4 tips till ett bra personligt brev

Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning CV Personligt brev Karriärtips drömjobb

Här kommer fortsättningen på förra veckans inlägg om tips till drömjobbet. Förutom att du skapar och skickar in ditt CV när du söker jobb är det oftast det personliga brevet som du får möjlighet att presentera just dig. I detta inlägg ska jag dela med mig av mina fyra tips till ett bra personligt brev.


Sportidealisten Lediga Sport Management Jobb Idrottsvetare Lediga SportJobb Lediga IdrottsJobb Sportkarriär Jobba med sport Sportutbildning idrottsutbildning CV Karriärtips drömjobb
Missade du förra veckans inlägg? Ingen fara, du hittar det här: (5 tips till ett bra CV

Innan du läser vidare vill du kanske börja med att hitta ditt drömjobb? Då vill du nog läsa 2 tips för dig som letar efter drömjobbet.

Fyra tips till ditt personliga brev

#1

Till att börja med, tänk på att den som läser din jobbansökan troligtvis har begränsat med tid att ägna till varje ansökan. Det kan vara så tufft som att det är 25-30 sekunder det handlar om att göra ett första intryck till läsaren. Särskilt gäller denna tumregel till tjänster som många söker. Därför gäller det att du gör din ansökan konkret, kortfattad, lätt överskådlig, lockande och lättförståelig. Allt för att underlätta för den som läser din ansökan.

#2

Som det låter, det personliga brevet handlar om dig. Det är din möjlighet att “sälja” in dig själv. Samtidigt som att det ska vara kort och koncist, ska det också väcka intresse för dig som person och få dig att vara den rosa elefanten i rummet bland de andra sökande. Det är ett personligt brev, fast inte ett privat brev. Således, ska du vara personlig utan att bli för privat. I jämförelse med ditt CV är detta forumet du kan berätta om saker som inte tas upp i ditt CV. Var försiktig att använda klichéer och floskler, undvik dem helst helt och hållet.

#3

Titta inte för mycket bakåt i tiden. Även om du ska kunna berätta vad du gjort tidigare för att väcka intresse till nytt jobb handlar det inte bara att titta i backspegeln. Tänk även på vad du kan bidra till den organisationen du söker jobb till. Vad kan just DU tillföra och skapa tillsammans med dem i framtiden.

#4

Slutligen, tänk också på hur du skriver ditt personliga brev. Vi har alla något dåligt minne eller har gjort misstag. Var positiv. Försök hålla en positiv ton, fast i skrift. Försök ta fram egenskaper som associeras eller beskriver dig som en positiv person. När du väl vet vad du kan tillföra enligt #3, tala om vilka mervärden just du bidrar med. Genomgående i ansökan ska du undvika att berätta om dåliga erfarenheter hos tidigare arbetsgivare eller gamla kollegor. Fast du kan vända en dålig erfarenhet till något du gjorde bra. Alltså du skapar och bidrar med en positiv känsla. Inget förblir negativt i ansökan helt enkelt.

Sportidealistens lärdomar

Fyra tips till ditt personliga brev har här presenterats. För att hjälpa dig att enkelt komma ihåg dessa har jag punktat upp de fyra tipsen nedan och därefter beskrivs alla fyra tipsen i en kort mening så du lättare minns dom.

  • Var kort och koncis i din ansökan
  • Säljande personligt brev
  • Titta inte i backspegeln
  • Håll en positiv ton

För att du ska minnas dessa fyra kan du försöka se följande framför dig:

Tänk dig en kort telefonsäljare som sätter sig i en bil som saknar en backspegel och säger: Äsch, vem behöver en backspegel när jag bara ska köra framåt, fast det kan behövas när du backar för bevisa att du kan det också.

Lycka till och håll utkik efter nästa del om tips till en bra jobbansökan.

Har du testat dessa knep? Har du ett eget förslag? Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.


Om du gillar detta eller vill veta mera så är följande inlägg på liknande tema:

2 tips för dig som letar efter drömjobbet

Lärdomar från en elitidrottare

Fyra nycklar till sportjobbet

Vore kul att få veta dina åsikter. Vad lärde du dig ovan? Vad vill du ha mer eller mindre av? Låt mig veta. Du får gärna mejla Sportidealisten eller ta kontakt på sociala medier (Twitter lägg till #Sportidealisten så jag hittar den & LinkedIn) om du vill veta mer. Du hittar alla kontaktuppgifter längst ned på sidan.

På återseende med mer lärdomar som ökar din kreativitet inom sportens värld.

Har du anmält dig för månadens trendspaning? Om inte så klicka här!

Sportidealisten Lediga Sportjobb Idrottsjobb Idrottsvetare Sport Management Idrottstrender Sporttrender SportStartUp SportEntreprenör

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s