Unik fansaktivering

Vad händer på en av världens största Sport Management konferenser?

Ett tips till intäkter för idrottsföreningar

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

9 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s